Прахова (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Прахова
Prahova
Official seal of Округ Прахова
Грб
Prahova in Romania.svg
Држава  Румунија
Покрајина Мунтенија
Админ. центар Плојешти
Површина
 • Укупно 4,716 km2 (1,821 sq mi)
Становништво
 • Укупно 829,945
 • Густина 180/km2 (460/sq mi)
ISO 3166 код -
Вебсајт Званични веб-сајт

Прахова (рум. Judeţul Prahova) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је град Плојешти, а битан град је и Кимпина. У северном делу округа налази се и Синаја, најпознатији румунски зимски центар. Остали значајни градови у округу су Бајкој, Бреаза, Мизил, Валенији де Мунте, Урлаци, Буштени, Комарник, Болдешти-Скајени.

Округ Прахова је један од најразвијених и најгушће насељених у земљи, а разлог томе су значајна налазишта нафте и, с тим у вези, развијена петрохемијска индустрија. Ту се налази и најпознатије зимско туристичко одредиште Румуније, Синаја.

Положај[уреди]

Округ Прахова је унутардржавни округ у Румунији. Граничи се са следећим окрузима:

Природни услови[уреди]

Округ Прахова је у Влашкој и то у њеној ужој покрајини Мунтенији. Округ обухвата ток истоимене реке Прахова (по којој је округ и назван). Округ у северној трећини има потпуно планински карактер (Карпати), у средишњем делу је богато и густо насељено подгорје, да би на југу округ прешао у Влашку низију.

Становништво[уреди]

Прахова спада у округе Румуније са претежним румунским становништвом и по последњем попису из 2002. Румуни чине близу 98% окружног становништва, а остатак су углавном Роми.

Спољашње везе[уреди]