Застава Срба у Хрватској

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
FIAV 110000.svg FIAV normal.svg Застава српске националне мањине у Хрватској, мера: 1:2

Застава Срба у Хрватској је етничка застава Срба у Хрватској усвојена одлуком 9. априла 2005. године на конститутивној сједници Српског народног вијећа уз сагласност Вијећа за националне мањине Републике Хрватске.[1]

Застава Срба у Хрватској је истовјетна застави Републике Србије од 1992. до 2004. и застави Републике Српске. Заставу је 8. јула 2005. године представницима српске заједнице у Хрватској предао амбасадор Србије у Хрватској на свечаности организованој поводом усвајања нове заставе.

Застава је правоугаоног облика, подељена на три хоризонтална поља једнаке ширине, редом: црвено, плаво и бело (видети: пансловенске боје), без других симбола, размера 1:2.

Употреба заставе је легализована 26. априла 2005. године одлуком Савета за националне мањине Републике Хрватске – највишег органа мањинске самоуправе у Хрватској.

Застава се истиче у просторима Вијећа српске националне мањине и српских организација, и на скуповима српске заједнице, и то уз заставу Хрватске. Грб српске националне мањине у Хрватској још није усвојен.

Референце[уреди]

  1. ^ The Flags & Arms of the Modern Era, Приступљено 5. 4. 2013.

Види још[уреди]