Хоспиталци

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Витезови Хоспиталци)
Витешки ред светог Јована
Званично име
енглески : Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem of Rhodes and of Malta
Независни Војни Болнички Ред Светог Јована из Јерусалима, са Родоса и Малте
Гесло
латински : Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum
Одбрана Вере и помоћ напаћенима
Година оснивања
1048. године су основани
1113. године су признати
1136. године постају војнички ред

Витезови Хоспиталци, такође познати као Јовановци, Малтешки витезови, Витезови са Родоса, и Малтешки каваљири; француски: Ordre des Hospitaliers ) је удружење које је почело као болница основана у Јерусалиму 1023. године да би се старала о сиромашним и болесним ходочасницима у Светој земљи. Болница је постајала и пре тога, тачније од 603. године када је Папа Гргур I наредио равенском опату Пробу да изгради болницу у Јерусалиму, да би око 800. године Карло Велики проширио болницу и додао јој библиотеку. Неких 200 година касније, 1009. године фатимидски калиф Ел Хаким би Амр Алах је током напада на град уништио болницу. 1023. године калиф одобрава молбу италијанским трговцима из Амалфија и Салерна да обнове порушену болницу.

Након освајања Јерусалима 1099. у Првом крсташком рату папском повељом постали су верски и витешки ред како би се старали и бранили Свету земљу. Званично је признат 15. фебруара 1113. године у папској були. После губитка хришћанске територије у Светој земљи, Ред је деловао са Родоса где је имао сувереност, а касније са Малте где је био вазална држава под шпанском вицекраљевином Сицилијом.

Назив[уреди | уреди извор]

Постоји више назива који су означавали овај витешки ред.

  • Јовановци је назив који су добили због цркве Светог Јована уз коју су подигли болницу.
  • Хоспиталци је назив који су добили због тога што су основали болницу у Јерусалиму у у којој су лечили рањене и болесне.
  • Малтешки витезови је назив који су добили када су се преселили на Малту.

Грб[уреди | уреди извор]

Малтешки крст

Историјат[уреди | уреди извор]

После пада Јерусалима, 1187. године, прелазе на Кипар, а потом на Родос. Када су Турци освојили Родос 1522, цар Светог римског царства Карло V их сели на Малту 1530. године. Након Велике опсаде 1565. године, на острву је подигнут нови град назван по великом мајстору витешког реда Жану де ла Валети; отуд Ла Валета или једноставно Валета. Наполеон I је на свом походу ка Египту освојио Малту 1798, након чега су витезови прешли у Рим.

Хоспиталци су били једна од најмањих група која је на кратко колонизовала делове Америке. Они су средином 17. века заузели четири карипска острва која су убрзо око 1660. године предали Француској.

За време рата 1885. између Краљевине Србије и Кнежевине Бугарске, Малтешки ред је донирао српским железницама санитетски воз од 10 кола, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш.

Витезови су се поделили током протестантске реформације, када су богатије команде реда у северној Немачкој и Холандији постале протестантске и у великој мери се одвојиле од римокатоличке основе.

Велики мајстори[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]