Клер

С Википедије, слободне енциклопедије
Клер

Клер је један од назива за свештенство. Углавном се користи у Римокатоличкој цркви, док је у Православној одговарајући термин „клир“. Од ове речи изведен је и појам клерикализам.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Реч „клер” потиче од црквене латинске речи clericus, за оне који припадају свештеничкој класи. Извор латинске речи је црквено грчка реч klerikos (κληρικός), што значи припадати наследству, у контексту чињенице да левитски свештеници Старог завета нису имали наследство осим Господа.[1] Енглеска реч clergy је проистекла од старофранцуских речи, clergié и clergie, које се односе на оне који уче, a one потичу из средњовековне латинске речи clericatus, и од касно латинске речи clericus (иста речи од које потиче реч клерик).[2] Реч clerk, која је некада означавала манастирског заређеника, такође потиче од clericus. У средњем веку читање и писање били су готово искључиво домен свештеничке класе, и то је разлог за блиску везу тих речи.[3] У оквиру хришћанства, посебно у источном хришћанству и раније у западном римокатоличанству, термин cleric се односио се на било коју заређену особу, укључујући ђаконе, свештенике и бискупе.[4] У латинском римокатоличанству, тонзура је била предуслов за примање било кога у ниже или више свештенство. Та пракса је напуштена након Другог ватиканског сабора.[5] Сада је свештеничка држава везана за пријем дијаконата.[6] Мањи редови су даље присутни у источним католичким црквама, а они који се приме те редове су нижи клерици.[7]

Будизам[уреди | уреди извор]

14. Далај Лама, Тензин Гјатсо 2007. године

Будистичко свештенство се често назива Санга и састоји се од различитих редова мушких и женских монаха (који су се оригинално звали бикшус и бикшунис). Ова разноликост монашких редова и стилова првобитно је била једна заједница коју је основао Сидарта Гаутама током 5. века пре нове ере, живећи према заједничком скупу правила (званом Винаја). Према светим записима, ови монаси и монахиње су у време Буде живели строго медитативним животом, живећи као лутајући просјаци током девет месеци у години и остајући у повлачењу током кишне сезоне (мада је такво уједињено стање предсекташког будизма оспоравају неки учењаци). Међутим, како се будизам временом географски проширио - сусрећући се са различитим културама, реагујући на нова друштвена, политичка и физичка окружења - овај јединствени облик будистичког монаштва се диверзификовао. Интеракција између будизма и тибетанског Бона довела је до јединственог тибетанског будизма, у оквиру којег су настајале различите секте, засноване на одређеним линијама наставника и ученика. Слично томе, интеракција између индијских будистичких монаха (посебно школе јужне Мадјамике) и кинеских конфуцијанских и таоистичких монаха из периода 200-900 године произвела је својствени чан будизам. Чан се, попут тибетанског стила, даље рашчланио у различите секте засноване на стилу преноса појединих учитеља (један од најпознатијих је стил „брзог просвећења“ Линчија Јихсуана), као и у одговору на посебна политичка дешавања попут побуне Ана Лушана и будистичких прогона цара Вуцунга. На тим редовима, мануелни рад је уведен у праксу у којој су монаси првобитно преживљавали од милостиње; додавани су слојеви одеће тамо где је изворно био довољан један танки огртач; итд. Ова адаптација форме и улоге будистичке монашке праксе настављена је и након преноса у Јапан. На пример, монаси су преузели административне функције за цара у појединим секуларним заједницама (региструјући рођења, бракове, смрти), стварајући тако будистичке „свештенике”. Поново, као одговор на разне историјске покушаје сузбијања будизма (у најближој прошлости током Меиђи периода), пракса целибата је опуштена и јапанским монасима је дозвољено да се венчају. Овај облик је потом пренет у Кореју, током касније јапанске окупације,[8] где данас монаси целибати и нелилибати постоје у истим сектама. (Слични обрасци могу се приметити и на Тибету, где током различитих историјских периода коегзистирају вишеструки облици монаштва, попут „нгагпа” лама, и времена у којима је нежењство опуштено). Како су ови различити стилови будистичког монаштва преношени западним културама, настајали су нови облици.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Douglas Harper. „cleric”. Online Etymology Dictionary. 
 2. ^ Douglas Harper. „clergy”. Online Etymology Dictionary. 
 3. ^ Douglas Harper. „clerk”. Online Etymology Dictionary. 
 4. ^ Cleric - Catholic Encyclopedia
 5. ^ Paul VI, Apostolic letter motu proprio Ministeria quaedam nos. 2–4, 64 AAS 529 (1972).
 6. ^ Ministeria quaedam no. 1; CIC Canon 266 § 1.
 7. ^ CCEO Canon 327; George Nedungatt, Clerics, in A Guide to the Eastern Code 255, 260 (2002).
 8. ^ Korean Buddhism#Buddhism during Japanese colonial rule

Литература[уреди | уреди извор]

Свештенство уопште[уреди | уреди извор]

 • Aston, Nigel. Religion and revolution in France, 1780-1804 (CUA Press, 2000)
 • Bremer, Francis J. Shaping New Englands: Puritan Clergymen in Seventeenth-Century England and New England (Twayne, 1994)
 • Dutt, Sukumar. Buddhist monks and monasteries of India (London: G. Allen and Unwin, 1962)
 • Farriss, Nancy Marguerite. Crown and clergy in colonial Mexico, 1759-1821: The crisis of ecclesiastical privilege (Burns & Oates, 1968)
 • Ferguson, Everett. The Early Church at Work and Worship: Volume 1: Ministry, Ordination, Covenant, and Canon (Casemate Publishers, 2014)
 • Freeze, Gregory L. The Parish Clergy in Nineteenth-Century Russia: Crisis, Reform, Counter-Reform (Princeton University Press, 1983)
 • Haig, Alan. The Victorian Clergy (Routledge, 1984), in England
 • Holifield, E. Brooks. God's ambassadors: a history of the Christian clergy in America (Wm. B. Eerdmans Publishing, 2007), a standard scholarly history
 • Lewis, Bonnie Sue. Creating Christian Indians: Native Clergy in the Presbyterian Church (University of Oklahoma Press, 2003)
 • Marshall, Peter. The Catholic Priesthood and the English Reformation (Clarendon Press, 1994)
 • Osborne, Kenan B. Priesthood: A history of ordained ministry in the Roman Catholic Church (Paulist Press, 1989), a standard scholarly history
 • Parry, Ken, ed. The Blackwell Companion to Eastern Christianity (John Wiley & Sons, 2010)
 • Sanneh, Lamin. "The origins of clericalism in West African Islam." The Journal of African History 17.01 (1976): 49-72.
 • Schwarzfuchs, Simon. A concise history of the rabbinate (Blackwell, 1993), a standard scholarly history
 • Zucker, David J. American rabbis: Facts and fiction (Jason Aronson, 1998)

Женско свештенство[уреди | уреди извор]

 • Amico, Eleanor B., ed. Reader's Guide to Women's Studies ( Fitzroy Dearborn, 1998), pp 131–33; historiography
 • Collier-Thomas, Bettye. Daughters of Thunder: Black Women Preachers and Their Sermons (1997).
 • Flowers, Elizabeth H. Into the Pulpit: Southern Baptist Women and Power Since World War II (Univ of North Carolina Press, 2012)
 • Maloney, Linda M. "Women in Ministry in the Early Church." New Theology Review 16.2 (2013). online
 • Ruether, Rosemary Radford. "Should Women Want Women Priests or Women-Church?." Feminist Theology 20.1 (2011): 63-72.
 • Tucker, Ruth A. and Walter L. Liefeld. Daughters of the Church: Women and Ministry from New Testament Times to the Present (1987), historical survey of female Christian clergy

Спољашње везе[уреди | уреди извор]