Тензин Гјатсо

С Википедије, слободне енциклопедије
Тензин Гјатсо
Његова светост XIV Далај Лама
Dalailama1 20121014 4639.jpg
XIV Далај Лама
ОтацЧоекјонг Тсеринг
МајкаДики Тсеринг
Крунисање17. новембар 1950.
ПретходникТубтен Гјатсо
НаследникXV Далај Лама
ПотписDalai Lama's Signature.svg

Тензин Гјатсо (кин. 丹增嘉措, пин. Dānzēng Jiācuò; рођен 6. јула 1935) је четрнаести по реду тибетански духовни и световни вођа. Тибетанци верују да је Далај Лама реинкарнација Буде, чији дух након смрти улази у тело новорођеног дечака којег идентификују традиционалним методама.[1]

Тензин Гјатсо пети је од шеснаесторо деце у пољопривредној породици на Тибету у покрајини Ћингхај. Са две године проглашен је као Тулку, реинкарнација тринаестог Далај Ламе. Дана 17. новембра 1950., са петнаест година, проглашен је челником Тибета и најважнијим политичким управником, у вриме када се Тибет суочавао са насилном окупацијом Народне Републике Кине.

Тензин Гјатсо је Тибет напустио 1959. године и склонио се у Индију након неуспеха Тибетског покрета отпора где је покушавао да успостави централну тибетску администрацију, уједно тражећи начин како да сачува тибетску културу и просвету, а хиљаде избеглица следило је Далај Ламу у Индију.

Харизматични и признати јавни говорник, Тензин Гјатсо је први Далај Лама који је отпутовао на Запад где је настојао да упозна свет с будизмом и промовисати концепт универзалне одговорности, етике и међурелигијске комуникације.

Године 1989. добио је Нобелову награду за мир за свој ненасилни отпор кинеској окупацији.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „14th Dalai Lama Tibetan Buddhist monk”. Britannica. Приступљено 15. 1. 2021. 
  2. ^ „The 14th Dalai Lama Biographical”. The Nobel Prize. Приступљено 15. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]