Душан Богдановић (политичар)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Душан Богдановић
Биографија
Датум рођења(1885-10-20)20. октобар 1885.
Место рођењаВребац, код Госпића
 Аустроугарска
Датум смрти7. септембар 1944.(1944-09-07) (58 год.)
Место смртиЈајинци, код Београда
Србија Србија
Политичка
партија
Југословенска републиканска странка
Земљорадничка странка
Народна сељачка странка

Душан Богдановић (Вребац, код Госпића, 20. октобар 1885Јајинци, код Београда, 7. септембар 1944), југословенски публициста и политичар.

Биографија[уреди]

Рођен је 20. октобра 1885. године у селу Вребац, код Госпића.

Био је дописник листа „Србобран”, који је био орган српско-хрватске коалиције. Студирао је филозофију у Лајпцигу. Године 1915. је отишао у Швајцарску, а затим САД. Тамо је заједно са Миланом Прибићевићем (рођеним братом Светозара Прибићевића) и гусларом Перуном Перуновићем, водио пропаганду у корист Краљевине Србије, прикупљајући југословенске исељенике који су били вољни да се боре као добровољци на Солунском фронту.

По повратку у Југославију, 1919. године радио је у Министарству аграрне реформе, а затим се посветио публицистици и превођењеу. Превео је Черчеилове књиге „Светски рат”.

У политичком смислу био је најпре републиканац, а затим је прешао у Земљораданичку странку, где је припадао је левом крилу странке. Одвојио се од земљорадничке странке заједно са др. Драгољубом Јовановићем и после оснивања Народне сељачке странке, 1940. године, постао члан њеног Главног одбора.

Уочи Другог светског рата, преко њега је Комунистичка партија Југославије (КПЈ) одржавала контакт са овом странком, а после окупације био веза између КПЈ и припадника Народне сељачке странке. Био је активан поборник Народноослободилачког покрета и борбе против окупатора. У јесен 1943. године био је позван да пређе на ослобођену територију, у вези формирања АВНОЈ-а, али је био ухапшен 20. октобра 1943. године.

Из затвора је био пребачен у Бањички логор. Стрељан је 7. септембра 1944. године.

Улица у Београду[уреди]

Душан Богдановић имао је улицу и Београду, на Врачару, која је 2004. године преименована у Патријарха Гаврила.

Литература[уреди]

  • Мала енциклопедија Просвета. Београд 1959. година.
  • Душан Павловић Знамените личности на улицама Београда. „Народна књига”, Београд и „Алфа”, Београд 1998. година.