Панџаби (језик)

Из Википедије, слободне енциклопедије
панџаби
ਪੰਜਾਬੀ - پنجابی - पंजाबी
Изговор /pʌnˈdʒɑːbi/
Говори се у Пакистан и Индија
Број говорника
100 милиона (2010) (недостаје датум)
гурмуки писмо и шахмуки писмо
Званични статус
Службени језик у
 Индија
 Пакистан
Језички кодови
ISO 639-1 pa
ISO 639-2 pan
ISO 639-3 pan

Панџаби (ਪੰਜਾਬੀ, پنجابی, पंजाबी) је језик народа Панџаби и региона Пенџаб у Пакистану и Индији. Иако је веома присутан у Пакистану, тамо није признат као званични језик, већ као дијалекат.

Особине[уреди]

То је индоевропски језик, из подгрупе индо-иранских језика. Некарактеристично за већину индоевропских језика, али слично српском језику, панџаби има тонски акценат са три интонације. Морфолошки, панџаби језик је аглутинативни језик, са типичним редом речи: субјекат-објекат-глагол.

Речник модерног панџаби језика је претрпео утицај хинди, персијског и енглеског језика. Велика дијаспора говорника овог језика утиче на усвајање речи из многих крајева света. Као и остали северноиндијски језици, основа је изведена из језика санскрит тако да је језик индоевропски.

Писмо[уреди]

Панџаби исписан гурмуки и насталик писмом

Писмо које се користи за записивање језика панџаби у Пакистану назива се шахмуки („из уста краљева“), што је модификована верзија персијског писма насталик. Становници индијске државе Пенџаб користе писмо гурмуки („из уста гуруа“). Хиндуисти понекад користе за писање писмо деванагари, али та употреба је незванична.

Пример језика[уреди]

српски гурмуки шахмуки транслитерација напомена
Здраво ਸਤਿ ਸ੍ਰੀ ਅਕਾਲ

ਨਮਸਤੇ/ਨਮਸਕਾਰ

ਅੱਸਲਾਮ ਅਲੈਕਮ

سات سری اکال

نمستے/نمسکار

السلام علیکم

Sat Srī Akāl (сик)

Namastē/Namaskār (хиндуиста)

As'salām Alaikam (муслиман)

Поздрав зависи од религије говорника.

Спољашње везе[уреди]