Вивак

С Википедије, слободне енциклопедије

Вивак
Вивак, Vanellus vanellus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Птице (Aves)
Ред:
Шљуке (Charadriiformes)
Породица:
Вивци (Charadriidae)
Род:
Врста:
V. vanellus
Биномно име
Vanellus vanellus
(Linnaeus, 1758)
Распрострањеност вивка у свијету

Вивак[1] (лат. Vanellus vanellus) врста је птица, која припада породици вивака (лат. Charadriidae) у реду шљука или вивичара (лат. Charadriiformes). Врста је честа, на њивама, пашњацима и влажним стаништима (блата и ливаде) у скоро цијелој Европи и Азији. Карактеристично је вијугавог тијела, заобљених крила и изразитих свијетло-тамних контраста. Карактеристично је и гласање ”вии-ва”. У позну јесен се на сеоби окупља у већа јата на рибњацима, муљевитим спрудовима или поплављеним њивама. Зимује у јужнијим крајевима, на северу Африке, Пакистана, Индије и деловима Кине. Селица се повремено враћа већ крајем фебруара, а одлази до краја новембра; поједини презиме[2]. Вивак је на листи строго заштићених врста птица у Србији[3].

Изглед[уреди | уреди извор]

Дужине је од 28 до 31 cm, са распоном крила од 67 до 72 cm. Вивак је птица црно-бијеле боје, лако препознатљив по дугој и танкој перјаници на глави. Црна боја на крилима и другим дијеловима тијела има зелени сјај. Трбух је бијел. Крила су заобљена и подједнако широка. На крајевима је перје бијеле боје, што се с доње стране лако примијети кад су крила раширена. Кљун је танак и црне је боје. Ноге су наранџасте[4].

Распрострањење и станиште[уреди | уреди извор]

Насељава читаву Европу сем Исланда, односно између 70° и 35° северне географске ширине. Презимљава у јужној и западној Европи. У Србији је честа гнездарица, нарочито северно од Саве и Дунава. Код нас популација стагнира, а у суштини годинама је у мањем опадању. Типови станишта које насељава: влажне ливаде, плитке мочваре, таложници, слатине и влажне обрадиве површине.[5]

Исхрана[уреди | уреди извор]

Вивак се храни увијек у близини воде, по влажним ливадама и ораницама. Претражује и плићаке воде по којима гаца. Ту налази ситне бескичмењаке, као што су разне врсте инсеката и пужева.

Гнијежђење[уреди | уреди извор]

Јаје вивка (Vanellus vanellus)

Гнијезди се на земљи на влажним ливадама, гдје се и храни. Гнијезди се рано. Прави једно легло годишње, а женка у гнијездо снесе четири зеленкаста јајета са црним мрљама. Млади су потркушци.

Понашање[уреди | уреди извор]

Вивак је изузетно територијална птица, која активно брани теритроју у којој се гнијезди и храни. Активан је и ноћу, па гнијездо брани од свих животиња, укључујући и људе, за које сматра да га угрожавају. Кад се уљез приближи гнијезду вивак га надлијеће и гласа се карактеристичним "Ви-вак", по чему је и добио име, и обрушава се правећи нагле замахе крилима. Вивци се у прољеће селе из сјевернијих дијелова Европе у јужније. Младе јединке се у јесен окуљају у јата и хране се по пољима[4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Закон о потврђивању споразума о очувању афричко - евроазијских миграторних птица водених станишта” (PDF). parlament.gov.rs. 
  2. ^ „Драган Симић, Слободан Пузовић:Птице Србије и подручја од међународног значаја, Београд:Лига за орнитолошку акцију Србије. 2008. ISBN 978-86-911303-0-5.” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 29. 12. 2009. г. Приступљено 14. 05. 2010. 
  3. ^ „Прилог I: Строго заштићене дивље врсте биљака, животиња и гљива” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 14. 07. 2010. г. Приступљено 14. 07. 2010. 
  4. ^ а б Д. Савељић, О. Визи, Н. Дубак:Птице Црне Горе и њихова значајна станишта, Подгорица: Центар за заштиту и проучавање птица, 2006.
  5. ^ [Рашајски, Ј. (2017): Све птице Србије. Лагуна, Београд ]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]