Говедо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Bovini
Yakrind.jpg
јак
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Artiodactyla
Породица: Bovidae
Потпородица: Bovinae
Племе: Bovini
(Gray, 1821)
родови

Bison
Bos
Bubalus
Pseudoryx
Syncerus
Pelorovis
Ugandax

Говедо (лат. Bovini) је припадник трибуса у оквиру фамилије шупљорожаца. Овај трибус обухвата пет савремених родова дивљих животиња, од којих је бројне представнике човек припитомио. Карактерише их крупна грађа тела, рогови код оба пола и специфичности зуба.

Порекло говеда[уреди]

Говеда су настала у миоцену, пре око 9 милиона година, у областима Азије јужно од Хималаја[1]. Њихови предаци се могу препознати у раним представницима парафилетског трибуса Boselaphini. Након настанка, говеда су ширила свој ареал из Азије у Европу, Африку и Северну Америку. Диверзификација у засебне врсте и ширење ареала говеда поклапају се са великим променама климе и вегетације крајем миоцена.

Еволуцију говеда од сродних антилопа пратило је мењање исхране (трофичке димензије еколошке нише). Исхрана се проширује на разноврсна биљна влакна која се могу наћи на отвореним стаништима, што омогућује преживљавање у условима периодичног исушивања станишта у јужној Азији током краја миоцена[1].

Филогенија трибуса[уреди]

У оквиру трибуса могуће је разликовати две групе: подтрибус правих говеда Bovina и подтрибус бивола Bubalina. Ове две групе раздвојиле су се у периоду пре 5–8 милиона година. Подтрибус Bovina је ушао у еволуциону стазу и тек пре око 2 милиона година почео да се диверзификује у савремене родове и врсте. Молекуларно-филогенетским истраживањима установљене су три линије у овом подтрибусу: линија која води ка индомалајским говедима (гаур, купреј, бантенг), линија која води ка европском дивљем говеду (тур, зебу и домаће говедо) и линија која води ка јаку и бизону.[2]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Bibi, F. 2007. Origin, paleoecology, and paleobiogeography of early Bovini. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology 248(1–2):60–72.
  2. ^ Maceachern, S., McEwan, J., Goddard, M. 2009. Phylogenetic reconstruction and the identification of ancient polymorphism in the Bovini tribe (Bovidae, Bovinae). BMC Genomics 10(1):177.

Спољашње везе[уреди]