Географија Немачке

С Википедије, слободне енциклопедије
Локација Немачке
Општа мапа Немачке

Немачка је држава централне (средње) Европе, која се простире од Алпа на југу, преко централноевропске низије, све до Северног и Балтичког морa на северу. Немачка је на другом месту по броју становника у Европи(после Русије), а седма по површини.територија Немачке покрива простор од 357,021 km квадратна.

Рељеф варира од планина на југу, Алпа,(највиши врх Цугшпиц, са надморском висином од 2 963 m), па све до обала Северног и Балтичког мора. Између њих простире се претежно низијски део, средњоеврпска низија, у којој преовлађују шуме, кроз које протичу неке од најважнијих Европских река, као што су Дунав, Рајна и Елба.[1]

Површина[уреди | уреди извор]

Немачка се граничи са девет држава.Данском на северу, Пољском и Чешком на истоку, Аустријом и Швајцарском на југу, Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом на западу. Површина износи 357 021 километар квадратни. Простире се између s 47° и 55° N(мали део се налази северније од 55° N) и 5° и 16° E. По површин је 7. у Европи, а 63. на свету.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Germany Архивирано на сајту Wayback Machine (30. септембар 2006) CIA Factbook. November 14, 2006. Приступљено November 29, 2006.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]