Географија Монака

С Википедије, слободне енциклопедије

Монако је суверена, „град-држава”, која се налази на на обалама Медитерана, у западној Европи. Граничи се са Француском са три стране, а са четрврте, са југа, са Медитераном. Од Италије удаљен је око 16 km а само 13 km од Нице, Француска. Са површином од 2,02 km², или 202 ha, и популацијом од 36.371 становника, чини Монако другом најмањом земљом на свету, као и најгушће насељеном. Монако има границу дужине 4,4 km, и обалу дужине 4,1 km.

Највиша тачка је на врху Chemin des Revoires, са надморском висином од 161 m изнад нивоа мора. Најнижа тачка је медитеранска обала. Монако има две луке: Херкулес и Фонтвил, као и једну оближњу француску луку Кап д'Ај. Једини природни ресурс Монака је риба, односно риболовство. Пошто је скоро цела површина ове државе урбано насеље, овде нема развијене било какве врсте индустрије.

Клима[уреди | уреди извор]

Монако има топлу медитеранску климу, која је под утицајем мора и влажне суптропске климе. Као резултат, Монако има топла, сува лета и кишовите зиме. Летња поподнева су веома топла (температура изнад 30 °C), а вечери су такође благе, пријатне због високе температуре морске воде током лета. Током сезоне температура не пада испод 20 °C. Током зиме, снег пада једном или два пута током 10 година.