Калкулатор

С Википедије, слободне енциклопедије
Калкулатор

Калкулатор или дигитрон је минијатурни, електронски рачунар намењен, по правилу, једностваним прорачунима. Појавио се почетком седамдесетих година двадесетог века.[1] Програм „Аполо“ (лет на Месец са људском посадом) изгубио је изворе финансирања 1969. године када је први Американац ступио на Месец. Многи инжењери су, оставши без посла, основали своје приватне фирме користећи стечена знања и искуства. Измислили су уређај базиран на интегралном колу које је могло да спроводи базичне рачунске операције (сабирање, одузимање, множење и дељење). Он се састојао од кућишта у коме је била штампана плоча са наведеним интегралним колом, батерија или акумулатор, а споља дисплеј и тастатура. Димензије су биле обично такве да може да стане у џеп (џепни калкулатор).

Касније су додате многе математичке функције, па су неки калкулатори могли и да се програмирају. Функције калкулатора су данас преузели стони рачунари. Дигитроне данас углавном користе ученици, студенти, трговци, административно особље и инжењери за једноставније прорачуне.

Addiator DUPLEX калкулатор

У почетку су га производиле, по високој цени, угледне америчке фирме као што су Hewlett Packard (Хјулит Пакард), Motorola (Моторола), Texas Instruments (Тексас инструментс),[1] док га данас производе највише кинеске фирме по изузетно ниској цени. Поједностављење калкулатора се огледа у минијатуризацији или замени батерије са фотонапонским ћелијама које могу напајати калкулатор и на собном светлу.

Постоје и нешто већи калкулатори који се зову стони калкулатори и они су углавном једноставни. Постоје сложенији калкулатори који су специјализовани за разне намене. Такви су научни калкулатори који имају типке за тригонометријске и сличне функције, потом програмерски који имају могућност рада са бинарним и хексадецималним цифрама, као и финансијски калкулатори који израчунавају камате и сличне функције. Најкомплекснији су програмабилни калкулатори и они представљају класу за себе.

Скоро сви калкулатори раде основне операције на један начин. Унесе се један број, операција, други број и на крају знак за једнако. Међутим, поред овога, постоји и још један начин који се зове обрнута пољска нотација и коју користе сви калкулатори фирме Хјулит Пакард.

Занимљивост[уреди | уреди извор]

Реч дигитрон је добила име по компанији Дигитрон у месту Бује, Истра, Хрватска која га је прва склапала у СФРЈ и наметнула се на тржишту као робна марка.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Дигитрон или Калкулатор?”. Портал млади. Приступљено 22. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]