Географија Немачке

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Локација Немачке
Општа мапа Немачке

Немачка је држава централне (средње) Европе, која се простире од Алпа на југу, преко централноевропске низије, све до Северног и Балтичког море на северу. Немачка је на другом месту по броју становника у Европи(после Русије), а седма по површини.територија Немачке покрива прстор од 357,021 km квадратна.

Рељеф варира од планина на југу, Алпа,(највиши врх Цугшпиц, са надморском висином од 2 963 m), па све до обала Северног и Балтичког мора. Између њих простире се претежно низијски део, средњоеврпска низија, у којој преовлађују шуме, кроз које протичу неке од најважнијих Европских река, као што су Дунав, Рајна и Елба.[1]

Површина[уреди | уреди извор]

Немачка се граничи са девет држава.Данском на северу, Пољском и Чешком на истоку, Аустријом и Швајцарском на југу, Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом на западу. Површина износи 357 021 километар квадратни. Простире се између s 47° и 55° N(мали део се налази северније од 55° N) и 5° и 16° E. По површин је 7. у Европи, а 63. на свету.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Germany Архивирано на сајту Wayback Machine (30. септембар 2006) CIA Factbook. November 14, 2006. Приступљено November 29, 2006.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]