Деветашка пећина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Деветашка пећина

Деветашка пећина налази се на седам километара од Летнице и 15 km североисточно од Ловеча, близу села Деветаки на источној обали реке Осам у Бугарској.


Пећина је једна од највећих туристичких атракција у Бугарској. Позната је по бројним археолошким открићима и разноврсним животињским врстама које у њој живе. [1]


Историја[уреди]

Унутрашњост пећине

Име је добила по најближем селу, а налази се на десетак километара североисточно од Ловеча у северном делу централне Бугарске.

Ова пећина има још два имена, Маарата и Окната, због седам различитих величина рупа која се налазе на плафону пећине а са којих допире сунчева светлост и осветљава централни простор и два њена суседна поља.

Почетком 1950. године, почела су озбиљнија истраживања пећине.

Првобитна идеја била је да се овај простор претвори у складиште.

Истраживања и студије показују да је пећина била насељена, са прекидима, у скоро свакој историјској епохи.

Карактеристике[уреди]

Највећа је пећина у Бугарској а истовремено и највеће откривена пећина на Балканском полуострву. Дугачка је 35 километара. Простире се на површини од 2.400 квадратних метара.

Пећина

Главни улаз у пећину широк је 35 метара и висок 30 метара. Висина пећине креће се од 60 до 100 метара.

Недалеко од главне дворане налазе се два тунела која се рачвају.

Леви пролаз је дугачак два километара. Кроз тунел протиче речица која тече поред главног тунела и улива се у реку Осам. Река својим током формира мала језера и водопаде.


Десни пролаз је топлији и сув. Тунел је висок два метара и широк нешто више од пет метара. Пролаз се проширује у правоугаону халу. Једна од дворана површине је преко петсто квадрата. Овај пролаз се завршава са малом галеријом у округлој просторији, која носи име Олтар.

Археологија[уреди]

Археолошка истраживања су открила најраније људске трагове у пећини из 70.000 година пре нове ере, као и вредне артефакте из неолита.

Пећину красе бројни сталактити и сталагмити.

У њој данас живи 35 хиљада шишмиша, више од 80 врсти птица, бројни заштићени водоземци и сисари.[2]

Занимљивости[уреди]

У пећини је сниман филм Сајмона Веста, познатог акционог хита „Плаћеници 2” у којој главну улогу игра Силвестер Сталоне.

Значај[уреди]

Пећина је проглашена природним богаством од посебног значаја.

Националним парком проглашена је 1996. године.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]