Вивак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вивак
Northern Lapwing new.jpg
Вивак, Vanellus vanellus
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Птице (Aves)
Ред: Шљуке (Charadriiformes)
Породица: Вивци (Charadriidae)
Род: Vanellus
Биномијална номенклатура
Vanellus vanellus
(Linnaeus, 1758)
WorldDistributionNorthernLapwing.jpg
Распрострањеност вивка у свијету
Vanellus vanellus

Вивак (Vanellus vanellus) је врста птица, која припада породици вивака (Charadriidae) у реду шљука или вивичара (Charadriiformes). Врста је честа, на њивама, пашњацима и влажним стаништима (блата и ливаде) у скоро цијелој Европи и Азији. Карактеристично је вијугавог тијела, заобљених крила и изразитих свијетло-тамних контраста. Карактеристично је и гласање ”вии-ва”. У позну јесен се на сеоби окупља у већа јата на рибњацима, муљевитим спрудовима или поплављеним њивама. Зимује у јужнијим крајевима, на северу Африке, Пакистана, Индије и деловима Кине. Селица се повремено враћа већ крајем фебруара, а одлази до краја новембра; поједини презиме [1]. Вивак је на листи строго заштићених врста птица у Србији [2].

Изглед[уреди]

Дужине је од 28 до 31 cm, са распоном крила од 67 до 72 cm. Вивак је птица црно-бијеле боје, лако препознатљив по дугој и танкој перјаници на глави. Црна боја на крилима и другим дијеловима тијела има зелени сјај. Трбух је бијел. Крила су заобљена и подједнако широка. На крајевима је перје бијеле боје, што се с доње стране лако примијети кад су крила раширена. Кљун је танак и црне је боје. Ноге су наранџасте [3].

Распрострањење и станиште[уреди]

Насељава читаву Европу сем Исланда, односно између 70° и 35° северне географске ширине. Презимљава у јужној и западној Европи. У Србији је честа гнездарица, нарочито северно од Саве и Дунава. Код нас популација стагнира, а у суштини годинама је у мањем опадању. Типови станишта које насељава: влажне ливаде, плитке мочваре, таложници, слатине и влажне обрадиве површине.[4]

Исхрана[уреди]

Вивак се храни увијек у близини воде, по влажним ливадама и ораницама. Претражује и плићаке воде по којима гаца. Ту налази ситне бескичмењаке, као што су разне врсте инсеката и пужева.

Гнијежђење[уреди]

Гнијезди се на земљи на влажним ливадама, гдје се и храни. Гнијезди се рано. Прави једно легло годишње, а женка у гнијездо снесе четири зеленкаста јајета са црним мрљама. Млади су потркушци.

Понашање[уреди]

Вивак је изузетно територијална птица, која активно брани теритроју у којој се гнијезди и храни. Активан је и ноћу, па гнијездо брани од свих животиња, укључујући и људе, за које сматра да га угрожавају. Кад се уљез приближи гнијезду вивак га надлијеће и гласа се карактеристичним "Ви-вак", по чему је и добио име, и обрушава се правећи нагле замахе крилима. Вивци се у прољеће селе из сјевернијих дијелова Европе у јужније. Младе јединке се у јесен окуљају у јата и хране се по пољима [3].

Референце[уреди]

  1. Драган Симић, Слободан Пузовић:Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд:Лига за орнитолошку акцију Србије. 2008. ISBN 978-86-911303-0-5.
  2. Прилог I: Строго заштићене дивље врсте биљака, животиња и гљива
  3. 3,0 3,1 Д. Савељић, О. Визи, Н. Дубак:Птице Црне Горе и њихова значајна станишта, Подгорица: Центар за заштиту и проучавање птица, 2006.
  4. [Рашајски, Ј. (2017): Све птице Србије. Лагуна, Београд ]

Спољашње везе[уреди]