Демократска партија Срба у Македонији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Демократска партија Срба у Македонији
Демократска партија на Србите во Македонија
Dpsm.gif
Председник Иван Стоилковић
Основана 16. март 1992.
Седиште  Македонија
Идеологија Заштита права Срба
Боје црвена, плава и бела
Собрање Републике Македоније
1 / 120
Градоначелници
1 / 85
Веб-сајт
http://www.dpsm.info

Демократска Партија Срба у Македонији (ДПСМ) (мкд. Демократска партија на Србите во Македонија) је парламентарна политичка партија у Републици Македонији.[1]

Ова партија је основана 1992. године[2], а од 2001. године делује под руководством новог председника партије Ивана Стоилковића[1], бизнисмена из Куманова и посланика у Скупштини („Собрању“) Републике Македоније за време два скупштинска мандата 2002-2006. и тренутни 4-годишњи мандат са почетком у 2006 години. Партија је организована на подручју Скопља, Куманова као и инфраструктуру на терену у областима као што су Скопска Црна Гора, Ђевђелија, Крива Паланка, Кратово и околни сеоски крајеви који гравитирају око Републике Србије. Партија, поред уобичајених функција има и два додатна тела: Актив Жена као и Форум Младих који уједињује ове две групе на политичким састанцима где се дијалогом и анализом утврђује положај, планирају се планови за побољшање статуса ових група.

Чланови ДПСМ-а су и заменик министра за културу Драган Недељковић, а Милован Стојковски је градоначелник општине Старо Нагоричане код Куманова[3], у којој се налази стари српски манастир светог Ђорђа, који је почетком XIV века (1313—1318) подигао српски краљ Милутин (1282—1321).

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 ДПСМ на сајту министарства за дијаспору Републике Србије
  2. ^ ПДФ документ поднаслов Процес организовања српске мањине у Македонији, 5. страна
  3. ^ Поруке добре воље на Светосавској академији у Скопљу srbi.org.mk

Спољашње везе[уреди]