Канада (језик)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Канада језик)
канада
ಕನ್ನಡ - kannaḍa
Говори се у Индија
Број говорника
38 милиона (2007) (недостаје датум)
деванагари и канада писмо
Званични статус
Службени језик у
Индија Карнатака
Језички кодови
ISO 639-1 kn
ISO 639-2 kan
ISO 639-3 kan

Канада језик (Kannada ಕನ್ನಡ) је јужноиндијски језик, који се углавном користи у савезној држави Карнатака. Припада породици дравидских језика. Са око 45 милиона говорника један је од 4 највећа језика јужне Индије. Ако се урачунају и они којима канада није први језик, број говорника достиже 55 милиона. Канада је један од 23 званично призната језика Индије.

Канада је један од најстаријих дравидских језика, и има дугу литерарну традицију. Пороцењује се да је као посебан језик настао пре 2500 година. Први запис на језику канада је „Брамагири указ“ цара Ашоке из 230. године п. н. е. Пре нове ере, а и у првим вековима нове, језик канада је био у блиском контакту са грчким и римским територијама на западу. У неким старим грчким драмама, наилази се на канада речи и фразе.

Језик канада има богату флексију, са 3 рода (мушки, женски, неутрални) и два броја (једнина, множина). Језик је фонетски и има 49 фонема и графема (симбола у алфабету). Писани симболи су слични другим индијским писмима, т. ј. потиче од брами писма.

Као и многи језици индијског потконтинента, канада језик је позајмио бројне речи из санскрита. Савремени речник садржи много позајмљеница из енглеског језика.

Путоказ исписан на језику канада

Пример текста[уреди]

Члан 1 Универзалне декларације о људским правима

ಸ್ವತಂತ್ರರಾಗಿಯೇ ಜನಿಸಿದ್ದಾರೆ. ಹಾಗೂ ಘನತೆ ಮತ್ತು ಹಕ್ಕು ಗಳಲ್ಲಿ ಸಮಾನರಾಗಿದ್ದರೆ. 
ವಿವೇಕ ಮತ್ತು ಅಂತಃಕರಣ ಗಳನ್ನು ಪಡೆದವರಾದ್ದರಿಂದ ಅವರು ಪರಸ್ಪರ ಸಹೋದರ ಭಾವದಿಂದ ವರ್ತಿಸಬೇಕು.


Спољашње везе[уреди]