Листал

Координате: 47° 31′ С; 7° 45′ И / 47.52° С; 7.75° И / 47.52; 7.75
С Википедије, слободне енциклопедије
Листал
Liestal
Градска капија
Застава
Застава
Грб
Грб
Административни подаци
Држава  Швајцарска
КантонБазел-провинција
Становништво
Становништво
 — 13.451 (2.008)
 — густина739 ст./km2
Географске карактеристике
Координате47° 31′ С; 7° 45′ И / 47.52° С; 7.75° И / 47.52; 7.75
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Апс. висина327 m
Површина18,21 km2
Листал на карти Швајцарске
Листал
Листал
Листал на карти Швајцарске
Остали подаци
ГрадоначелникРегула Гизин
Поштански број4410
Веб-сајт
www.liestal.ch

Листал (нем. Liestal, франц. Liestal, итал. Liestal) је град у северозапдној Швајцарској, у близини Базела. Листал је главни град кантона Базел-провинција.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Листал се налази у крајње северозападном делу Швајцарске, близу границе са Немачком и Француском. Немачка граница је посебно близу, свега 6-7 км. Од најближег већег града, Базела град је удаљен свега 15 км југоисточно, па се сматра његовим предграђем. Од главног града државе, Берна, Листал је удаљен око 80 км северно.

Рељеф: Листал се налази у на ободу плодне и густо насељене долине реке Рајне. Град је смештен у бочној долини реке Ерголц, на 330 метара надморске висине. Западно и источно од града издижу се најсеверније планине из планинског ланца Јура.

Клима: Клима у Листалу је умерено континентална.

Воде: Кроз Листал протиче река Ерголц. Она дели град на већи западни и мањи источни део. Ова река се пар километара северније улива у велику реку Рајну.

Историја[уреди | уреди извор]

Листал у оквиру урбане зоне Базела

Подручје Листала је било насељено још у време праисторије и Старог Рима, али није имало велики значај.

Листал се први пут помиње 1189. године, када је био важна станица на прометном путу од Базела до превоја Сент Готарда.

Становништво Листала се између 1476. и 1477. године први пут ставило на страну Швајцарске конфедерације у бици код Лапена. Године 1501. године. Листал и Кантон Базел-провинција су се придружили Швајцарској конфедерацији. После овог корака почели су сукоби између Листала и Хабзбуршке династије, којој је до тог тренутка Листал припадао.

Од 1797. године. Листал је био под управом Француске. После пада Наполеонове власти, Листал се придружује Базелу, али овде настају нове несугласице. КОначно, 17. марта 1832. године, по окончању француске револуције, Листал је постао главни град кантона Базел-провинција.

Становништво[уреди | уреди извор]

2008. године Листал је имао преко 13.000 становника, што је 2,5 пута више него пре једног века. Од тога приближно 25% су страни држављани.

Језик: Швајцарски Немци чине традиционално становништво града и немачки језик је званични у граду и кантону. Међутим, градско становништво је током протеклих неколико деценија постало веома шаролико, па се на улицама Листала чују бројни други језици.

Вероисповест: Месни Немци су у 16. веку прихватили протестантизам. Међутим, последњих деценија у граду се знатно повећао удео римокатолика. Данашњи верски састав града је: протестанти 40,4%, римокатолици 26,7%, а потом следе атеисти, муслимани, православци.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Листал лежи на међународној желзничкој прузи Келн - Базел - Кјазо - Милано. Брзи возови повезују Листал са другим великим градовима у Швајцарској и окружењу.

У близини Листала протиче река Рајна, важан водени пут који повезује Швајцарску са Атлантском океаном.

Кроз Листал не пролази један ауто-пут, али у близини пролазе ауто-пут А2 (правац за Базел или Луцерн) и А3 (правац за Базел или Цирих).

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]