Гејзерске ноћи у Сијаринској Бањи

С Википедије, слободне енциклопедије
Гејзерске ноћи
Венчање под гејзером
Датум(и)јул-август
Основан1998.
Трајање8-15 дана
Типкултурно-забавни; спортско-рекреативни
ЛокацијаСрбија Сијаринска Бања, Србија
ОснивачиРадивоје Савић
Веб-сајт

Гејзерске ноћи су традиционална туристичка манифестација Јужне Србије. Одржавају се у Сијаринској Бањи, Општина Медвеђа, током јула месеца. Најчешће трају 8 до 15 дана, затварају се 2. августа Светоилијским сабором.

Историја[уреди | уреди извор]

Први пут су организоване 1998. године у организацији Месне заједнице, а од наредне године улогу организатора преузео је Завод за специјализовану рехабилитацију „Гејзер".

Прве четири године манифестација се звала Светоилијски сабор. Првобитна идеја била је осмислити локалну бањску славу тако да се гостима, а и мештанима, обогати друштвени живот, и у основи је имала организацију турнира у малом фудбалу и супер турнир у шаху. Програм је био обогаћен и наступом културно уметничког друштва "Једнота" из Бачког Петровца, јер се бања тада братимила са Гложаном, селом поред Бачког Петровца, чију већину становника чине Словаци. Пете године манифестација мења име у Гејзерске ноћи и постаје традиција која је уврштена у туристичку понуду Сијаринске Бање са циљем да се обогати садржај боравка гостију, повећа ванпасионска потрошња, учини медијска промоција као и већа посећеност бање.

Програм манифестације[уреди | уреди извор]

Културно-забавни програм[уреди | уреди извор]

Културно-забавни програм одвија се у башти ресторана „Снежник“, који је део комплекса базена изграђеног око гејзера. Чине га гостовања Културно уметничких друштава југа Србије, глумаца, позоришних кућа, балетских група, естрадних уметника, књижевно и гусларско вече. Бројни познати уметници, попут Јове Радовановић, Катарине Вићентијевић, Снежане Савић, Биљане Јевтић, Алескандра Илића, Неше Галије, али и млађих глумачких и певачких звезда Србије, својим учешћем обележили су Гејзерске ноћи.

Спортско-рекреативни програм[уреди | уреди извор]

Спортско-рекреативни део манифестације чине турнири у малом фудбалу, шаху, одбојци на песку, баскету. Такође, на оближњем језеру, организује се такмичење у спортском риболову. На Олимпијском базену одржава се такмичење у пливању и скоковима у воду.[1] Свечано проглашење победника и додела медаља и награда резервисано је за завршни дан Гејзерских ноћи, 2. август.

Избор за Мис гејзера[уреди | уреди извор]

Избор за Мис гејзера окупља велики број девојака Јужне Србије које имају прилику да се презентују али и освоје седмодневни боравак у хотелу „Гејзер“ у Сијаринској Бањи. Давне 2000. године у склопу Гејзерских ноћи било је одржано полуфинале избора за мис Југославије у организацији Мис Ју Компани и Весне Југовић.[2]

Венчање под гејзером[уреди | уреди извор]

Гејзер је оно што Сијаринску Бању чини јединственом у Европи, па је и чин склапања брака под гејзером својеврсна атракција. Младенци на поклон добијају „медени викенд“ у хотелу „Гејзер“[3]. Једне године је чак пет парова истовремено склопило брак на овај јединствен начин.[4]

Светоилијски сабор[уреди | уреди извор]

Завршницу манифестације чини Светоилијски сабор, који се организује у сарадњи са бањском црквом. Неколико пута је догађај својим присуством удостојио епископ нишки Иринеј, који је 2010. године изабран за патријарха Српске Православне цркве.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]