Пређи на садржај

Корисник:Nikola Paxa/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Jake Paul[уреди | уреди извор]

Jake Joseph Paul
Paul u 2023.
Datum rođenjaJanuar 17, 1997 (godine 27)
Mesto rođenjaKlivlend, Ohajo, SAD.[1] [2]
ZanimanjeBokser - YouTuber - Glumac - Influenser
Aktivni period2013 - danas
Značajni radoviLogan Paul (brat)

Jake Joseph Paul (rođen 17. Januara 1997)[3]  je Američki YouTuber, glumac i profesionalni bokser. On je započeo svoju karijeru  u septembru 2013  postavljanjem  videe na Vine-u gde je prikupio 5.3 miliona pratioca i 2 biliona pregleda, pre gašenja  aplikacije. U seriji Čudakinje na Disney kanalu je dve sezone glumio  Dirk Mann-a. Paul je započeo svoj YouTube kanal u Maju 2014 godine i našao se na  Forbes listi o najplaćenijim YouTube kanalima   2017,2018, 2021 i 2023.[4][5][6][7]Takođe je rankiran i na  Forbs listi  najplaćenijih sportistima  širom sveta  2022.[8]

Njegova boksing karijera je počela u Avgustu 2018 kada se u boks meču za bele okovratnike borio protiv Deji Olataunji, u kome je pobedio zahvaljujući tehničkom nokautu. Njegova profesionalna bokserska karijera je započela u Januaru 2020 kada se borio protiv Anesongib-a. Kasnije se borio i pobedio bivšeg košarkaša Nate Robinson, bivšeg MMA borca Ben Askren, Tayron Woodly (dva puta), Anderson Silva, Nate Diaz i profesionalne boksere Andre August i Ryan Bouland. U Februaru 2023 Paul je izgubio protiv Tommy Fury putem podeljene odluke, i to je bila n jegova prva borba protiv aktivnog profesionalnog boksera. Paul je osnovao "Most Valuable Promotions," ( Najvažnija promicija) 2021 godine uz pomoc svog savetnika Nakisa Bidarian, takođe je osnova Anti fond firmu rizicnog kapitala sa Geoffrey Woo.[9]

Raniji život[уреди | уреди извор]

Paul je rođen u Cleveland,Ohio[3][4] i odrastao je u Westlake, Ohio sa svojim starijim bratom Logan kojio je takođe YouTuber i influencer. Počeli su da se snimaju kada je Jack imao deset[10] godina. Njihovi roditelji su Pamela Ann Stepnick (née Meredith) i  Gregory Allan Paul.[11]

TV industrija[уреди | уреди извор]

2013–2016: Vine, YouTube i  Bizaardvark[уреди | уреди извор]

Paul je započeo svoju karijeru u Septembru 2013 godine postavljajući videe na Vine.  Pre nego što je Vine ugašen od strane Twitter-a itd. Paul je pridobio 5.3 miliona pratilaca i 2 biliona pregleda na aplikaciji.[12] Paul  je započeo svoj  YouTube  kanal 15. Maja 2014 godine.[13] Njegov kanal je postao poznat po šalama, kontroverzi i i njegovoj hip hop muzici.[14]

Nakon što je postao popular na Vine i YouTube-u , Paul je dobio posao na Disney kanalu u seriji čudakinje. Njegova uloga je bila osoba koja prihvata izazove  i izvrsava ih. Sredinom snimanja druge sezone serije,[15] 27. Jula 2017 Disney je izjavio da će Paul napustiti seriju. Ova izjava je dalje bila ispraćena artiklom iz novina KTLA u kome je rečeno da su se Paul-ve komšije žalile na buku koja je nastajala zbog izazova, žurki i velikih grupa fanova koji su dolazili u njihov kraj. Paul je kasnije potvrdio ove vesti na Twitter-u, i rekao kako će se više fokusirati na izgradnju svog imena, YouTube kanalu, biznis poduhvatima i ozbiljnijim ulogama. Paul je kasnije otkrio u intervju sa Hollywood Reporter da je zapravo bio otpišten sa Bizaardvark od strane Disney, želeli su da ubrzaju njegov proces odlaska zbog segmenta iz KTLA.

2017–2019: Muzika, biznis i Team 10[уреди | уреди извор]

Paul je lansirao grupu za zabavu  Team 10   2016 godine.  Januara 17. 2017.  na njegov dvadeseti rodjendan, izjavljeno je da je započeo medisku kompaniju TeamDom sa fondom od $1 miliona kako bi stvorio influenser marketing menadzment i kreativnu agenciju za mlade zabavljače.  Investitori su bili  Danhua kapital, Horizons Alpha, Vayner kapital, Sound Ventures & A-Grade Investments and Adam Zeplain.

Paul je izbacio pesmu  "It's Everyday Bro",  sa  Team 10, 30. Maja 2017. Vokali su bili aktivni članovi tima, to su bili    Nick Crompton, Chance Sutton, Ivan and Emilio Martinez and Tessa Brooks.  Pesma je dobila preko  70 miliona pregleda u jednom mesecu i postala   treći video sa najviše negativnih lajkova na  YouTube-u.Kada je pesma bila izbačena osvojila je   91 mesto na Billboard Hot 100  i dobila srebrnu nagradu od  Recording Industry Association of America (RIAA).  Naslov pesme je povezan sa činjenicom da je Paul izbacivao videe svaki dan. Iate godine Paul je izbacio i kasnije obrisao pesme   "Ohio Fried Chicken", "Jerika", "No Competition", "That Ain't on the News" and "Litmas". Pesme su bile obrisane iz raznih razloga, uključujući i njegov raskid sa Erika Costell 2018.

U Novembru 2017 Paul  je izbacio  remix pesme  "It's Everyday Bro",  sa američkim reperom Gucci Mane  koji je zamenio Team 10, uz to je izbacio i novi spot pesme. U Aprilu 2018, izbacio je pesmu i spot za pesmu  "Malibu"  sa tada bivšim članom  Team 10,Chad Tepper. Maja 11. Izbacio je još jednu pesmu i spot za nju "My Teachers", sa tada bivšim članovima  Team 10 Sunny Malouf and Anthony Trujillo. Maja 24. Ie izbacio dve pesme   "Randy Savage" and "Cartier Vision". U pesmi su vokali  bili iz  tadašnjeg Team 10 Anthony Trujillo, Sunny Malouf, Justin Roberts, Erika Costell, and Chad Tepper i hip-hop duo Jitt & Quan, i pesma je bila izbačena zajedno sa spotom.Druga pesma je bila sa  Anthony i duom,  a spot je bio obkavljen u Septembru 12. Te godine.

U avgustu 2018., Paul je izbacio još jednu pesmu i spot uz nju,  zvanu  "Champion".  Pesma je bila  diss track  za njegovog boksing protivnika Deji Olatunji (ComedyShortsGamer), koji je mlađi brat od Britanskog  YouTube zvezde, influencer, bokser i reper KSI. Meč je održa deset dana kasnije 25. Avgusta. Tokom leta 2018 godine Paul i Team 10 su otišli na turneju kroz Sever Amerike nastupajući svoje pesme.  Postepeno,  Team 10  članovi su napuštali grupu tokom gpdine.

Paul-ovi raznovrsni biznisi su ga doveli do drugog mesta na  Forbes' listi najplaćenijih  YouTubers 2018.

Marta 1, 2019. Paul je izbacio pesmu i spot za  "I'm Single". Pesma je bila o njegovim osećanjima vezano za činjenicu da je sam i za njegov raskid sa Erika Costell.  Pošto su nalozi na društvenim mrežama za Team 10 od Septembra 2019 ugašeni, neki misle da je Paul osnovao novi tim.

2019–2020: Još više o muzici[уреди | уреди извор]

Decembera 13, 2019, Paul je izbacio novu pesmu  "These Days", u čijem je spotu. bila model Julia Rose. U pesmi Jack repuje o svojoj bivšoj vezi na daljinu sa bivšom devojkom Alissa Violet. Ni godinu dana kasnije pesma je bila obrisana sa svih mreža.

Jula 2020, Paul je izbacio pesmu  zajeno sa spotom "Fresh Outta London". Spot je snimljen tako što je napravio žurku kod svoje kuće u Calabasas California Julya 11,  i pridopio nacionalnu pažnju nakon što ga je Calabasas gradonačelnik Alicia Weintraub kritikovao  kada su video i slike žurke bili objavljeni.

Septembra 10, Paul je izbacio još jednu pesmu i spot koji je snimo kod kuće  u kojem se jedino pojavio njegov brat Logan i par njegovih drugara, pesma se zove  "23", [35]  Naziv pesme je povezan sa njegovim godinama tada i broj dresa košarkaša  Michael Jordan-a

Octobra 15, Paul  je izbacio pesmu sa kanadskim reperom TVGucci koji je u istoj rekordnoj kući kao i Drake OVO Sound , pesma se zove "Dummy". Spot sa tekstom je objavljen šest dana kasnije  21. Oktobra na njegovom  YouTube kanalu.

2021–danas: Sportski  biznis, startups, i  investicije[уреди | уреди извор]

U 2021 Paul se udruzio sa preduzetnikom Geoffrey Woo kako bi započeo firmu zajedničkog kapitala zvanu   Anti Fund. U Avgustu 2021, Anti Fund vodeća investicija je bila u formi sportskog klađenjua Simplebet Inc. koja je skupila  $30 million iu finansiskom period u Avgustu 2021.UAugustu 2022, Anti Fund investirala je u defanzivne tehnologije i vojne ugovore  Anduril Industries.

Paul  je zatim osnova  'Most Valuable Promotions' (MVP) zajedno sa svojim biznis savetnikom  Nakisa Bidarian  2021,  potpisivajući ugovor sa profesionalnim bokserom Amanda Serranoto promotivni dogovor u Septembru 2021  Zajedno sa tim, Paul je osnovao organizaciju pod nazivom  ‘Boxing Bullies’  kako bi pomagao mladima da se bore protiv vršnjačkog maltretiranja.

U Maju 2022, Paul se našao na Forbes listi za najplaćenije sportiste u 2022 godine. Forbes je izjavio kako je Paul otprilike zaradio  $38 miliona iz svoja tri boksing meča i drugih različitih primanja u tom periodu.

U Avgustu 2022, Paul  je osnovao Betr kompaniju za sportsko-mediski i mobilno-klađenje zajedno sa osnivačem Simplebet  Joey Levy. Paul tvrdi da je dobio  $50 milina u seriji-A-fonda za ovu fondaciju.[43] U Martu 2024, Betr je skupio  $15 miliona  u $375 miliona valuti, vođen sa Harmony Partners i 10X Capital,i njihov totalni fond je dostigao  $100 miliona i trenutno pokušava da proširi operaciju vezanu za klađrnjr u sportu, uključujući fantaziju u sportskim produktima u 24 država i planiranju za nacionalno poznat brend.

U novembru 2022, njegov brat , Logan Paul, borio se protiv Roman Reigns u meču za Undisputed WWE Universal Championship, naslovne za WWE Crown Jewel u Saudi Arabia. Meč je imao dramatični preokret kada je  The Usos  napao Logan  pošto je sudija bio nokautiran. Jake se pojavio prilikom svečanog otvaranja   WWE  , spuštajući se  uz svoju pesmu  iz 2017 "It's Everyday Bro".  Uspešno je spasio Logan-a tako što je neutralisao  Usos i Solo Sikoa,  koji se pojavio nakon Jacke-ovog dolaska.Ali i pored toga Logan je izgubio meč.

U Januaru 2023, Paul je potpisao dugo-godišnji ugovor sa  Professional Fighters League  kako bi zajedno fondirali i takmičio u novom  pay-per-view odseku, poznatijem kao  Super Fight,  takođe je i pridobio ulogu  "head of fighter advocacy".

Boksing karijera[уреди | уреди извор]

Rana karijera[уреди | уреди извор]

Glavni tekst: KSI vs Logan Paul

U 2018, Paul je imao svoj prvi boksing meč u belim-kragnama protiv Engleskog YouTuber-a Deji Olatunji. Paul vs Olatunji  meč je bio povezan sa mečom Paul-ovog starijeg brata  Logan Paul, protiv  Olatunji-evog starijeg brata KSI. Meč je odigran 25. Avgusta u Manchester Arena u Manchester, Engleskoj. Paul je pobedio  Olatunji tehničkim nokautom u petoj rundi.

U 2020, Paul je imao svoju profesionalnu prvu borbu protiv Engleskog  YouTuber-a  AnEsonGib. Meć je održan 30. Januara na   Meridian na ostrvima Gardens u  Miami, Florida i to je bio deo mečeva koji su bili deo WBO svetske srednje težine titule između profesionalnih boksera Demetrius Andrade i Luke Keeler. Paul je pobedio AnEsonGib  tehničkim nokautom u prvoj rundi i izazvao KSI-a. Novembra 28., Paul se vratio u ring u meču protiv košarkaša Nate Robinson i to je bio meć pre meča izmađu Mike Tyson i  Roy Jones Jr. U  Staples Center u Los Angeles, California. Paul je pobedio Robinson nokautom u drugoj rundi.

Mečevi sa penzionisanim UFC borcima i  Tommy Fury[уреди | уреди извор]

Paul vs. Askren[уреди | уреди извор]

Main article: Jake Paul vs. Ben Askren

U 2021, posle napred-nazad na društvenim medijama objavljeno je da će Paul da se bori protiv bivšeg  Bellator MMA i  ONE Welterweight Champion Ben Askren, 17. Aprila 2021 u  Mercedes-Benz Stadium u  Atlanta, Georgia. Paul je pobedio  Askren  tehničkim nokautom u prvoj rundi. Navodno je događaj doneo  1.45 million pay-per-view kupaca kao i Triller, sa druge strane,  koliko je meč i broj istinit i validan je nešto što se mnogi broj ljudi, fanova, MMA boraca i boksera često proispituje.

Paul vs. Woodley[уреди | уреди извор]

Main articles: Jake Paul vs. Tyron Woodley and Jake Paul vs. Tyron Woodley II

Pre meča Paul  protiv Askren, Paul i jedan od njegovih igrača iz ugla, američki profesionalni bokser J'Leon Love, bili su umešani u bekstejdž konfrontaciju sa bivšim UFC Welterweight Champion Tyron Woodley.Nakon što je Paul pobedio Askren, Woodley  ga je izazva.[58] 29. Avgusta Pal  se borio sa Woodley u Rocket Mortgage FieldHouseCleveland, Ohjo  i pobedio ga podeljenom odlukom, pri čemu je jedan sudija dao rezultate  77–75 za Woodley, dok su druga dvojica sudija dala rezultat 77–75 i 78–74 u korist Pavla.[59] Nakon meča, Woodley je izrazio želju za revanšom, a Paul je pristao pod uslovom da   istetovira 'Volim Jacke Paul' na svom telu.[60] Ovaj događaj je navodno generisao 500.000 kupovina sa plaćanjem po gledanju.[61]

U decembru, Paul je prvobitno trebalo da se suoči sa engleskim profesionalnim bokserom Tommy Fury 18. Decembra u Amalie Areni u Tampa, Florida,  ali se Fury  povukao zbog zdravstvenih problema. 6. decembra je objavljeno da će Paul  umesto njega da ima  revanš meč sa Woodley[62] Paul  je pobedio Woodley nokautom u 6. rundi.[63] Ovaj događaj je navodno generisao 200.000 kupovina sa plaćanjem po gledanju.[61] Posle meča, Paul  je nagrađen ESPN Ringside Award   za 'Nokaut godine' zbog svoje pobede nad Woodley.[64]

2022. godine, Paul je trebalo da se suoči sa Fury  6. avgusta u Madison Square Garden u New York City, ali se Fury ponovo povukao zbog problema sa putovanjima. 7. jula je objavljeno da će se Paul suočiti sa američkim profesionalnim bokserom Hasim Rahman Jr, međutim, događaj je otkazan 30. jula zbog Rahmanovog problema sa težinom.[65]

Paul vs. Silva[уреди | уреди извор]

Glavni članak  Jake Paul vs. Anderson Silva

Nakon otkazivanja, proglašeno je da će Paul da se bori protiv bivšeg UFC šampiona  Anderson Silva 29 Oktobra u Desert Diamond Arena u Glendale, Arizona. Paul je pobedio  Silva jednoglasnom odlukom sudija  78–73, 78–73 i  77–74 u korist Paul.

Paul vs. Fury[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Jake Paul vs Tommy Fury

Nakon dva prethodna pokušaja koja su propala, 27. januara 2023. objavljeno je da će se Paul suočiti sa Furyem 26. februara u Saudijskoj Arabiji.[68] Fury je pobedio Paula podeljenom odlukom uprkos tome što je Paul oborio Fury u 8. rundi. Jedan sudija je postigao rezultat 75–74 za Paula, dok su druga dva sudije dala 76–73 za Fury.[69] Ovaj događaj je navodno generisao 800.000 kupovina sa plaćanjem p

Paul vs. Diaz[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Jake Paul vs. Nate Diaz

Nakon meča sa Tommy Furyem, menadžer KSI-ja Mams Taylor otkrio je da su on i Paulov tim u pregovorima da se meč sa Jutjuberom održi u avgustu na Wembley Stadium u Londons, u Engleskoj, međutim, Taylor  je izjavio da je posle poraza Fury  Paul  napustio pregovore.[70] Paul je kasnije potvrdio da je odustao i umesto toga izabrao da se bori sa Nate Diaz , za koga je smatrao da je bio teži protivnik.[71]

12. Aprila je objavljeno da će se Paul  suočiti sa Diazom 5. avgusta u American Airlines Centru u Dallas, Texas. [72]Iako je prvobitno bilo planirano da borba bude 8 rundi, kasnije je produžena na 10.[73] Paul je pobedio Diaza jednoglasnom odlukom, a sudije su dale 98–91, 98–91 i 97–92, sve u korist Pola.[74]

Prelazak u tradicionalni boks[уреди | уреди извор]

16. oktobra 2023. objavljeno je da će se Paul  vratiti u ring 15. decembra.[75] 8. novembra potvrđeno je da je Paulov protivnik američki profesionalni bokser Andre August (10–1–1) Borba bi se odigrala u hotelu Caribe Royal u Orlando, Florida, kao glavna borba Most Valuable Prospects IV.[76] Ovo je bio Paulov prvi naslovni meč koji nije bio na kupovina sa plaćanjem po gledanju, pri čemu je Paul izjavio „Do sada, cela moja bokserska karijera je bila na PPV-u, ali sada je to više od posla. Sada želim da izgradim svoje iskustvo u ringu. „[77] Paul je pobedio Augusta nokautom u prvoj rundi.[78]

21. decembra 2023. objavljeno je da će se Paul boriti 2. marta 2024. na Coliseo de Puerto Rico José Miguel Agrelot u San Juan, Puerto Rico.[79] 30. januara 2024. godine,objavljeno je da će  Paulov biti  američki profesionalni bokser Ryan Bourland (17–2).﷟80]  Paul je pobedio Bourlanda tehničkim nokautom u prvoj rundi.[81]

Paul vs. Tyson[уреди | уреди извор]

Glavni članak: Jake Paul vs. Mike Tyson

7. marta 2024. objavljeno je da će se Paul 20. jula na stadionu AT&T u Arlington, Texas boriti protiv bivšeg neprikosnovenog šampiona u teškoj kategoriji Mike Tyson. Meč će biti emitovan na Netflikx-u.[82] Taj meč će označiti Paulovu debitantsku borbu u teškoj kategoriji.[83] Dana 29. aprila 2024. objavljeno je da će borba biti sankcionisana kao profesionalni boks meč od strane Teksaškog odeljenja za licenciranje i propise (TDLR).[84][85]

Najvrednije promocije[уреди | уреди извор]

Godine 2021, Paul  je, zajedno sa svojom savetnikom Nakisa Bidarian, osnovao boksersku promociju pod nazivom „Najvrednije promocije“. Promocija je prvi put potpisali boksera iz Portorika i svetskuog šampiona u sedam divizija Amanda Serrano.

2022. godine, Paul je zajedno sa Eddie Hearnom promovisao Matchroom Boxing, Katie Taylor vs. Amanda Serrano nazvano  „Za istoriju“. Bio je to prvi ženski boks meč koji je bio na naslovnoj strani  Madison Square Garden  i opisan je kao „Najveća ženska borba  svih vremena'. Borba je bila opšte prihvaćena, proglašena je borbom godine od strane Sports Illustrated i Događajem godine od strane The Ring.

2023. godine, Most Valuable Promotions i DAZN najavili su novu seriju događaja nazvanih 'Najvredniji potencijalni klijenti', koji će predstavljati nadolazeće boksere koji će voditi događaje na DAZN-u bez plaćanja po gledanju.[89] Njihov prvi događaj održan je 26. maja na kome je naslovna utakmica Ashton Sylve vs Adam Kipenga Ešton Silve u Caribe Royale Orlando u Orlando, Florida . Sylve je pobedila Kipenga  jednoglasnom odlukom.[90]

Karijera mešovitih borilačkih veština[уреди | уреди извор]

Professional Fighter League[уреди | уреди извор]

5. januara 2023. objavljeno je da je Paul  potpisao višegodišnji ugovor sa Professional Fighters League. U iščekivanju svog MMA debija, Paul je počeo da trenira brazilski džiu-džicu sa glavnim organizatorom ADCC-a Mo Jassim i Michael Perez.

Kontraverzna i pravni problemi[уреди | уреди извор]

Tokom svoje karijere, Paul je postao predmet mnogih kontroverzi pitanja zbog svog ponašanja, uključujući i tužbu za prekršaj i nezakonito okupljanje.

Kontroverze o njegovom sadržaju[уреди | уреди извор]

Paul je 3. januara 2018. postavio video na svom Jutjub kanalu pod nazivom „Izgubio sam nevinost“ na kojem je korišćena sličica na kojoj on i njegova tadašnja devojka Erika Costell  poziraju polugoli jedno na drugom. Kao rezultat toga, Jutjub je stavio ograničenje na osnovu godina na  video, a kritičari poput Keemstar kritikovali su sličicu kao neprikladnu za njegovu mlađu publiku. Sličica je kasnije promenjena u sliku  Paul i Costell potpuno obučeni i nisu se dodirivali. Dva dana kasnije, 5. januara, TMZ je otkrio video u kojem je Paul  više puta koristio rasnu uvredu dok je repovao slobodnim stilom.

Paul je 29. novembra 2020. izazvao frustraciju nakon što je izjavio da je otvorio put kreiranju kuća za influensere  i boks mečevima između istaknutih zvezda društvenih medija. Mnogi su se usprotivili Paulovoj tvrdnji, primetivši da on nije stvorio prvu kuću tog tipa, niti je bio prva Jutjub zvezda koja se borila u boks meču.

Optužbe za prevaru[уреди | уреди извор]

Paul  je 3. januara 2018. pokrenuo sajt  Edfluence, program koji tvrdi da uči mlađe ljude kako da budu uspešni, nauče životne veštine i zarađuju novac na mreži. Kurs je koštao 7 dolara po korisniku, što bi omogućilo korisniku da otključa seriju video zapisa za „Mapu puta“ ka uspehu kao influenser . Međutim, sedam dolara nije otključalo ceo program, već je dalo samo nekoliko osnovnih saveta. Paul je takođe obećao svojoj publici da će se pridružiti "Timu 1000", ako se pridruže kursu, što se nije dogodilo. Prateći  ovu situacije, Paul je optužen za prevaru mladih pratilaca i krađu njihovog novca. Zatim, dve godine kasnije, 31. januara 2020, Edfluence je ugašen, čime je kurs trajno prekinut. 15. februara, Paul je najavio da će se udružiti sa grupom za razvoj brendova GenZ Holdings Inc. sa sedištem u Los Angelesu kako bi kreirao platformu od 19,99 dolara mesečno sa ciljem da nauči decu kako da izgrade prisustvo na mreži. „Pokret za finansijsku slobodu“ obećava da će pretplatnicima dati pristup „Ličnom iskustvu, ritualima i tajnoj formuli Jake Paula“ i „Najsavremenije mentorstvo, obučavanje i trening“. Mnogi su kritikovali program, a jedan novinar se pitao da li bi to poslalo opasnu poruku njegovim mladim  obožavateljima.

3. januara 2019. godine, Paul je, zajedno sa kolegom YouTube-rom RiceGum-om, našao na udaru kritika zbog promocije MysteryBrand, veb-sajta koji nudi priliku da otvori digitalnu „misterioznu kutiju“ unapred odabranih stavki uz obećanje da će osvojiti jednu  od stavki u stvarnom životu ali to će biti nasumično. Mnogi korisnici su rekli da nisu dobili nagrade koje su osvojili preko sajta.

Dana 18. februara 2022. , u grupnoj tužbi protiv kompanije za kriptovalute SafeMoon u kojoj se navodi da je kompanija pumpa i dump šema, Paul je imenovan kao optuženi zajedno sa muzičarem Nickom Carterom, reperima Soulja Boy i Lil Yachy i influencerpm Ben Phillips za promociju SafeMoon tokena na svojim nalozima na društvenim mrežama sa pogrešnim informacijama u sklopu optužbi za prevaru Safemoon-a 2022. Istog dana, Appelas  sud 11. okružnog suda u SAD presudio je u tužbi protiv Bitconnect-a da se Zakon o zaštiti iz 1933. proširuje i na ciljano traženje putem društvenih medija. U martu 2022. Jutjuber Coffeezilla je postavio video u kojem je optužio Paula da koristi kriptovalutu i ​​nezamenljive tokene da prevari svoje fanove za 2,2 miliona dolara.

Tužbe zbog žurki, javnih smetnji i COVID-19[уреди | уреди извор]

Pored javnih pritužbi iz 2017. koje su na kraju dovele da Paula bude otpuđten sa Bizaardvarka, Paulove komšije u naselju Beverly Grove u Los Angelesa podnele su grupnu tužbu protiv Paula za smetnju u javnosti. Ovo je usledilo nakon što je Paul objavio svoju kućnu adresu, što je dovelo do okupljanja gomile obožavalaca ispred Paulove rezidencije, a komšije su se žalile na buku. 24. aprila 2018. objavljeno je da Paula bio tužen od strane Cobra  Acquisition, kompanije koja je vlasnik kuće, za 2,5 miliona dolara.

Dana 23. februara 2020. u Las Vegasu, Nevada, Paul je bio umešan u svađu sa britanskim pevačem Zayn Malikom u Westgateu , hotelu u blizini MGM Grand Garden Arene u kome su njih dvojica boravili. Paulova i Malikova soba su  bile tačno jedna preko puta druge i kada je Paulov stariji brat Logan otišao u Paulovu hotelsku sobu, između Malika i Paula je izbila svađa jer je Paul verovao da Malik koristi nepristojan ton. Nakon interakcije, Paul je o tome pisao na Twitteru, što je privuklo pažnju Malikove devojke i američkog modela Gigi Hadid. Paul je kasnije obrisao svoje tvitove u kojima je kritikovao Malika, a zatim je objavio još jedan tvit u kojem je naveo da je tvitovao o incidentu pošto je bio pijan, priznajući tu činjenicu u tvitu kasnije tokom dana, napisavši: „Neko treba da mi uzme telefon kada sam pijan jer sam jebeni idiot“. Logan je objavio video snimak u 161. epizodi svog podkasta, Impaulsive, u kojem je objasnio celu situaciju.

Paul je 11. jula 2020. priredio veliku zabavu u svom domu u Calabasas, California, uprkos aktivnoj pandemiji COVID-19. Desetine ljudi prisustvovalo je bez maski i pridržavanja socijalne distance. Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile žalbe komšija i video snimci, gradonačelnica  Calabasasa Alicia Weintraub  izrazila je  bes rekavši: „Oni imaju ovu veliku zabavu, bez socijalnog distanciranja, bez maski, to je samo veliko zanemarivanje svega što svi pokušavaju da urade, da vrate sve u funkcionisanje“. Nastavila je, rekavši: „To je zapravo samo zabava koja se ponaša kao da COVID ne postoji, već se ponaša da preduzeća nisu zatvorena“. Kasnije je dodala da grad razmatra „sve naše opcije“ u vezi sa kaznama za Paula i učesnike zabave.

Dana 25. novembra 2020. godine, Paul je izazvao dalje kontroverze u vezi sa COVID-om zbog izjava u intervjuu za The Dailiy Beast. Kada je intervjuer Marlow Stern  pitao Paula da li se kaje zbog njegovih reči i postupaka u vezi sa žurkom 11. jula, Paul je odgovorio rekavši da je COVID-19 „prevara“, takođe navodeći da je „98 odsto vesti [o COVID-19] lažno“ , i da veruje da mere protiv COVID-19 u Sjedinjenim Državama treba da se okončaju, nazivajući ih „najštetnijim za naše društvo“. Zatim je netačno naveo da je grip u Sjedinjenim Državama 2020. ubio isto toliko ljudi kao i COVID-19, i tvrdio da su „medicinski radnici [nedavno] takođe rekli da maske ne čine apsolutno ništa da spreče širenje koronavirusa“; kasnije je pomenute profesionalce nazvao „desetinama mojih medicinskih prijatelja“. Kada je Stern pokušao da dovede u pitanje njegove tvrdnje, Paul je rekao Sternu: "Ti si arogantan. Veoma arogantan", "hoćeš mamac za preglede" i "Nikad nisam ni čuo za tebe."[120][121] Intervju je  izazvao osudu raznih pojedinaca i medijskih kuća, kao i kolege Jutjubera Tyler Oakley, koji je Paula nazvao „agresivno neukim“ i „sramnim“.

Prisustvovanje neredima u Arizona trćnom centru i racija FBI[уреди | уреди извор]

30. maja 2020, Paul i nekoliko njegovih prijatelja došli su na večeru u P. F. Chang's izvan Scottsdale Fashion Square u Scottsdale, Arizona, u okviru protesta za George Floyd, gde je brzo eskalirala i pljačka u tržnom centru. Više snimaka pokazuje da Paul i njegovi prijatelji izvan P. F. Chang-a prisustvuju neredima i da su ušli u tržni centar gde su dokumentovali incident. Ljudi na društvenim mrežama kritikovali su Paula jer je ušao u tržni centar i bio svedok kako ljudi pljačkaju prodavnice. Paul se kasnije izvinio na društvenim mrežama osuđujući nasilje, a takođe je negirao optužbe za pljačku, umesto toga je rekao da je snimao kao javni servis za budući video. Paul je rekao: „Snimali smo sve što smo videli u nastojanju da podelimo svoje iskustvo i privučemo više pažnje na bes koji se osećao u svakom kraju kroz koji smo putovali; striktno smo dokumentovali, i nismo se angažovalise. “ Paul je 4. juna 2020. je optužen za krivično delo ometanje i nedozvoljeno okupljanje, obe prekršajne ​​prijave, zbog boravka u tržnom centru tokom nereda. Federalni istražni biro (FBI) izvršio je raciju 5. avgusta 2020. godine, Paulove vilueu Calabasas. U izjavi Los Angeles Times FBI je naveo: „FBI izvršava savezni nalog za pretres jedne rezidencije u Calabasasu u vezi sa istragom koja je u toku“. Istog dana, optužbe su odbačene bez predrasuda, Scottsdale Police Department je izjavio  da je to „u najboljem interesu zajednice“ i da će dozvoliti da se federalna krivična istraga završi. Paul je takođe objasnio u sada izbrisanom video snimku da je racija bila „potpuno povezana sa kontroverzom o pljački“. U avgustu 2021. objavljeno je da se Paul neće suočiti sa federalnim optužbama zbog incidenta.

Optužbe o seksualnom zlostavljanju[уреди | уреди извор]

Dana 9. aprila 2021., video je objavila TikTok ličnost Justine Paradise koja je tvrdila da ju je Paul prisilio na oralni seks i dirao bez njenog pristanka tokom incidenta u kući tima 10 2019. Paul je odgovorio na optužbe, rekavši: „ Optužbe za seksualni napad nisu nešto što ja ili bilo ko treba da shvatim olako, ali da budemo kristalno jasni, ova tvrdnja protiv mene je 100% lažna. U kasnijem videu Paradise je izjavila da je dobila pretnje smrću zbog optužbe.

Dana 22. aprila 2021., članak o Paulu u The New York Times sadržao je drugu optužbu modela i glumice Railey Lollie, koja je počela da radi za Paula sa 17 godina, tvrdila je da bi je Paul nazvao "mamcem za zatvor", i posle nekog vremena ju je opipao bez njene dozvole.

Istraga u Puerto Rico[уреди | уреди извор]

Odeljenje za prirodne i ekološke resurse Portorika istražilo je Paula 15. maja 2021. zbog vožnje motornim vozilom po plažama, što se videlo na video snimku koji je postavljen na mreži, ali je potom  bio uklonjen. Nezakonito je voziti se motornim vozilima na plažama Portorika u cilju zaštite prirodnih divljih životinja kao što su morske kornjače. Paul se izvinio rekavši da nije imao lošu nameru.[137][138]

SEC  kazna za neotkriveno sponzorstvo kriptovalutama[уреди | уреди извор]

U martu 2023, Paul je bio među osam poznatih ličnosti koje je američka Komisija za zaštitu i zamenu  vrednosti (SEC) optužila za kršenje zakona o zaštiti investitora promovišući kriptovalute bez otkrivanja da je bio sponzorisan za to. Podmirio je optužbe za preko 400.000 dolara bez priznanja ili negiranja tvrdnji.

Lični život[уреди | уреди извор]

Paul  ima irsko, velško, jevrejsko, francusko i nemačko poreklo. Paul ima neto vrednost od približno 17–30 miliona dolara. U januaru 2022, Forbes je izvestio da je Paul zaradio oko 38 miliona dolara od boksa u 2021, što ga čini 46. najplaćenijim sportistom na svetu u tom periodu.

Paul je počeo da izlazi sa američkom jutjuberkom  i internet ličnošću Tanaom Mongeau u aprilu 2019. godine. U junu 2019, par je objavio da su vereni, iako mnogi fanovi i komentatori nisu verovali da je veridba legitimna. 28. jula te godine, Paul i Mongeau su razmenili zavete u Las Vegasu. InTouch je kasnije izvestio da par nije dobio dozvolu za venčanje pre ceremonije i da službenik takođe nije dobio dozvolu države Nevada. Kao rezultat toga, brak nije bio pravno obavezujući. Buzzfeed je izvestio da su Paul i Mongeau napustili ceremoniju odvojeno. Ceremoniju, koja je bila dostupna na plaćanju po gledaocu  za 50 dolara, snimano za MTV za emisiju Bez filtera: Tana Mongeau. U epizodi emisije, Mongeau je izjavio da je ceremonija bila nešto "Zabavno i bezbrižno i što očigledno radimo iz zabave i da prikupimo gledaoce." Par je objavio svoj raskid u januaru 2020.

3. aprila 2023. godine, Paul i holandska klizačica brzogProfesionalne borbe klizanja Jutta Leerdam su javno potvrdili da su par, nakon što su njih dvoje stupili u kontakt preko Instagrama nekoliko meseci ranije.

Rekordi u boksu[уреди | уреди извор]

Profesionalne borbe[уреди | уреди извор]

Rekord u profesionalnim borbama
10 borbi 9 pobeda 1 poraz
Nokaut 6 0
Odlukom 3 1
Rezultat Rekord Suparnik Način Runda, vreme Datum Mesto
Pobeda 9-1 Ryan Bourland 1 (8), 2:37 2.03.2024. José Miguel Agrelot Coliseum, San Juan, Puerto Rico
Pobeda 8-1 Andre August TKO 1 (8), 2:32 15.12.2023. Caribe Royale, Orlando, Florida, U.S.
Pobeda 7-1 Nejtan Dijaz KO 10 05.08.2023. American Airlines Center, Dallas, Texas, U.S.
Poraz 6-1 Tommy Fury UD 8 26.02.2023. Diriyah Arena, Diriyah, Saudi Arabia
Pobeda 6-0 Anderson Silva SD 8 29.10.2022. Desert Diamond Arena, Glendale, Arizona, U.S.
Pobeda 5-0 Tyron Woodley UD 6 (8), 2:12 18.12.2021. Amalie Arena, Tampa, Florida, U.S.
Pobeda 4-0 Tyron Woodley SD 8 29.08.2021. Rocket Mortgage FieldHouse, Cleveland, Ohio, U.S.
Pobeda 3-0 Ben Askren KO 1 (8), 1:59 17.04.2021. Mercedes-Benz Stadium, Atlanta, Georgia, U.S.
Pobeda 2-0 Nejt Robinson KO 2 (6), 1:24 28.11.2020. Staples Center, Los Angeles, California, U.S.
Pobeda 1-0 Ali Eson Gib TKO 1 (6), 2:18 30.01.2020. The Meridian at Island Gardens, Miami, Florida, U.S.

Filmografija[уреди | уреди извор]

Filmovi[уреди | уреди извор]

Godina Naslov Uloga Beleške Ref.
2016. Dance Camp Lance
2016. Mono Dugan Kameo
2019. Airplane Mode Samog sebe
2020. Mainstream Samog sebe
2022. A Genie's Tail Wendell
2023. Untold: Jake Paul the Problem Child Samog sebe Dokumentarac

Telenovele[уреди | уреди извор]

Godina Naziv Uloga Beleške
2016-2018 Čudakinje Dirk Mann Glavna uloga (sezona 1-2)
2016. The Moneroes Conrad
2016. Walk the Prank sebe Specijalan gost
2017. The Price Is Right sebe Specijalan gost-Model
2020. Ridiculousness sebe Sezona 16; Epizoda 24
2021. All Access: Paul vs. Woodley sebe
2021. All Access: Paul vs. Woodley II sebe
2022. Real Sports with Bryant Gumbel Epizoda: Jake Paul
2022. Crown Jewel Samog sebe

Veb emisie[уреди | уреди извор]

Godina Naslov Uloga Beleške
2018 The Mind of Jake Paul Sebe Glavna tema dokumentarca

Video igre[уреди | уреди извор]

Godina Naslov Uloga Beleške
2023 Rush royal Sebe

Diskografija[уреди | уреди извор]

Naslov EP detalji Najviša mesta na muzičkim listama
SAD Heat. SAD Ind.
Litmas (sa Team 10)
  • Objavljeno:01.12.2017
  • Izdavač: samoizdavanje
  • Formati: Digitalno preuzimanje, strimovanje
2 29
Lista značajnih singlova kao glavni izvođač sa odabranim pozicijama na top listama i sertifikatima.
Naslov Godina Najviše pozicije na top listama sertifikati
SAD SAD

Rap Dig.

CAN SCO UK

Indie.

"It's Everyday Bro" (sa Team 10 ili remiks sa Gucci Mane) 2017. 91 5 56 42 25
  • RIAA: Platinasti
"Ohio pržena piletina" (sa Chance Suttonom i Anthonyjem Trujillom) 15
"Jerika" (sa Erikom Kostel uz gostovanje Uncle Kadea) 86 12 76
"To nije na vestima" 24
"Nema konkurencije" (sa Neptunom)
"Moji učitelji" (sa Sunny i AT3)
"Vizija Cartier" (sa AT3 i Jitt n Quan) 2018.
"Šampion" (sa Jitt n Quan)
"Nema konkurencije" (sa Neptunom) 2019.
"Sveže iz Londona" 2020.
"23"
"Džemi" (sa TV Guccijem)
"Park Saut Frajstajl"
"Dana White Diss Traka" 2022.
Lista singlova na kojima je izvođač gostujući, sa godinom objavljivanja i imenom albuma.
Naslov Godina Album
"Chitty Bang" (Erika Kostel uz gostovanje Jakea Paula) 2018 "Singl koji nije deo albuma"
  1. ^ https://www.cleveland.com/tv-blog/2016/06/cleveland_native_jake_paul_jumps_from_social_media_stardom_to_bizaardvark.html
  2. ^ https://www.cleveland.com/tv-blog/2016/06/cleveland_native_jake_paul_jumps_from_social_media_stardom_to_bizaardvark.html
  3. ^ а б Jake Paul (2016-12-31), DRAW MY LIFE - JAKE PAUL, Приступљено 2024-05-20 
  4. ^ а б „The Worlds Highest-Paid YouTube Stars 2017 - 2017-12-07 - The World's Highest-Paid YouTube Stars 2017”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ Robehmed, Natalie. „Highest-Paid YouTube Stars 2018: Markiplier, Jake Paul, PewDiePie And More”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  6. ^ Brown, Abram. „The Highest-Paid YouTube Stars: MrBeast, Jake Paul And Markiplier Score Massive Paydays”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ Bertoni, Steven. „Top Creators 2023”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  8. ^ Birnbaum, Justin. „Hate Him A Little Or Hate Him A Lot, Jake Paul Is Making Millions In The Boxing Ring”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  9. ^ Loizos, Connie (2021-03-29). „Jake Paul looks to knock out the venture capital world with Anti Fund”. TechCrunch (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  10. ^ Shieber, Jonathan (2017-01-17). „Social media star Jake Paul raises $1 million to become a social media mogul”. TechCrunch (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  11. ^ „"Birth Record of Logan Alexander Paul". Приступљено 2. 5. 2017. 
  12. ^ Shamsian, Jacob. „6 things to know about Jake Paul – the viral video star who's at war with his neighbors”. Business Insider (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  13. ^ Jake Paul (2014-05-15), Jake Paul Daily Vlogs, Приступљено 2024-05-20 
  14. ^ Karimi, Faith (2020-08-06). „Jake Paul has propelled to fame as a brash social media villain”. CNN (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  15. ^ „Bizaardvark”. web.archive.org. 2018-04-09. Приступљено 2024-05-20.