Григориј Перељман

С Википедије, слободне енциклопедије
Григориј Перељман
Perelman, Grigori (1966).jpg
Grigori Perelman in 1993
Датум рођења(1966-06-13)13. јун 1966.(54 год.)
Место рођењаЛењинград
 СССР
Пољематематика

Григориј Перељман (рус. Григо́рий Я́ковлевич Перельма́н; Лењинград, 13. јун 1966) руски је математичар.

Допринео је развоју Риманове геометрије и геометријске топологије. Године 1994. Перељман је доказао соул коњектуру. Године 2003, он је доказао (потврдио 2006) Терстонову геометризациону претпоставку. Ово је последично решено потврдном Поанкареовом претпоставком.

Породица, детињство и образовање[уреди | уреди извор]

Григоријеви родитељи су Јаков (који сада живи у Израелу) и Љубов.[1] Григоријева мајка Љубов одустала је од дипломског рада у математици како би га подигла. Математички таленат Григорија постао је очигледан у доби од десет година, а његова мајка га је уписала у школи математике Сергеја Руксина.

Његово математичко образовање настављено је у Лењинградској средњој школи # 239, специјализованој школи са напредним програмима математике и физике. Григориј се истицао у свим темама осим физичког васпитања. Године 1982, као члан тима Совјетског Савеза који се такмичио на Међународној математичкој олимпијади, међународном такмичењу за средњошколце, освојио је златну медаљу и постигао савршен резултат. Наставио је као студент Математике и механике на Лењинградском државном универзитету, без пријемних испита и уписао се на универзитет.

Након доктората 1990. године, Перељман је почео да ради на Лењинградском одсеку Математичког института Стеклова Академије наука Совјетског Савеза, где су његови саветници били Александар Александров и Јури Бураго. Крајем осамдесетих и почетком деведесетих, са снажном препоруком геометра Михаила Громова, Перељман је добио истраживачке позиције на неколико универзитета у Сједињеним Државама. Године 1991. Перељман је освојио Награду младих математичара Математичког друштва Санкт Петербурга за свој рад на просторима за закривљеност Александра, који су били ограничени одоздо. Године 1992. позван је да сваке године проведе семестар у Институту Коурант на Универзитету у Њујорку и Универзитету Стони Брок гдје је почео радити на многострукостима са доње стране на кривини Рици. Одатле је 1993. године прихватио двогодишњу истраживачку стипендију Миллер Ресеарцх на Универзитету Калифорније у Берклију. Након што је 1994. године доказао претпоставку душе, понуђен је посао на неколико врхунских универзитета у САД, укључујући Принстон и Станфорд, али он све их је одбацио и вратио се у Институт Стеклов у Санкт Петербургу у лето 1995. године за само истраживачку позицију.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]