Међународни савет музеја

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни савет музеја
ICOM
ICOM Logo.svg
Датум оснивања1946.
Типневладина организација, непрофитна организација
НаменаПосвећен је заштити, конзервацији и презентацији културних добара.
СедиштеПариз,  Француска
Службени језициенглески, француски и шпански
ПредседникSuay Aksoy
 Турска
Међународно чланствоОрганизација Уједињених нација за образовање, науку и културу УНЕСКО
Веб-сајтicom.museum

Међународни савет музеја (енгл. International Council of Museums, ICOM, српска скраћеница: МСМ), основан 1946. године, је једина глобална организација музеја и музејских стручњака, посвећена промоцији и заштити природног и културног наслеђа, садашњег и будућег, материјалног и нематеријалног.

Са око 30.000 чланова у 137 земаља, МСМ мрежа музејских стручњака који делују у широком спектру музеја и наслеђа, и њихових дисциплина.

Преглед[уреди | уреди извор]

Основан 1946. ICOM је невладина организација која одржава формалне везе са УНЕСКО[1][2] и има саветни статус у тој организацији. Међународни савет музеја је такође партнер са организацијама као што су Светска организација за интелектуалну својину[3], ИНТЕРПОЛ[4] и Светском царинском организацијом, како би извршила своје међународне мисије, које укључују борбу против незаконитог промета културних добара и промовисању управљања ризицима и хитне спремности заштите светске културне баштине у случају природних или вештачких катастрофа.

ICOM етички кодекс за музеје[уреди | уреди извор]

Једна од водећих сила у етичким питањима, ICOM је усвојио ICOM етички кодекс за музеје[5] 1986, приручно средство које поставља стандарде којима сви чланови организације морају да теже. ICOM етички кодекс за музеје, преведен на 36 језика и ревидиран 2006. године, успоставља вредности и принципе заједничке за ICOM и међународне заједнице музеја. Ови стандарди саморегулације по музејима обухватају основне принципе за управљања музејом, стицања и располагања збиркама, као и правила професионалног понашања.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „UNESCO/ICOM Museum Studies Training Programme”. unesco.org. 
  2. ^ „ICOM among UNESCO’s Partners”. unesco.org. 
  3. ^ „Partnership between ICOM and WIPO”. wipo.int. Архивирано из оригинала на датум 01. 09. 2022. Приступљено 24. 10. 2015. 
  4. ^ „Partnership between ICOM and INTERPOL”. interpol.int. Архивирано из оригинала на датум 14. 05. 2015. Приступљено 24. 10. 2015. 
  5. ^ „ICOM Code of Ethics for Museums”. icom.museum. Архивирано из оригинала на датум 01. 11. 2015. Приступљено 24. 10. 2015. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]