Пређи на садржај

Застава Хрватске

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Републике Хрватске, мера: 1:2
Застава трговачке морнарице Републике Хрватске, мера: 2:3
Застава ратних бродова Републике Хрватске, мера: 2:3

Застава Републике Хрватске службено је проглашена 21. децембра 1990. године. Састоји се од три водоравно положена поља једнаке ширине, редом: црвене, беле и плаве боје с грбом Републике Хрватске у средини.

Изглед заставе[уреди | уреди извор]

Размера ширине и дужине заставе је 1:2. Боје заставе су положене водоравно, редом с горње стране: црвена, бела и плава (видети: пансловенске боје). Свака боја чини једну трећину ширине заставе.

Грб Републике Хрватске је смештен у средини заставе тако да горњи део грба (круна) залази у црвено поље заставе, а доњи део грба залази у плаво поље заставе. Средишња тачка грба поклапа се са тачком у којој се секу дијагонале заставе.

Грб је подељен у 25 црвених и белих поља на начин да је прво поље грба (горњи леви угао) црвене боје. У круни грба је смештено 5 мањих штитова с историјским хрватским грбовима, редом слева надесно: најстарији познати грб Хрватске, грб Дубровачке републике, грб Далмације, грб Истре и грб Славоније. Размер висине поља на главном штиту и висине мањих штитова у круни је 1:2,5, а размер ширине поља на главном штиту и мањих штитова у круни је 1:1.

Употреба државне заставе Републике Хрватске је регулисана Уставом Републике Хрватске и Законом о грбу, застави и химни Републике Хрватске, те застави и ленти Предсједника Републике Хрватске.

Застава председника Републике[уреди | уреди извор]

Застава председника Републике, мера: 1:1

Застава председника Републике Хрватске је квадратног облика, размера 1:1, обрубљена танким рубом наизменичних црвених и белих поља. У средини заставе на плавој подлози је знак у облику историјског хрватског грба с 25 црвених и сребрних поља. Штит обрубљује венац медаљона у којима су историјски хрватски грбови редом с леве на десну страну: најстарији познати грб Хрватске, грб Дубровачке републике, грб Далмације, грб Истре и грб Славоније. Са медаљона се уздужно пружају снопови паралелних златних, црвених и белих линија. Изнад штита је положена врпца с бојама заставе Републике Хрватске, на којој је у средини златним словима у римској капитали извезена слова „RH“.

Застава председника Републике се истиче:

  • на згради у којој су службене просторије и пребивалиште председника,
  • на возилу у којем се налази председник и
  • у другим свечаним приликама.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Стојановић, Мијат (2015). Сгоде и несгоде мога живота. Хрватски институт за повијест, Славонски Брод. 

Референце[уреди | уреди извор]