Гордон Олпорт

С Википедије, слободне енциклопедије
Гордон Олпорт
Gordon Allport.gif
Датум рођења11. новембар 1897.
Место рођењаМонтезума
 САД
Датум смрти9. октобар 1967.(1967-10-09) (69 год.)
Место смртиКембриџ
 САД

Гордон Олпорт (енгл. Gordon Allport; Монтезума, 11. новембар 1897Кембриџ, 9. октобар 1967) је био амерички психолог.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Монтезуми, држава Индијана, као најмлађи од четворо браће. Флојд Хенри, један од браће, такође је био психолог. Гордон Олпорт је већи део живота провео на универзитету Харвард. Најзначајнија су му дела Настајање, Појединац и његова религија и Природа предрасуде.

Олпорт је био један од првих психолога који се интересовао за проучавање личности и често се сматра оцем психологије личности[ко?]. Критиковао је психоаналитички приступ личности, сматрајући да иде превише у дубину, а такође бихевиористички приступ, сматрајући да не иде довољно у дубину. Наглашавао је јединственост сваке личности, као и важност садашњости за разумевање личности (супротно психоаналитичком приступу у којем се истиче важност прошлости).

Упркос чињеници да у научним круговима није био толико цењен као неки други психолози, Олпорт је оставио дубок и трајан утицај на психологију који је једним делом био последица његове критичности и способности да отвара важне и занимљиве теме. У време његове академске и предавачке каријере, многи његови студенти су постали угледни психолози (Џером Брунер, Ентони Гринволд, Стенли Милграм, Лео Постман, Томас Петигру и Брустер Смит).

Олпортова теорија црта[уреди | уреди извор]

Олпорт је познат као психолог „црта“. Један од његових раних пројеката био је да претражи речник и пронађе све термине за које је сматрао да би могли описати особу. На основу тога је саставио листу од 3000 црта у виду речи и организовао их у три нивоа.

1. Кардиналне црте — то су црте које доминирају нашим понашањем и обликују га. Оне су ретке, јер већини људи недостаје једна тема која обликује њихове животе.

2. Централне црте — то су опште карактеристике које у одређеној мери постоје код сваке особе. Оне су основни елементи који обликују већи део нашег понашања иако нису толико снажне као кардиналне.

3. Секундарне црте — то су, на пример, посебне преференције и аверзије које може знати само веома близак пријатељ

Функционална аутономија[уреди | уреди извор]

Олпорт је био један од првих истраживача који је направио разлику између мотива и нагона. Он је изнео мишљење да нагон које је формиран као реакција на мотив може надвисити мотив као разлог. Нагон је онда аутономан и различит од мотива, било да је инстинкт или нешто друго.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]