Мала невеста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мала невеста

Мала невеста.jpg

Оригинални назив बालिका वधु
Препознатљиво и као Balika Vadhu - Kacchi Umar Ke Pakke Rishte
Child bride
Жанр драма, романса
Творац Пурненду Шекар
Сценариста Пурненду Шекар
Гајра Котари
Рајеш Дубеј
Уша Диксит
Рагувир Шекават
Режисер Сидарт Сенгупта
Прадип Јадав
Улоге Торал Распутра
Шашанк Вијас
Асија Кази
Земља порекла Застава Индије Индија
Језик хинди
Број сезона 1
Број епизода 1800+
Продукција
Извршни
продуцент(и)
Закир Шеик
Сачин Чаван
Фузел Кан
Продуцент(и) Санџој Вадва
Комал Санџој В.
Монтажер(и) Сантош Синг
Џанак Чаухан
Кинематографија Санџој К. Мемане
Анил Катке
Дужина трајања ~20 минута
Продукција Sphereorigins Multivision Pvt. Ltd
Емитовање
Премијерно приказивање на Colors TV
Премијерно приказивање 21. јул 2008. – још траје
Емитовање у Србији
Први емитер Телевизија Пинк
Прво приказивање Пинк
4. април 2011. — још траје
Пинк соуп
15. јануар 2014. — још траје
Спољашње везе
Званичан веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Мала невеста (хин. बालिका वधु) индијска је сапуница, која је почела са снимањем 2008. и емитује се још увек на Colors TV. Прича се бави дечјим браком, друштвеним обичајем који је законом забрањен, али још увек се практикује у неким деловима Индије.

У Србији се од 4. априла 2011. приказује на телевизији Пинк.[1][2]

Радња

Радња је смештена у руралном Раџастану и приказује се, поред осталих владајућих друштвених зала, пракса дечјег брака. Радња почиње када се осмогодишња девојчица Ананди удаје за свог вршњака Јагдиша, због традиције. Анандина учитељица Сандија покушава да спречи овај брак, али безуспешно. Ананди је отишла са осам година у своју тазбину, где је туговала за својим родитељима, али је имала велику подршку свекрве Сумитре и свекра Бајрона. Баба Каљани покушавала је млађу снаху да научи свим традицијама и обичајима, необазирајући на то да је Ананди само дете. Јагдиш и Ананди су се често расправљали, али се касније међу њима родило пријатељство и љубав.

Јагдиш је једини унук Каљани, која је строга, конзервативна особа, из традиционалне породице, која живи у селу Џаитсар. Има два сина, Бајрона и Васанта. Васант, старији син, је удовац, јер му је жена Јамуна преминула покушавајући да му роди наследника. Јамуна је имала неколико спонтаних побачаја, али Каљани није желела да послуша савет лекара и дозволи да се њеној снахи изврши абортус, Јамуна је преминула. Васант је у ствари прави син Махавира Синга, Каљаниног заклетог непријатеља. Каљани је старијег сина оженила по други пут, Геном, младом девојком из сиромашне породице чији је био задатак да Васанту подари наследника, а заузврат Каљани је њене родитеље извукла из дуговања. Због разлике у годинама наилазили су на бројне сукобе, али су се касније заволели и добили су сина, Нандуа.

Бајрон, други Каљанин син, ожењен је са Сумитром и има двоје деце, Јагдиша и Сугну. Сугна је врло млада остала удовица, јер су јој мужа Пратапа убили разбојници, и то на путу да одведе Сугну својој кући. Сугна са осамнаест година доживљава горку судбину коју прати живот удовице, носи једнобојну одећу, не носи накит, живи у подруму, сама спрема и једе само посну храну, тј. суви пиринач и моли се са спокој душе свог супруга. Ипак, у њен живот улази светлост, јер се појављује нови просиоц Шијам. Рађа Варуна, Пратаповог сина и Шагун, Шијамову кћерку. У почетку њена тазбина не прихвата је за снаху, али касније исправљају ту грешку. Старамајка је Каљанина старија сестра, савремених је схватања и такође покушава да промени Каљани, побољша Васантов и Генин однос, те помаже Сугни као удовици. Анандини родитељи, Казан и Багвати Синг зарађују за живот од пољопривреде, те се често суочавају са проблемима, у којима им је увек помагао Бајрон.

Јагдиш бежи од куће, упада у лоше друштво. Бајрон, Шијам и Ананди одлазе у град да га нађу. Ананди да би спасила Јагдиша добија метак у главу. Она је болно повређена, али опстаје. Међутим, после тога има здравствених проблема и постаје заборавна. Каљани је убеђена да се Анандино стање неће побољшати и да ће Јагдишу бити боље са другом женом, те га жени по други пут, за девојчицу по имену Гудија. Анандини родитељи и Каљанини синови противе се овоме, а брак је одмах поништен од стране сеоског савета. Типри је Бајронова и Васантова пријатељица из детињства. Она је лудо заљубљена у Бајрона и покушава да уништи целу породицу. Међутим, откривено је да Типри има ментални проблем и одведена је да се лечи. Породица тада одлучи да држе Јагдиша и Ананди одвојено док не одрасту, зато што улазе у пубертет. Ананди се враћа кући код својих родитеља.

После пет година, Ананди се враћа у тазбину, али мора да се суочи са Каљани. Између Јагдиша и Ананди се јављају љубавне чари. Јагдиш жели да студира медицину и једина га у томе Ананди подржава. Каљани му забрањује да иде. Ананди помаже Јагдишу да оде од куће и због тога трпи бес старе Каљани. На Медицинском факултету, Јагдиш се суочава са грдњом од сениора. Он упознаје младу девојку, Гаури и са њом постаје све приснији. Почиње да исмејава Ананди због поштовања традиције и зато што није школована. Ананди среће своју бившу школску учитељицу Сандију, која води кампању против дечјих бракова. Њој је потребна помоћ у тој мисији, али сматра да је Ананди сувише слаба да уради ишта поводом тога. Ананди добија инспирацију. Она спаси младу девојку Гули, која пролази кроз дечји брак. Ананди наставља рад на побољшању друштва. У међувремену, Јагдиш и Гаури су се веома зближили једно другом. На путу до Мумбаја, Ананди открива докле је Јагдиш дошао са њеном љубављу. Он чак ни својим пријатељима није рекао да је ожењен, већ се представио као момак. При повратку у Џаитсар, Ананди одлучује да настави своје школовање, од којих је одустала због Каљаниног неодобравања.

Радња напредује четири године. Удаљеност између Јагдиша и Ананди се повећала. Он је сада лудо заљубљен у Гаури која је заправо Гудија, девојка са којом је кратко био ожењен у детињству. Јагдиш и Гаури су постали доктори. Јагдиш се враћа у село и саопштава породици, која му је отворила сопствену клинику, да не може у њој да ради, да жели да настави студије и да настави свој даљи живот након тога у Мумбају. Ананди се разболела, породица жели да је пошаље у Мумбај. Они кажу Јагдишу да Ананди долази у Мумбај да остане са њим. Док се пакује, Јагдиш је зове и каже да је више не воли. Бајрон одлази у Мумбај да се супростави свом сину и сазнаје за Јагдишеву нову љубав. Шокиран, он изјављује да је Јагдиш од сада мртав за њега. Када се вратио кући, он свима говори истину. Ананди је без речи и скоро попут зомбија. Сумитра одлучи да се састане са Јагдишом, али не успева у убеђивању да пође са њом. Ананди је добила жељу да поврати своје самопоштовање настављајући са студијима. Каљани је први пут у томе подржава.

Гаури иде да се нађе са Јагдишевом породицом где сазнаје да је Јагдиш дечко са којим су је венчали у детињству. Када се Јагдиш састане са Гаури она му објашњава истину о њиховој прошлости. Јагдиш јој говори да је много воли. Он је убеђује да је његов брак са Ананди незаконит. Јагдиш и Гаури се венчавају уз благослов њених родитеља. Гаури, ипак жели и благослов своје тазбине и шаље Јагдиша у Џаитсар. Јагдиш се нада да ће га Каљани подржати, међутим она осуђује његов други брак. Он објашњава да је Гаури у ствари Гудија и да је само исправио грешку која му је у детињству нанета. Каљани је пуно срце туге, јер мисли да је она узрок свих проблема. Она падне и губи свест. Јагдиш и Гаури се боре да је спасе. И поред тога, породица и даље не воли Гаури и одбија да је прихвати. Анандини родитељи, сазнајући истину вређају Јагдиша и покушавају да одведу Ананди. Приликом Јагдишевог и Гауриног одласка, Гаури се суочава са Ананди и назива њен брак неважећи, што је чуо и Бајрон и саопштава им да када се склопи дечји брак, ако опстане две године, након што младенци напуне осамнаест година, онда је он важећи и закон га признаје. Јагдиш и Гаури се враћају у град.

Ананди одлучи да жели да служи друштву као учитељица. Она започиње школу за сељане. На почетку, нико се не придружује њеној класи. Видевши да је Ананди тужна, Сумитра одлучи да постане њен први ученик. Многи сељани полако почињу да учествују, а касније се Каљани такође придружује њеној школи. Ананди помаже Аши коју је гуру покушао да дирне. Убрзо, Гаури остаје трудна. Каљани одлази у Колкату, јер њена старија сестра болује од рака. Затим, млад човек по имену Шраван састаје се са Ананди и тражи њену помоћ да себи нађе посао. Ананди проналази запослење за Шравана у Васантовој фабрици. Шраван одушевљава Анандину породицу са својом искреношћу. Међутим, после неколико дана, Ананди нестане и Шраванови родитељи дају неке доказе који сугеришу да је побегла са њим. Вести достиже и Јагдиш, али он одбија да их верује и реши да ће довести Ананди. Гули шаље Јагдишу писмо где пише да је приметила Ананди киднаповану на путу до школе и да је Шраван саучесник. Њу је уценио отмичар да ако она нешто открије, Ананди ће бити убијена. Откривено је да је Ананди киднаповао Шраван, који је радио за некога ко је против ње. Јагдиш проналази Ананди, спашава је и доводи кући, после чега је види изгубљен у мислима. Ананди су критиковали локални сељаци који мисле да је побегла са Шраваном. Међутим, Бајрон и породица проналазе Шравана и приморавају га да све призна пред сељанима. Ананди је проглашена невином. Испоставило се да је планирање отмице планирао син једног локалног политичара. Политичар, Хет Синг, такође је део плана, али некако је побегао неповређен.

Убрзо након тога, поглавар одлази из Џаитсара и предлаже Ананди као његовог наследника. Она је несигурна због своје способности да спроведи правду на одређеном месту. Међутим, њена породица је охрабрује да преузме изазов. Ананди се бира, без супростављања, да буде први женски поглавар у историји села. Њој је такође помогла њена другарица из детињства Пули. Гаури долази од свог деде који је школски директор сазнајући да је Бајрон платио трошкове за њено образовање. Гаури оде у Џаитсар да му се супротстави. Она га оптужује да покушава да се представи колико је диван. Она такође оптужује Ананди да је себична девојка која жели да сви остали верују колико је добра, као да је светица. Сумитра је схватила како је Гаури лоше васпитана особа и да њен брак неће дуго потрајати. Она оспорава Сумитру да се ни под каквим околностима Јагдиш не би поново осврнуо на своју кућу. На повратку у Мумбај, Гаури лаже Јагдиша рекавши му да је ишла у Бопал да се сретне са својом рођаком. Она чини више покушаја да одржи Јагдишеву љубав.

После неколико дана, Нанду долази у сукоб са другим дечаком из школе. Дететови родитељи се укључе, а ствар иде у руке сеоског савета. Ананди као поглавар у селу чини правду. Она тражи од родитеља другог дечака да се извину Васанту и Гени и тражи од Нандуових родитеља новац да дају родитељима другог дечака. Васант и Гена постају увређени, напусте кућу и одлазе у кућу Махавир Синга. Након много молења и извињавања Ананди, Бајрона и Сумитре, они се не враћају. Неколико дана касније Каљани их је информисала да се враћа. Она је схватила да нешто није у реду у кући, супроставља се са породицом и проглашава Ананди кривцем. Касније се показало да она то ради само да би задржала своју породицу, а заправо не мисли да је Ананди погрешила. У Мумбају постоји радионица и изложба медицинских инструмената. Овом приликом Бајрон шаље Ананди и Лал Синга у Мумбај. Јагдиш и Ананди се срећу. Гаури покушава да буде коректна са Ананди, али индиректно је вређа. У Џаитсару, Каљани је дошла до сазнања о Нандуовој лошој навици узимања туђих ствари без њиховог питања. Васант и Гена прихватају своју грешку и породица је поново уједињена.

Изненада долази Каљанина старија сестра у посету. Каљани сматра да она не треба да зна за нарушен однос између Ананди и Јагдиша. На прослави Холија, Ананди ставља боју на Јагдишево лице, када Јагдиш настоји да се спаси, Ананди случајно пада у његово наручје. Каљани позива чланове породице и говори им да ће прославити баба-теткин рођендан. Током припрема, Јагдиш и Ананди су се приближили. Када Гаури оде у Џаитсар, баба-тетка открива пред Гаури да они иду да прославе Јагдишеву и Анандину годишњицу венчања, након чега би они могли бити благословени са дететом, онда се она разбеснела. Она бесна виче истину на сав глас. Баба-тетка није у стању да више поднесе и онесвести се. Гаури љутито одлази. Када они одведу баба-тетку у Џајпур, доктор каже да постоји мало наде за њен опоравак, осим ако се она одведе у САД. Када баба-тетка добије свест, она говори Јагдишу да ће ускоро схватити своју грешку и вратити се својој породици. Док одлази, баба-тетка каже Каљани и Ананди да ће се она вратити ускоро и да не треба да плачу због ње.

Јагдиш се враћа у Мумбај, он је љут и назива Гаури себичном и егоистичном, која мисли само на себе и говори јој да је почео да је мрзи. Декан болнице саопштава Јагдишу да му неће бити дозвољено да седи на завршним испитима. Јагдиш криви Гаури за ову ситуацију. Она улази у свој ауто, вози и сећа се Јагдишевих речи. Путем телефона, Гаури се свађа са Ананди. Гаури бесна баца телефон, губи контролу и удара у стуб. Почиње да крвари и пада у несвест. Доктор саопштава Јагдишу и Гаури да је Гаури изгубила бебу. Јагдиш говори Гаури да треба да забораве све што се десило и да крену испочетка. Гаури је срећна што то чује.

Каљани обавештава породицу да је размишљала о Анандиној будућности и да је одлучила да опет уда Ананди. Бајрон говори Каљани да прво треба да предају захтев за развод, а сви знају да ће за Ананди то бити врло болно. Он показује папире за развод и говори да их и Јагдиш и Ананди морају потписати, касније да се појаве на суду и шест месеци касније развод ће бити одобрен. Ананди и Јагдиш су потписали папире за развод. Јагдиш улази са Гаури у своју кућу и наводи да се неће појавити пред судијом ако не добије свој део имовине. Ананди је упознала Шивраџа који је спасио са кочије покушавши да заустави коња који је преплашен почео да јурца. Он је нови шеф округа у Џаитсару.

Баба у својим замишљеним визијама види Шива као другог Анандиног мужа. Она пита Шива да ожени Ананди. Он невољно пристаје знајући Анандину прошлост, док се Ананди не слаже. У међувремену, Анандина мајка умире, док доноси њену последњу жељу за Ананди да је испуни, а то је да се уда за Шива. Ананди се слаже. Јагдиш у граду налеће на Гауриног деду, који му открива све што је Гаури урадила. Након бурне расправе и њених нових лажи, он је удара. Гаури моли деду да убеди Јагата како јој је он све, али он се повлаћи ставивши јој до знања да мора да испашта за зло које је нанела свима. Јагдиш се каје због тога што је изгубио девојку као што је Ананди и говори Гаури да је оставља, јер га никада није ни волела. Присећа се свих неправди које је учинио Ананди због Гауриних лажи, одлази из куће и стиже у Џаитсар. У току је веридба Ананди и Шива. Шив је на путу да Ананди стави прстен, Јагдиш улази и види да је у току веридба. Јагдиш моли Каљани и Бајрона за још једну прилику. Он моли Ананди да му опрости и врати му његову породицу, јер му је потребна.

Јагдиш каже да је изгубио дивну девојку попут Ананди због својих грешака. Шив тражи од Ананди да буде потпуно сигурна да жели да се уда за њега, треба пажљиво да одлући шта ће, јер је дошло време да изабере. Јаги додаје да ће од Ананди затражити још једну шансу. Он почиње да моли бабу да му помогне да поврати Ананди. Шив каже да не жени Ананди због ритуала и традиције, него зато што се заљубио у њу. Он долази у палату и говори да одбија да ожени Ананди и не прихвата њихову просидбу. Ананди је у шоку. Она тражи од Бајрона да пусти Шива упркос његовом противљењу, као да зна да иза свега стоји Јагдиш. Шив каже Јагдишу да је после много потешкоћа Ананди почела да му верује, а он је то сада покварио. Каљани благосиља Ананди која је обучена као невеста. Ананди је емотивна, гледа Хавели пре него што напусти кућу и оде да живи код Шива. Ананди и Шив се коначно венчавају уз благослове на хиљаду људи који су се окупили да дају добре жеље.

Девојка која се зове Ганга је девојка која се удала као дете за дечака по имену Ратан Синг. Била је мучена од њега и врло тужна, чак је касније покушао и да је убије. Јаги је побегао од куће и тамо он налази Гангу и покушава да јој помогне, али не може. Ганга је хтела да се отараси свог мужа Ратана Синга. Јагдиш види Гангу како је претукао Ратан Синг, он узима своје дете и отишао је. Јагдиш је одлучио да врати дете Ганги. Ананди схватила да се заљубила у Шива, али због непристојности она није у стању да му изрази љубав, на крају је ипак успела. Каљани је сазнала да Васант и Гена желе поновно да имају дете. Она саветује Гангу да се разведе од Ратана Синга. Јагдиш нуди Ганги посао да буде медицинска сестра у његовој болници. Ананди је спасила Гангино дете од отмице Ратана Синга, па полиција дошла и ухапсила њега и његову породицу.

Шив и Ананди су се преселили да живе у Удајпуру, јер је Шив добио ново радно место. Ананди је тужна, јер се мора одвојити од своје породице у Џаитсару. Млади брачни пар је ишао чак и на медени месец у Кашмиру. Ганга учи да постане болничарка у болници у којој Јаги ради. У међувремену, Шивова сестра, Санчи и Ганга су заволеле Јагдиша. Санчи ће да каже својој породици да воли Јагдиша, укучани мисле да су они два различита света. Међутим, они сви крену код Каљанине породице да траже Јагијеву руку. Јаги пристане, ни он сам не зна зашто, зато што су му то тражиле мама и баба. Гангин бивши муж, Ратан Синг је поново напао Гангу и њеног сина, али је и завезао Јагдишеву породицу. Након тога, Ганга је отишла из палате. Гена је остала у другом стању и родила је девојчицу која се зове Бајрави. Ганга треба да иде у Мангалор да похађа курс да би постала болничарка. Јагдиш треба да је прати. Међутим, Санчи потплати свештеника да веридба буде тог дана да он не би могао да оде са Гангом. Јаги одлази у Мумбај да заврши студије.

Јагдиш и Санчи се вере и радња одмакне пола године. Јаги, Ганга и Санчи завршавају студије. Ганга прихвата Балову помоћ и пристаје да ради у болници у којој он ради. Санчи поново подмити свештеника за датум венчања. Ананди сазна за то и ником не говори. У међувремену, Јаги буде код Шекарових и током разговора са Ананди схвати да воли Гангу. После неког времена, он оде у Удајпур и чује у кафићу разговор Санчи и њених пријатељица, како се она све претвара и оде код Санчине породице и одлући да раскине веридбу. Када је Санчи сазнала за то почела је да хистерише. Ганга, која ради у болници у Мангалору, оптужена је од Бала да је крала лекове. Она ни крива, ни дужна заврши у затвору и Јаги долази да је избави.

Јагдиш одведе Гангу својој кући и признаје да је воли. Сингови траже од Ганге да напусти кућу, јер сви мисле да хоће да упеца Јагдиша, јер је богат. У ствари то мисли Сумитра, а остали су љути на њега, јер је раскинуо веридбу и он каже ако не може она да буде ту, неће ни он. Јаги ставља Ганги синдур на чело и тиме је прихвата за своју жену, али је њихово венчање непотпуно. Санчи одлучује да врати Јагдиша у њен живот. Јаги је поклонио Ганги венчаницу. Санчи узима нож и сече вене, затим пада у несвест. Јагдиш и Ганга се венчавају. Његова породица то не подржава осим Бајрона који их подржава. Полиција долази да ухапси Јагдиша, јер је Санчи покушала да се убије. Обе породице су позване на суд. Ананди на суду говори праву истину о Санчи да говорила лоше о Јагију и његовој породици. Санчи повуче случај против Јагдиша. Шив и остали чланови његове породице се извињавају Јагдишу. Цела Јагдишева породица је прихватила Гангу за своју снају.

Шекарови добијају позив за Јагдишев и Гангин пријем. Породица се одлучи да за то не кажу Санчи. Напротив, она је сазнала за то. Санчи одлази код другарице и пије. Затим, пијана Санчи одлази код Сингових и вређа их све редом. Шекарови су схватили да их је Санчи обрукала и кључају је у собу. Ганга је сазнала да је трудна и одлучује да то не каже осталима, јер може да има компликација у трудноћи. Установљено је да је Шив усвојен. Односно, он је Минин и Апунов син. Наводно, Ира је родила мртву девојчицу и дали су јој здраву бебу. Појавио се Шивов отац Ануп и сазнало се да је он заправо жив, али он је узгубио памћење и не сећа се ничега. После неког времена, Ганга је разоткрила Синговима да је трудна. Докторка каже да не постоје шансе за абортус и да немају други избор него да задрже трудноћу. Анупу се вратило памћење уз Анандину помоћ. Ананди и Шив усвајају дете. Они за годишницу брака добијају сина који се зове Амол. Амол је непокретан. Ганга је родила дечака и мама и беба су добро. Беби су дали име Абиманју.

Санчи је силована, а силовао је њен друг Саураб и он је све то снимио. Она га је тужила и он је добио седам година затвора. Наиме, на суду Саурабов брат Вивек је адвокат који је стао на страну истине. Због тога што јој се десило, Санчи се овог пута заиста променила. Откривено је да Гангин син из првог брака, Ману има леукемију. Тражи се донатор коштане сржи за Мануа. Ганга не може бити даваоц, али зато Ратан Синг може. Ратан Синг се сложио да спаси живот свом сину, али под условом да заузврат добије Мануа. Ганга је прихватила Ратанову уцену. Вивек говори Шекаровима да жели да ожени Санчи. Она говори свима да је спремна да се уда за њега. Мануово тело је прихватило трансплатацију. Ратан је одустао од жеље да Ганги одузме Мануа, тако да ће Ману остати са Гангом и Јагијем. Санчи и Вивек се венчавају, а тада упадају Вивекови родитељи који им нису дали ни њихов благослов, нити прихватају Санчи, а и прекидају све везе са својим сином.

Јагдиш се кандидује на изборима на наговор његове бабе Каљани. Хет Синг прети Јагдишу да се повуче из политике што Јагдиш одбија. Хетов син жели да је освети Гули и он покушава да је силује док Каљани узима пушку и убија га. Каљани одлази у полицијску станицу да се преда полицији. Јагдиш је победио на изборима са највишим бројем гласова. На судском рочишту, Гули је доказала да Каљани није крива и она је ослобођена од свих оптужби. Вивекови родитељи и његова сестра долазе у Санчину кућу и кажу им да се врате својој кући и они одлазе. Саураб је изашао на неколико дана из затвора и жели да се освети Вивеку и Санчи. Он емотивно уцењује свог брата Вивека, а и малтретира Санчи. Сумитра и Бајрон добијају позив за Америку. Они пристају на то. Шивова секретарица, Расика оптужује Шива за злостављање, затим заједно са својим љубавником убија свог мужа и сву кривицу сваљује на Шива. На суду, после саслушања сведока пресуђено је да је Шив невин и он је ослобођен свих оптужби. Гули се удаје за Хардика, унука од деде и дедине сестре, Субадре. Шекарови прихватају Гули, док Субадра то не чини. Васант даје свој живот да би спасио Каљани. Сви су тужни и потресени што је он умро.

Појавила се мистериозна жена, која је имала саобраћајну несрећу и има повреде на лицу, а то је нико други до Гаури. Она мора на пластичну операцију. Гаури је опростила Јагдишу незнајући да је Ганга његова жена. Саураб наставља да прави смицалице Санчи да би је Вивек оставио, али Вивек има план. Санчи је напустила Вивекову кућу на његов наговор да би је заштитио од Саураба. Убрзо, Саураб је разоткривен и враћен је у затвор. Након што су увидели своју грешку, Вивекови родитељи су овога пута потпуно прихватили Санчи. Гаурина операција је прошла успешно и Јаги је доводи својој кући, јер јој је потребна медицинска нега. Субадра се прави се да је увидела своје грешке и лажно се извињава свима. На Гени је одговорност вођења посла који је Васант радио. Након што Гаури сазна да је Јагдиш ожењен Гангом, изнервирана напушта кућу Сингових. Субадра купује опасне дроге које ставља у колаче и даје их Ананди. Каљани је одлучила да крене у школу да би се образовала.

Долази Палаш, он је сликар, жена његових снова је портет Венус, који личи на Ананди. Када он упозна Ананди, он постаје опседнут њом и он наслика Ананди. Касније, он почиње да је уцењује и узнимирава те је киднапује, али Шив је спашава. Гена пристаје да се уда за Ниранђана, њеног бившег учитеља који је некад учио. Амол је проходао, наиме, он је успео да стане на своје ноге да би спасио Ананди. Гена се удала за Ниранђана, али Нанду не прихвата њихов брак. Сона је Гангина сестра од тетке и њу је муж терао да се бави проституцијом. Санчи је остала трудна, али је изгубила бебу тако што се онесвестила у парку. Ананди је такође у другом стању и њека близанце. Терориста је виђен у граду и Шив је покушавао да га убеди да се преда. Међутим, терориста баца Шива са зграде и Шив умире. Испраћајући га уз почаст војске и полиције, његов усвојени син Амол пали ватру да га кремирају. Ананди се породила, а бебама је дала име Шивам и Нандини. Амолови биолошки родитељи желе да им се Амол врати, али касније ипак одустају, јер су видели Анандину љубав и бригу према Амолу.

Гориле су напале и киднаповале Гангу због проституције, али је Јаги спасио. Ануп је признао деди и осталима да је оставио прави пут и кренуо лошим и да је Субадра била цело време уз њега. Она има толико отрова да узнемирава све око себе. Када је деда чуо истину, избацио је своју сестру из куће. Нандини је киднапована да би се удала за Кундана. Ананди се моли да јој се кћерка врати, али она је немоћна по том питању. Она се враћа у палату код бабе да живи, а Шекарови одлазе за Сингапур, док Гена, Нанду и Ниранђан такође напуштају палату због неких пословних сврха. Ананди сазнаје да је Акира Синг удао њену кћерку и док је она одвојена од кћерке, радња одмиче једанасет година. Нимболина свекрва, Харки се лоше понаша према њој, те је једног дана казнила тако што је везала за дрво, а у том моменту је наишла Ананди која је избавила из невоље. Нимболи пада и назива је мама, а Ананди је хвата и њих две се грле.

Улоге

Улога Глумац Напомена
Ананди Шивраџ Шекар Авика Гор Млађа
Пратиша Банерџи Млађа
Торал Распутра Старија
Јагдиш Бајрон Синг Авинаш Мукерџи Млађи
Шашанк Вијас Старији
Ганга Јагдиш Синг Срити Ја Млађа
Саргун Мехта Млађа
Асија Кази Старија
Нимболи Кундан Синг Граси Госвами
Кундан Синг Спарш Шривастав
Каљани Деви Хиба Шах Млађа
Сурека Сикри Старија
Шивам Шиврађ Шекар Вирен Вазирани
Ману Јагдиш Синг Даири Ашани Млађи
Харш Мехта Старији
Акира Синг Сунил Синг
Харки Акира Синг Рударкши Гупта
Камли Акира Синг Фарах Хусеин
Мангла Деви Рађешвари Сачдев
Наина Минакши Арија
Шивраџ Ануп Шекар Сидарт Шукла Мртав
Гена Васант Синг Неха Марда Млађа
Шитал Кандал Старија
Нандкишор Васант Синг (Нанду) Риши Сонеча Млађи
Санџеј Басак Старији
Бајрон Дарамвир Синг Ануп Сони
Сумитра Бајрон Синг Смита Бансал
Васант Махавир Синг Сатјаџит Шарма Мртав
Ниранђан Рахоул Лохани
Премкишор Шекар (Даду) Судир Пандеј
Субадра Сушмита Мукерџи
Алок Премкишор Шекар Џаинираџ Рајпурохит
Иравати Алок Шекар (Ира) Сонал Ја
Минакши Ануп Шекар (Мину) Анита Кулкарни
Анупраџ Премкишор Шекар (Ануп) Авинаш Вадаван Млађи
Акшеј Ананд Старији
Амол Шивраџ Шекар Кушмит Гил Млађи
Шубам Ја Старији
Хардик Гаурав Бајај
Гули Ја Ниди Млађа
Сонам Ламба Старија
Санчи Вивек Кабра Руп Дургапал
Вивек Кабра Вимарш Рошан
Саураб Кабра Сонал Ханда
Суман Кабра Шалини Арора
Рошан Кабра Боби Парвез
Раки Кабра Фарина Парвез Јаримари
Сона Гитанџали Мишра
Лал Синг Арпит Јоши Млађи
Семал Бат Старији
Гаури Јагдиш Синг Махима Маквана Млађа
Анџум Фаруки Млађа
Деблина Чатерџи Старија
Махи Ануп Шекар Абишек Тивари
Ратан Синг Чандреш Синг
Расика Швета Махадик
Прамила Камалика Гуха Такурта
Палаш Харш Чаја
Нату Динеш Сони
Ануђ Мохит Аброл
Балачандар (Бал) Павитра Саркар
Шијам Мадан Синг Викрант Масеј Млађи
Сачин Шроф Старији
Сугна Шијам Синг Виба Ананд Млађа
Јанви Чеда Старија
Варун Шијам Синг Шиванш Котија
Казан Синг Чаитанија Адиб
Багвати Казан Синг (Баго) Баирави Раичура Мртва
Мадан Синг Амар Шарма
Вилма Ман Синг Малини Хамид Наварјунакондакали
Пули Барат Синг Мамта Чатурија
Аша Неха Госаин
Ашима Рина Агарвал
Сандија Садија Сидики
Кришна Говинд Синг Прети Сахај
Сундар Мадкухар Парашар
Рада Мадан Синг Асмита Шарма
Рам Чаран Синг Абиџит Лахири
Махавир Синг Рајендра Гупта
Типри Сакши Танвар
Суман Прија Ахуџа
Барат Синг Сумит Малан
Канчан Синг Урмила Шарма
Чатури Барат Синг Светлана Мишра
Шивани Раџадјакша Ниведита Батачарија
Кунда Смита Оак
Шраван Фахад Али
Хет Синг Санџеј Батра
Васундара Синг (Баба-тетка) Фарида Џалал
Пандит Бриј Мохан Шастри
Јамуна Васант Синг Гита Тиаги Мртва
Пратап Хукум Синг Јехангир Вакил Мртав
Чампа Шившакти Сачдев Мртва

Референце

Спољашње везе