Киклопи

С Википедије, слободне енциклопедије
„Киклоп“ — слика Одилона Редона

Киклопи (грч. Κύκλωπες [Kyklōpes], једн. Κύκλωψ [Kyklōps]) су једнооки дивови из грчке митологије. Грчки епски песници Хесиод и Хомер су спомињали киклопе у својим делима, али су их описали на различите начине, тако да се о њима може говорити са Хесиодовог и са Хомеровог становишта.

Хесиодови киклопи[уреди | уреди извор]

Према Хесиоду[1], киклопи су снажни једнооки дивови, деца Урана и Геје, бога неба и богиње земље, које је Уран као и своју осталу децу (Титане и сторуке дивове хекатонхире[2]) затворио у Тартар, подземни свет који се налази испод Хада. Титан Хрон се ослобађа, бежи из Тартара и уз помоћ киклопа и своје мајке Геје, успева да Урана свргне са места врховног бога. Међутим, иако су му помогли да се домогне места врховног бога, Хрон киклопе враћа у Тартар. Када је Зевс, Хронов млађи син, свргнуо свога оца са места врховног бога, ослободио је киклопе, а они су му у знак захвалности дали гром и муњу, Посејдону дају трозубац, а Хаду Шлем таме, односно шлем који ће оног који га носи учинити невидљивим[3]. Пошто су били одлични ковачи, киклопи су постали Хефестови помоћници, који су испод вулкана Етне правили громове и муње за Зевса. Како би се осветио Зевсу зато што му је убио сина Асклепија, Аполон киклопе убија.[4]

Хомерови киклопи[уреди | уреди извор]

Према Хомеру[5], Киклопи су припадници племена Киклоп, дебели и снажни једнооки дивови који једу људе. У Хомеровој Одисеји, појављује се Киклоп Полифем, син бога Посејдона и нимфе Тоосе, који је појео Одисејеве пријатеље. Одисеј освећује смрт својих пријатеља, тако што ослепљује Киклопово једино око.[6]

Хомер Киклопе описује као сурове дивљаке који се не баве пољопривредом и не поштују никакве законе, тако да многи сматрају да Киклопи у Одисеји представљају алегорију на варваре[7].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ancienthistory.about.com”. Хесиодови киклопи (језик: енглески). Приступљено 4. 11. 2007. 
  2. ^ „milan.milanovic.org”. Уранова и Гејина деца. Архивирано из оригинала на датум 10. 12. 2007. Приступљено 4. 11. 2007. 
  3. ^ „theoi.com”. Хадов шлем таме омогућава ономе ко га носи да буде невидљив (језик: енглески). Приступљено 4. 11. 2007. 
  4. ^ „in2greece.com”. Киклопи (језик: енглески). Архивирано из оригинала на датум 02. 11. 2007. Приступљено 3. 11. 2007. 
  5. ^ „ancienthistory.about.com”. Хомерови Киклопи (језик: енглески). Приступљено 4. 11. 2007. 
  6. ^ „alas.matf.bg.ac.rs”. Одисеј ослепљује Киклопа Полифема. Приступљено 3. 11. 2007. 
  7. ^ „in2greece.com”. Киклопи (језик: енглески). Архивирано из оригинала на датум 02. 11. 2007. Приступљено 3. новембар 2007. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]