Рикон Старк

С Википедије, слободне енциклопедије
Рикон Старк
Арт Паркинсон као Рикон Старк
Основне информације
Породица
ТитулаПринц Зимоврела
Подаци о креацији
Прво прик.
Последње прик.
  • Телевизија:
  • „Битка копилади” (6×9, 2016)
ИзмислиоЏорџ Р. Р. Мартин
ТумачАрт Паркинсон

Рикон Старк је измишљени лик у серији фантастичних романа Песма леда и ватре америчког аутора Џорџа Р. Р. Мартина и потоње телевизијске адаптације Игра престола. Представљен у Игри престола из 1996. године, Рикон је најмлађе дете Едарда Старка, часног господара Зимоврела, древне тврђаве на северу. Касније се појавио у Мартиновом Судару краљева (1998). Рикона тумачи ирски глумац Арт Паркинсон у телевизијској адаптацији ХБО-а.[1]

Опис лика[уреди | уреди извор]

Рикон је пето и најмлађе дете Едарда „Неда“ Старка и његове супруге Кејтлин, и има петоро браће и сестара — Роба, Сансу, Арју, Брена и његовог ванбрачног полубрата Џона Снежног. Попут његове браће и сестара, Рикона стално прати његов језовук, Чупавко, са којим је веома близак. Мартин описује да Рикона више личи на мајку у изгледу.[2] Он је по природи агресиван, храбар, чврст, јаке воље и насилан: особине које дели његов језовук Чупавко.[3]

A coat of arms showing a gray wolf on a white field.
Грб куће Старк

Рикон Старк није лик из чије тачке гледишта аутор пише поглавља. У романима и углавном је позадински лик.[4] Његови поступци су сведочени и тумачени очима његовог старијег брата Брена.

Плес са змајевима[уреди | уреди извор]

У Плесу са змајевима (2011), већина Вестероса верује да је Рикон мртав, али лорд Вимен Мендерли чује од преживелог из пљачке Зимоврела да је Рикон наводно жив и да је побегао са извесном женом на острво Скагос. Скагос је велико, северно острво у ушћу Залива фока и подлеже владавини куће Старк. У замену за то што се заклео на лојалност Станису Баратеону уместо Ланистерима, Мендерли задаје сер Давосу Сиворту да доведе Рикона са Скагоса како би га открили северњачким господарима и инспирисали их да се окупе против Руза Болтона, Ремзија Болтона и Валдера Фреја за издају коју су нанели Старковима.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Game of Thrones Cast and Crew: Rickon Stark played by Art Parkinson”. HBO. Архивирано из оригинала 07. 04. 2015. г. Приступљено 15. 11. 2014. 
  2. ^ Game of Thrones, Chapter 19: Jon II.
  3. ^ A Clash of Kings, Chapter 28: Bran IV.
  4. ^ A Clash of Kings, Chapter 16: Bran II.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Martin, George R. R. (1996). Game of Thrones (UK изд.). Voyager Books. ISBN 0-00-224584-1. 
  • Martin, George R. R. (1998). A Clash of Kings (UK изд.). Voyager Books. ISBN 0-00-224585-X. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]