Кудрави несит

С Википедије, слободне енциклопедије

Далматински пеликан
Научна класификација
Царство:
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Птице (Aves)
Ред:
Весларице (Pelecaniformes)
Породица:
Пеликани (Pelecanidae)
Род:
Врста:
P. crispus
Биномно име
Pelecanus crispus
Bruch, 1832
Ареал кудравог несита
  у сезони гнежђења
  ван сезоне гнежђења
  у току целе године
Pelecanus crispus

Далматински пеликан, кудрави пеликан или кудрави несит (лат. Pelecanus crispus) је највећа врста пеликана (Pelecanidae). Гнезди се на Балкану, Малој Азији, Леванту, Украјини, јужној Русији, све до Монголије и Кине. Насељава мочваре и обале језера.

Опис[уреди | уреди извор]

Дугачак је 170-190 cm, са распоном крила преко 3 метра. Тежак је 11-15 kg. На глави има дуже коврџаво перје, због чега је и добио име кудрави пеликан. Сиво-беле је боје са сивим ногама и наранџастим доњим делом кљуна, који постаје црвен у доба парења.

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Највећа популација ових пеликана се налази у лагуни Караваста у Албанији. Има га на Скадарском језеру и резервату Сребрна у Бугарској. Из Далмације је нестао, а задња колонија је била у долини доње Неретве. До 19. века се гнездио и у Србији, али је мелиорацијом, односно исушивањем мочвара нестао. Данас се у Србији може видети само ретко у пролазу, као што је случај на рибњаку Баранда у близини Београда.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2017). Pelecanus crispus. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2017: e.T22697599A119401118. Приступљено 14. 1. 2018. 
  2. ^ Пеликани поред Београда

Спољашње везе[уреди | уреди извор]