Пређи на садржај

Ехидна (митологија)

С Википедије, слободне енциклопедије

Ехидна (грч. Έχιδνα) је у грчкој митологији име наказне кћерке морских божанстава Форкија и Кето или Геје и Тартара.[1] У Орфичкој традицији она је била ћерка Фанеса, орфичког оца свих богова. Више грчких приповедача је изнело разне закључке о родитељима тако да су они и даље непознаница.

Митологија

[уреди | уреди извор]

Ехидна је била полужена — полузмија, која је са стоглавим дивом Тифоном на митски свет изродила низ наказа које се појављују у грчкој митологији, а то је и њена највећа заслуга да уђе у грчке митове.[2]

Хесиод је Ехидну описао као неодољиво чудовиште које једе месо и које није било ни на смртнике, ни на бесмртне богове, већ је била пола нимфа блиставих очију и светлих образа, а пола велика и грозна змија са пегавом кожом, која не умире, нити стари.[3]

Он такође наводи да је живела у пећини и лоцира је у историјском месту, Арими, као и Хомер, али не наводе где би Арима могла да буде.

Према митологији Ехидна је ловила несрећне пролазнике у близини своје пећине док је једном приликом док је спавала није убио Аргус, стооки див који је служио богињу Херу.

Ехиднини потомци су били:

Референце

[уреди | уреди извор]

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]