Корисник:AndrejAVT3819/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Менли Палмер Хол
Менли у касним 1920-им
Датум рођења(1901-03-18)18. март 1901.
Место рођењаПитерборо, ОнтариоКанада
Датум смрти29. август 1990.(1990-08-29) (89 год.)
Место смртиЛос Анђелес, КалифорнијаСАД
ЗанимањеФилозоф, писац
Активни период1919—1990
Значајни радовиТајна учења свих епоха Изгубљени кључеви масонерије

Менли Палмер Хол ( енгл. Manly Palmer Hall; 18 март 190129 август 1990) је канадски аутор, предавач, астролог и мистик. Познат је по свом делу из 1928. године Тајна учења свих епоха (енгл. The Secret Teachings of All Ages). У току своје 70-годишње каријере одржао је хиљаде предавања, укључујући два у Карнеги Хол-у, и објавио преко 150 књига. Основао је Филозофско-истраживачко друштво 1934. године у Лос Анђелесу, које је посветио „Трагаоцима истине свих времена”, са библиотеком, предаваоницом и издавачком кућом. Мноштво његових предавања се може наћи онлајн, а његове књиге се и даље штампају.

Ране године[уреди | уреди извор]

Менли П. Хол је рођен 1901[1]. године у Питербору, Онтарио у Канади[2]. Његови родитељи су били Луиза Палмер Хол, киропрактичар и члан Дружине Розенкројцера, и зубар[3] Вилијам С. Хол. У младости Хол је тврдио да никада није упознао свог оца[4]. У 1919. години Хол се сели из Канаде у Лос Анђелес, Калифорнију са својом бабом да би се поново ујединио са мајком која је живела у Санта Моници (енгл. Santa Monica). Хол је тада почео да се интересује за свет мистике, езотерична филозофија и њихови принципи. Хол је дубоко зашао у „загубљена учења и скривене традиције, златне стихове хиндуистичких богова, грчку филозофију, хришћанску мистику и спиритуална богатства унутар душе”.

Каријера[уреди | уреди извор]

Хол је постао проповедник Народне цркве 1919. године у Тринити Аудиторијуму у центру града Лос Анђелеса[4]. Заказао је своје прво предавање на тему реинкарнације[4]. Хол је постављен за министра Народне цркве 17. маја. 1923, а „након пар дана касније проглашен за сталног свештеника[4]. Његова прва издања су садржала два мања памфлета, „Првосвештеников напрсник” (енгл. The Breastplate of the High Priest; 1920) и „Штапови и змије” (енгл. Wands and Serpents). Између 1921. и 1923. године написао је три књиге, „Иницирани Пламена” (енгл. The Initiates of the Flame) издата у октобру 1922. године, „Путеви Усамљених” (енгл. The Ways of the Lonely Ones) издата 1922. године и „Изгубљени кључеви масонерије” (енгл. The Lost Keys of Freemasonry) издата марта 1923. године. Хол није постао масон све до 1954. године, више од 30 година након првог издања књиге[5].

Почетком 1920-их, Каролин Лојд и њена ћерка Естел—чланови породице која је контролисала драгоцено нафтно поље у Округу Вентура, Калифорнија—почеле су да „шаљу велике количине њиховог нафтног прихода Холу”, који је користио тај новац за путовање и њим стекао знатну личну библиотеку античке књижевности[4]. Његов „први пут око света за проучавање живота, традиције и религије људи у земљама Европе и Азије”, који је започет у 5. децембра 1923. године, је плаћен донацијама Каролине Лојд и њене конгрегације[4]. Током 1930-их, користећи њихов новац, „Хол је путовао Енглеском и Француском где је набавио његову најобимнију колекцију ретких књига и рукописа алхемије и езотеричних области од лондонског аукционера Сотби и Компанија (енгл. Sotheby & Company)”. Због депресивних економских услова те ере, преко свог агента, Хол је успео да за разуму цену купи обиман број ретких књига и рукописа. Када је Каролин Лојд преминула 1946. године, Холу је оставила кућу, $15,000 и „отприлике $10,000 годишњих прихода удела светских највећих нафтних компанија током 38 година”[4].

Тајна учења свих епоха[уреди | уреди извор]

Хол је постао прилично познат и поштован као предавач и тумач древних списа и корисних и практичних елемената класичног идеализма, да је успешно апеловао, кроз своје огласе и усмених предавања, на средства за финансирање књиге која је касније била позната као Тајна учења свих епоха, чији оригинални трошак за објављивање је износио $150,000[4], иако се цена појединих примера разликовала. Пун назив књиге је Енциклопедијски преглед масонских, херметичких, кабалистичких и розенкројцерских симболичких филозофија: Тумачење Тајних учења скривених у ритуалима, алегоријама и мистеријама свих епоха[6]. Према оригиналним уговорима о претплати, који су заведени у Филозофско-истраживачком друштву, издања су се продавала путем претплате за $75 на преобјављеној основи, али „подразумевало се да цена овог издања након испоруке штампара износи $100”. По условима претплате, $15 је за потипис споразума и за „баланс од $60 на четири месеца”[7]. Х. С. Коркер Компанија у Сан Франциску је пристала да изда књигу „ако Хол успе да привуче пажњу Џон Хенри Неша (енгл. John Henry Nash), дизајнера књига који је радио као штампар у Ватикану[4].

Након издавања књиге Хол „је од младог свештеника у Лос Анђелесу постао све утицајнија икона метафизичког покрета која је захватила целу државу 1920-их”. Његова књига је оспорила претпоставке о духовним коренима друштва и натерала људе да гледају на њих из другог угла[4]. Хол је посветио своју књигу „ставу који се скривао у амблематичким фигурама, алегоријама, и древним ритуалима, да је тајна доктрина која се тиче унутрашњим мистеријама живота, а која је у потпуности сачувана међу малом групом иницираних умова”[8]. Као што је један писац рекао: „Резултат је прелепа, нестварна књига мистериозних симбола, јасни есеји и живописни прикази митских звери која се уздижу из мора и анђеоских бића са лавовим главама које председавају суморним обредима иницијације у храмовима цивилизације предака осветљеним бакљама који су овладали скривеним моћима изван домета модерног човека”[4].

У 1988. години Хол је написао: „Највеће знање свих времена требало би да буде доступно двадесетом веку не само у издањима Бонове библиотеке у малом слову и отрцаном повезу, већ у књизи која је споменик, а не пуки сандук. Џон Хенри Неш се слаже са мном”[9].

Каснија издања и предавања[уреди | уреди извор]

Главне књиге које су уследиле су Дијонизиски проналазачи (енгл. The Dionysian Artificers; 1936), Масонерија старих египћана (енгл. Freemasonry of the Ancient Egyptians; 1937) и Масонски редови братства (енгл. Masonic Orders of Fraternity; 1950). У току своје 70-годишње каријере, Хол је одржао приближно 8,000 предавања у САД и иностранству, написао преко 150 књига и есеја, небројне чланке у часописима. Појављује се у филму Када сте рођени (енгл. When Were You Born; 1938), мистерија убиства која користи астрологију као кључну тачку радње. Хол је написао причу за филм (сценарио Ентони Колдвеј) и такође је заслужан за нарацију.

Улазница за Менли П. Хола у Карнеги Хол-у, 2. децембар 1942.

У 1942. години Хол је говорио на Тајној судбини Америке (енгл. The Secret Destiny of America) у Карнеги Хол-у, после је постала књига са истим насловом. У тој књизи, кроз серију прича, тврдио је да је тајна група филозофа створила идеју о Америци као земљи за верску слободну и самоуправу[10]. Извештава се да је председник Роналд Реган у својим говорима и есејима усвојио идеје и фразе из књиге Тајна судбина Америке (1944) за своју алегоријску употребу „града на брду”[10].

Хол је 1945. године имао још једно успешно предавање у Карнеги Хол-у под насловом Платоново пророчанство о светској демократији[11].

Лични живот[уреди | уреди извор]

Хол и његови следбеници су се потрудили да никакве гласине и информације не настану које би могле да укаљају његов углед. Мало се зна о његовом првом браку 28. априла. 1930. године са Феј Б. де Равен, тада 28-годишњакиња, која је била његова секретарица током претходних пет година. Брак није био срећан, његови пријатељи никада нису причали о томе, а Хол је, након њеног самоубиства 22, фебруара 1941., уклонио приближно све податке о њој из својих листова[4]. Након дугог пријатељства 5. децембра 1950. године Хол се оженио са Мари Швајкерт Бауер (након њеног развода од Џордџ Бауера), брак је био успешнији него први[12]. Мари Швајкерт Бауер Хол је преминула 21. априла 2005. године[4].

У 1934. години Хол је основао Филозофско-истраживачко друштво у Лос Анђелесу, Калифорнија, 501(c)3 непрофитна организација[13], посвећена проучавању религије, митологије, метафизике и окултног[14]. Филозофско-истраживачко друштво и даље одржава истраживачку библиотеку са преко 50,000 издања[14], а такође продаје и објављује метафизичке и духовне књиге, углавном оне чији је аутор Хол[14]. Након његове смрти неке од ретких Холових књига о алхемији су продате, звог недостатка финансија, како би друштво наставило да функционише. Истраживачки институт Гети је стицањем колекције Менли Палмер Хол-а заузео је место водеће светске колекције алхемије, езотерије и херметике[15][16].

Биста Менли Палмер Хола, непознат аутор

Хол је био витешки заштитник масонске истраживачке групе у Сан Франциску, са којом је био повезан и годинама пре него што је постао њихов члан. На 28. јун 1954. године Хол се иницирао као масон у Џул ложи бр. 374 (енгл. Jewel Lodge No. 374), Сан Франциско (данас Удружена ложа; енгл. The United Lodge); прошао 20. септембра 1954. и уздигнут 22. новембра 1954. године. Годину дана касније положио је Шкотски обред[17]. Касније је добио 32° у долини Сан Франциска ААСР (СЈ)[18]. Хол је 8. децембра 1973. године (47 године након писања Тајна учења свих епоха) признат као 33° (највиши чин који му додељује Врховно веће Шкотског обреда) на церемонији одржаној у Филозофско-истраживачком друштву[19].

Изабрани радови[уреди | уреди извор]

  • (1988) Симболи медитације у источном и западном мистицизму - Мистерије мандале (енгл. Meditation Symbols in Eastern & Western Mysticism-Mysteries of the Mandala)[20]
  • (1923) Изубљени кључеви масонерије (енгл. The Lost Keys of Freemasonry)[21]
  • (1922) Иницирани Пламена (енгл. The Initiates of the Flame), прва књига коју је издао Хол[22].
  • Предавања из античке филозофије: Увод у практичне идеале (енгл. Lectures in Ancient Philosophy: An Introduction to Practical Ideals)
  • (1980) Блажени анђели: монографија (енгл. The Blessed Angels: A Monograph)[23]
  • (1942) Како разумети своју Библију (енгл. How to Understand Your Bible)[24]
  • (1944) Тајна судбина Америке (енгл. The Secret Destiny of America)[25]
  • (1944) Гуру од Његовог ученика - пут Истока (енгл. The Guru by His Disciple – The Way of the East)[26]
  • Незванични списак свих књига Менли Палмер Хола[27]
  • Комплетна PDF архива часописа Менли П. Хола: Свевидеће Око, Хоризонт и ПРС часопис (енгл. The All-Seeing Eye, Horizon, and PRS Journal)[28]
  • Менли П. Хол: Ресурси и инспирације[29]
  • Месечно писмо посвећено духовним и филозофским проблемима[30]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Manly P. Hall”. Gnostic Warrior. Приступљено 12. 05. 2021. 
  2. ^ „Secret Teachings Reborn: The Mysterious Life of Manly P. Hall”. newdawnmagazine.com. Приступљено 12. 05. 2021. 
  3. ^ „About | Philosophical Research Society”. new.prs.org. Приступљено 12. 05. 2021. 
  4. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л Sahagun, Louis (2008). Master of the Mysteries: The Life of Manly Palmer Hall. Port Townsend, Washington: Process Media. 
  5. ^ „Manly Palmer Hall”. freemasonry.bcy.ca. Приступљено 14. 05. 2021. 
  6. ^ Hall, Manly P. (1928). An Encyclopedic Outline of Masonic, Hermetic, Qabbalistic and Rosicrucian Symbolical Philosophy: Being an Interpretation of the Secret Teachings concealed within the Rituals, Allegories and Mysteries of all Ages. The Philosophical Research Society. ISBN 0-89314-830-X. 
  7. ^ Неколико оригиналних докумената нашла је Еди Шапиро, библиотекарка Филозофско истраживачког друштва, 6 августа 2012. године. Шапиро је изјавила: „Чини се да је цена износила $50, $75, $100 (или у зависности, бесплатно)”, тако да тачно рачуноводство није могуће реконструисати.
  8. ^ Hall, Manly P. (1928). „An Encyclopedic Outline of Masonic, Hermetic, Qabbalistic and Rosicrucian Symbolical Philosophy: Being an Interpretation of the Secret Teachings concealed within the Rituals, Allegories and Mysteries of all Ages”. sacred-texts.com. Приступљено 14. 05. 2021. 
  9. ^ Hall, Manly P. (2003). The Secret Teachings of All Ages: Reader's Edition. New York: Jeremy P. Tarcher/Penguin. стр. 4. ISBN 1-58542-250-9. 
  10. ^ а б Horowitz, Mitch (30. 04. 2010). „Reagan and the occult”. voices.washingtonpost.com. Приступљено 14. 05. 2021. 
  11. ^ „Performance History Search”. carnegiehall.org. Приступљено 14. 05. 2021. 
  12. ^ Nichols, Kimberly (15. 12. 2012). „The Maestro and the Boy: The Kindness of Manly P. Hall”. newtopiamagazine.wordpress.com. Приступљено 14. 05. 2021. 
  13. ^ „The Philosophical Research Society's Tax Exempt Status”. prs.org. 12. 10. 2010. Приступљено 14. 05. 2021. 
  14. ^ а б в „About the Philosophical Research Society”. www.webcitation.org. Приступљено 14. 05. 2021. 
  15. ^ „Alchemy—Special Collections”. getty.edu. Приступљено 14. 05. 2021. 
  16. ^ „Manly Palmer Hall collection of alchemical manuscripts (1500-1825)”. getty.edu. Приступљено 14. 05. 2021. 
  17. ^ „Manly P. Hall”. manlyphall.org. Приступљено 14. 05. 2021. 
  18. ^ Denslow, William R. (1958). 10,000 Famous Freemasons, vol. II. Trenton, MO. : Missouri Lodge of Research / Educational Bureau, Royal Arch Mason Magazine. стр. 165. 
  19. ^ „MPH Biography”. 2011-03-04. Приступљено 14. 05. 2021. 
  20. ^ Hall, Manly P. (1988). Meditation symbols in Eastern & Western mysticism : mysteries of the mandala. Los Angeles, California: Philosophical Research Society. ISBN 0-89314-543-2. 
  21. ^ Hall, Manly P. (1923). The Lost Keys of Freemasonry. Santa Monica, California: Priv. pub. by the author. 
  22. ^ Hall, Manly P. (1934). The Initiates of the Flame. Los Angeles: The Phoenix Press. 
  23. ^ Hall, Manly P. (1980). The blessed Angels: The Reality of Things Unseen. Los Angeles, California: Philosophical Research Society. ISBN 0893148075. 
  24. ^ Hall, Manly P (1942). How to Understand Your Bible: A Philosopher's Interpretation of Obscure and Puzzling Passages. United Kingdom: White Crow Books. 
  25. ^ Hall, Manly P. (1944). The Secret Destiny of America. Los Angeles, California: Philosophical Research Society. 
  26. ^ Hall, Manly P. (1944). The Guru by His Disciple – The Way of the East. Los Angeles, California: Philosophical Research Society. 
  27. ^ Harris, Alan. „Manly P. Hall's Books with Topic Listings”. manlyphall.info. Приступљено 14. 05. 2021. 
  28. ^ „Complete Archive of Manly P. Hall's Journals”. manlyphall.info. Приступљено 14. 05. 2021. 
  29. ^ Harris, Alan. „Manly P. Hall: Resources and Inspirations”. manlyphall.info. Приступљено 14. 05. 2021. 
  30. ^ Hall, Manly P. A Monthly Letter Devoted to Spiritual and Philosophical Problems. Los Angeles: The Phoenix Press. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Sahagun, Louis (2008). Master of the Mysteries: The Life of Manly Palmer Hall. Process Media.
  • Horowitz, Mitch (2009). Occult America: The Secret History of How Mysticism Shaped Our Nation. New York: Bantam
  • Pontiac, Ronnie (2012). The Maestro and the Boy: The Kindness of Manly P. Hall