Мунтенија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Положај Мунтеније у Румунији
Букурешт, средиште Мунтеније и целе Румуније
Река Олт дели Мунтенију од Олтеније
„Влашка” преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Влашка (вишезначна одредница).

Мунтенија или, раније, Велика Влашка (рум. Muntenia, лат. Wallachia Maior) је једна од историјских покрајина Румуније и већи, источни део веће покрајине Влашке. Највећи град и историјско и културно средиште Мунтеније, али и целе данашње Румуније, је град Букурешт.

Природни услови[уреди]

Мунтенија је већи део (2/3) покрајине Влашке, који обухвата њене средишње и источне делове. Од њеног другог дела, Олтеније, дели је на западу река Олт. Река Дунав чини јужну границу (према Бугарској) и источну (према Добруџи), а северну Карпати према Трансилванији. На крајњем североистоку постоји и граница ка румунском делу Молдавије на мањим рекама Сирет и Милков. Данас Мунтенија не постоји као самоуправна јединица, али су управне границе месних округа готово истоветне као природне, мада према Олтенији и Молдавији постоје окрузи који залазе у по две румунске покрајине.

Управна подела и градови[уреди]

Олтенија обухвата неколико округа данашње Румуније:

Највећи град и историјско и културно средиште Мунтеније, али и целе Румуније, је град Букурешт, који се налази у средишњем делу покрајине. Веома важни градови су и Плојешти и Браила, а потом следе: Питешти, Трговиште, Бузау, Ђурђу.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  • Влад Георгеску (Vlad Georgescu), Istoria ideilor politice româneşti (1369-1878), Минхен, 1987.
  • Неагу Ђувара (Neagu Djuvara), Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Humanitas, Букурешт, 1995.
  • Константин К. Ђуреску (Constantin C. Giurescu), Istoria Bucureştilor. Din cele mai vechi timpuri pînă în zilele noastre, Ed. Pentru Literatură, Букурешт, 1966. pp. 93