Илфов (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Округ Илфов
Ilfov
{{{caption2}}}
Положај
Држава Румунија
ПокрајинаМунтенија
Админ. центарБукурешт, Буфтеа, Отопени
Површина1.583 km2
 — број ст.300.123
 — густина ст.189,59 ст./km2
 — ISO 3166-2-
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Илфов (рум. Judeţul Ilfov) је округ у републици Румунији, у њеном јужном делу. Управно средиште округа је град Букурешт (изван округа), док су неке службе измештене у градиће Буфтеа и Отопени. Највеће насеље је градско предграђе Волунтари, а значајна насеља су и Пантелимон, Попешти-Леордени, Читила.

Округ Илфов је посебан округ у Румунији пошто нема право градско средиште на свом подручју, већ га чини низ предграђа престонице Букурешт, коју Илфов потпуно окружује. То је такође један од ретких округа у земљи са порастом становништва због субурбанизације од стране главног града.

Положај[уреди | уреди извор]

Познати манастир Снагов на острву истоименог језера Снагов на северу округа

Округ Илфов је унутардржавни округ у ка Румунији. Са других стана окружују га следећи окрузи:

Град-округ Букурешт се налази у средини Илфова па се њим граничи „изнутра“.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Округ Илфов је у Влашкој и то у њеној ужој покрајини Мунтенији. Положај округа је у средишту Влашке низије, па округ има потпуно равничарски карактер. Ти се налази неколико еолских језера, од којих је познато језеро Снагов са истоименим манастиром. У јужном делу налази се река Арђеш, а у северном Дамбовица.

Становништво[уреди | уреди извор]

Илфов спада у округе Румуније са претежним румунским становништвом и по последњем попису из 2002. г. Румуни чине око 96% окружног становништва, а остатак су углавном Роми, 3,5%.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]