Киклопи

Из Википедије, слободне енциклопедије
„Киклоп“ — слика Одилона Редона

Киклопи (грч. Κύκλωπες [Kyklōpes], једн. Κύκλωψ [Kyklōps]) су једнооки дивови из грчке митологије. Грчки епски песници Хесиод и Хомер су спомињали киклопе у својим делима, али су их описали на различите начине, тако да се о њима може говорити са Хесиодовог и са Хомеровог становишта.

Хесиодови киклопи[уреди]

Према Хесиоду[1], киклопи су снажни једнооки дивови, деца Урана и Геје, бога неба и богиње земље, које је Уран као и своју осталу децу (Титане и сторуке дивове хекатонхире[2]) затворио у Тартар, подземни свет који се налази испод Хада. Титан Хрон се ослобађа, бежи из Тартара и уз помоћ киклопа и своје мајке Геје, успева да Урана свргне са места врховног бога. Међутим, иако су му помогли да се домогне места врховног бога, Хрон киклопе враћа у Тартар. Када је Зевс, Хронов млађи син, свргнуо свога оца са места врховног бога, ослободио је киклопе, а они су му у знак захвалности дали гром и муњу, Посејдону дају трозубац, а Хаду Шлем таме, односно шлем који ће оног који га носи учинити невидљивим[3]. Пошто су били одлични ковачи, киклопи су постали Хефестови помоћници, који су испод вулкана Етне правили громове и муње за Зевса. Како би се осветио Зевсу зато што му је убио сина Асклепија, Аполон киклопе убија.[4]

Хомерови киклопи[уреди]

Према Хомеру[5], Киклопи су припадници племена Киклоп, дебели и снажни једнооки дивови који једу људе. У Хомеровој Одисеји, појављује се Киклоп Полифем, син бога Посејдона и нимфе Тоосе, који је појео Одисејеве пријатеље. Одисеј освећује смрт својих пријатеља, тако што ослепљује Киклопово једино око.[6][7]

Хомер Киклопе описује као сурове дивљаке који се не баве пољопривредом и не поштују никакве законе, тако да многи сматрају да Киклопи у Одисеји представљају алегорију на варваре[8].

Референце[уреди]

  1. „ancienthistory.about.com”. Хесиодови киклопи (енглески). Приступљено 4. 11. 2007. 
  2. „milan.milanovic.org”. Уранова и Гејина деца. Приступљено 4. 11. 2007. 
  3. „theoi.com”. Хадов шлем таме омогућава ономе ко га носи да буде невидљив (енглески). Приступљено 4. 11. 2007. 
  4. „in2greece.com”. Киклопи (енглески). Приступљено 3. 11. 2007. 
  5. „ancienthistory.about.com”. Хомерови Киклопи (енглески).  Непознати параметар |accessaccessdate= игнорисан (помоћ)
  6. „arhiva.sanjamknjige.hr”. Киклоп Полифем је појео Одисејеве пријатеље (хрватски).  Непознати параметар |accessaccessdate= игнорисан (помоћ)
  7. „alas.matf.bg.ac.rs”. Одисеј ослепљује Киклопа Полифема.  Непознати параметар |accesaccessdate= игнорисан (помоћ)
  8. „in2greece.com”. Киклопи (енглески). Приступљено 3. новембар 2007. 

Спољашње везе[уреди]