Мирсела Баратеон

С Википедије, слободне енциклопедије
Мирсела Баратеон
Нел Тајгер Фри као Мирсела Баратеон
Основне информације
Породица
Титулапринцеза
Подаци о креацији
Прво прик.
Последње прик.
  • Телевизија:
  • „Дом” (6×2, 2016)
ИзмислиоЏорџ Р. Р. Мартин
Тумач

Мирсела Баратеон је измишљени лик у серији епско-фантастичних романа Песма леда и ватре америчког аутора Џорџа Р. Р. Мартина и потоње телевизијске адаптације Игра престола. Мирселин карактер, развој и њена интеракција и утицај се у великој мери разликују у књигама и серијској адаптацији.[1]

Лик је први пут уведен у причу у Игри престола из 1996. године. Мирсела је једина ћерка Серсеи Ланистер. Касније се појавила у Мартиновим Судару краљева (1998) и Гозби за вране (2005).

У ТВ серији лик Мирселе током прве и друге сезоне тумачила је ирска глумица Ејми Ричардсон, док је у петој и шестој сезони лик старије Мирселе играла Нел Тајгер Фри.

Прича[уреди | уреди извор]

A coat of arms showing a black stag on a yellow field.
Грб куће Баратеон

Лик је први пут представљен у Игри престола (1996) као једина ћерка краљице Серсеи Ланистер и краља Роберта Баратеона. У свом првом појављивању, она прати своје родитеље, два брата (Џофрија и Томена Баратеоно) и „ујаке” (Тириона и Џејмија Ланистера) у Зимоврел, где Роберт тражи да Едард Старк буде именован за краљеву десницу. Касније је приказана како присуствује турниру у част Едардовог именовања на ту позицију. Док истражује смрт Џона Ерина, Едард открива да су Мирсела и њена браћа производи инцестуозне афере између Серсеи и Џејмија.

Сукоб краљева[уреди | уреди извор]

У Судару краљева из 1998. Мирсела присуствује прослави Џофријевог именовања за краља. Поздравља свог стрица Тириона и каже му да јој је драго што су гласине о његовој смрти биле лажне. Током Рата пет краљева, Тирион планира да склопи савез са кућом Мартел од Дорне тако што ће се Мирсела удати за Тристана Мартела, сина садашњег владара Дорне, али део погодбе је укључивао њено слање у Дорну да живи на двору Мартелових.

Гозба за вране[уреди | уреди извор]

Током Олује мачева (2000), Тристанова сестра Аријана Мартел планира да крунише Мирселу као Робертову наследницу уместо Томена, надајући се да ће подстаћи народ Дорне да се побуне против Ланистера како би Мирсела заузела Гвоздени престо. Међутим, Доран Мартел је обавештен о завери и његови људи спречавају заверу и хапсе заверенике. У сукобу који је уследио, један од Аријаниних завереника, сер Џеролд „Тамна Звезда” Дејн, покушава да убије Мирселу; не успева али јој је одсекао једно уво.

Плес са змајевима[уреди | уреди извор]

У Плесу са змајевима (2011), Мирсела се враћа у Краљеву Луку са Нимеријом Пешчаном.

ТВ адаптација[уреди | уреди извор]

Мирселина судбина била је једна од неколико разлика између начина на који су телевизијска серија и романи представљали Пешчане Змије и Дорну.[1] Њена сцена смрти је првобитно била дужа са паралелама са ранијом Џофријевом смрћу; што је укључивало да јој глава експлодира и крв прска около. Говорећи о овим променама, Фри је рекла: „[Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс] су желели да Мирселина смрт одражава њен живот, и желели су да буде слатка – што је реткост за Игру престола”.[2] Мет Милер (Esquire) написао је да је коначна верзија била питомија у поређењу са смрћу других ликова.[3] Фри је глумила Мирселу у укупно шест епизода.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Wigler, Josh (26. 4. 2016). „'Game of Thrones': How Dorne Story Completely Diverges From the Books”. The Hollywood Reporter. 
  2. ^ Griffiths, Emmy (13. 6. 2017). „This Game of Thrones death was meant to be MUCH more gruesome”. Hello Magazine. „Myrcella Baratheon's death originally involved mashed up bananas! 
  3. ^ Miller, Matt (12. 6. 2017). „Why Game of Thrones Actually Made This Key Death Less Violent”. Esquire. Приступљено 20. 7. 2019. 
  4. ^ Comita, Jenny (14. 6. 2019). „Nell Tiger Free, Game of Thrones Princess, Rises to Be Crowned in Hollywood”. W. Приступљено 18. 7. 2019.