Пређи на садржај

Музеј Косова и Метохије

С Википедије, слободне енциклопедије

Музеј Косова и Метохије
Оснивање1949.
ЛокацијаПриштина
Србија
Врстамузеј

Музеј Косова и Метохије је музеј који се налази у Приштини.[1][2][3] Основан 1949. године од стране власти у ФНР Југославији, највећи је музеј на Косову и Метохији, смештен у згради у аустроугарском стилу из 1889. године која је раније била штаб високе војне команде.

Прва је институција културног наслеђа на Косову и Метохији, основана са циљем очувања, рестаурације-конзервације и презентације покретног наслеђа на територији. Налази се у посебном објекту, како са архитектонске тачке гледишта, тако и због своје локације јер се налази у старом језгру градског центра.

Историја

[уреди | уреди извор]

Основан 1949. године, Музеј Косова и Метохије има одељења за археологију, етнографију и природне науке, којима је 1959. године додато одељење за проучавање историје и народноослободилачке борбе. Био је активан у спонзорисању археолошких ископавања, конзервације и других научних рад.[4]

Музеј се састоји од три дела: самог Музеја Косова и Метохије, стамбеног комплекса Емина Ђикуа где је представљена етнолошка изложба и Музеја независности. Музеј се састоји од четири сектора: археолошког, етнолошког, историјског и природног. Главна зграда музеја се састоји од 3 сале или галерије од којих једна служи као сала за сталне археолошке изложбе, али су различити експонати представљени и у унутрашњем дворишту музеја и у лапидаријуму, односно у Археолошком парку, који се налати са десне стране зграде музеја. У подрумима музеја налазе се складишта хиљада налаза, артефаката и покретних фрагмената археолошког материјала, који су систематизовани и чувани у посебним условима са посебном пажњом. У оквиру зграде, односно на трећем спрату, налази се радно окружење Археолошког института Косова и Метохије, научно-стручне институције одговорне за археолошка истраживања.[5]

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „National Museum, Prishtinë (Priština), Kosovo”. National Geographic. Western Balkins Geotourism MapGuide: Land of Discovery. Приступљено 7. 5. 2014. 
  2. ^ „Kosovo Museum”. TripAdvisor. Приступљено 7. 5. 2014. 
  3. ^ „Kosovo Museum”. Google+. Google. Приступљено 7. 5. 2014. 
  4. ^ Riedlmayer, András (March—June 2000). Museums in Kosovo: a first postwar assessment. Bosnia Report. UK: Bosnian Institute. Архивирано из оригинала 18 October 2012. г. Приступљено 23. 2. 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  5. ^ „Kosovo Museum – About”. Архивирано из оригинала 12. 4. 2013. г. Приступљено 22. 2. 2013.