Јак

С Википедије, слободне енциклопедије

Јак
Bos grunniens at Yundrok Yumtso Lake.jpg
Bos grunniens
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
B. grunniens
Биномно име
Bos grunniens
Linnaeus, 1766
Синоними

Bos mutus Przewalski, 1883
Poephagus grunniens

Јак (лат. Bos grunniens) врста је крупног говеда, која може укључујући грбу на леђима да достигне висину од 1,8 m, а тежину од 1.000 kg. Тело му је покривено дугом, густом длаком, која висећи ресасто са бока сеже до чланака. Живи на висоравнима Тибета и Сечуана (Кина) и у Индији, на надморским висинама од преко 4.000 m. Станишта врсте су планине, травна вегетација, тундра, језера и језерски екосистеми и пустиње.

Домаћи јак[уреди | уреди извор]

Јак (Bos grunniens) је одомаћен већ вековима, мада још увек у забаченим, неприступачним областима живе дивљи примерци (Bos mutus). Иако постоје битне разлике у величини између домаће и дивље пасмине, нема никаквих потешкоћа у њиховом узајамном парењу. Домаћи јак се користи за јахање и као теглећа животиња. Од њега се добија кожа, млеко и месо; од дугих длака се праве конопци, а од исушеног ђубрета огрев.

Угроженост[уреди | уреди извор]

Ова врста се сматра рањивом у погледу угрожености врсте од изумирања.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Buzzard, P. & Berger, J. (2016). Bos mutus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature.  База података укључује и доказе о ризику угрожености. (језик: енглески)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]