Краљевство Словена

С Википедије, слободне енциклопедије
Mavro Orbini il regno de gli slavi.jpg
Насловна страна

Краљевство Словена, порекло Словена и развој њиховог царства (итал. Origine de gli Slavi & progreflo dell Imperio loro di Mauro Orbini R, 1601) — прва историја свих словенских народа.[1]

Пролог[уреди | уреди извор]

Књига католичког свештеника Мавра Орбинија „Краљевство Словена”, која је у ствари прва историја свих словенских народа, може да освоји титулу најсензационалније књиге века. Она је први пут била објављена 1601. године у Италији, и одмах је уследио низ скандала у вези са њом. Против књиге подигла је оружје традиционална историја, као и иза ње — католичка црква. Издање је одмах уписано у индекс забрањених књига. Године 1722. по личном наређењу Петра I део ове књиге је преведена на руски језик.

Мавро Орбини је био Србин католик, објављивањем књиге имао је за циљ уздизање и буђења осећаја заједништва међу Словенима од Јадрана до Сјеверног мора и Волге.[2] Разлог за то су текући догађаји у време његовог живота чији је био сведок – владавина првог руског цара Ивана Грозног, стварање Руског царства, убиство Мехмед-паше Соколовића и вешање Шејтаноглуа. Затим, судбином Османског царства управља Султанија Нурбану и Косем, односно – Млечани и Грци.

Алегорија[уреди | уреди извор]

Словенско царство се у суштини такође може разумети као „Османско царство“ у 16. веку, све до убиства Мехмед-паше Соколовића.

Стварање овог рада може се објаснити само у контексту доба сплитске луке и могућности трговања у Дубровачкој републици, чији је грађанин Мавро Орбини.

Види jош[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]