Народна библиотека Шековићи

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна библиотека Шековићи
JУ Народна библиотека Шековићи
Народна библиотека у Шековићима
Оснивање1972.
ЛокацијаШековићи
Општина Шековићи
 Република Српска
ВрстаНародна библиотека
АдресаТрг Краља Петра I

Народна библиотека Шековићи од својих првих видова кроз покретне библиотеке па до данас представља најзначајнијег носиоца културних активности на подручју Шековића. Библиотека се налази у улици Трг Краља Петра I бр. 58, на територији Шековића. Библиотека представља стуб културе и знања, што доказује дуготрајно трајање ове институције.

Историјат[уреди | уреди извор]

Народна библиотека настала је давне 1972. године. Временом и трајањем библиотека је својим постојањем значајан фактор у ширењу писмености и културе на овом подручју. Значајна година за Шековиће била је 1976. Те године као истурено одијељење Средње школе из Власенице почело је средњошколско образовање у Шековићима. Уписани су први полазници у Гимназију и Школу ученика у привреди.

Данас Библиотека ради као самостална установа под називом ЈУ "Народна библиотека" Шековићи и један је од носилаца културног развоја општине. Налази се у згради Дома културе "Владимир Николај" у центру Шековића. Располаже фондом од око 25.000 књига чији фонд се повећава из године у годину. Библиотечки фонд се повећава на више начина. У једној години добијено је чак 506 наслова од којих су 50 нови наслови који нису постојали у библиотеци. Један од њих јесте прикупљање књига добијених на поклон. Тај број је једне године износио 312 наслова, што показује заинтересованост читалаца на овим просторима. У библиотеци најтраженије су школске лектире и белетристика.[1]

Библиотека је активан учесник у свим културним манифестацијама на општини. У свом раду остварује контакте са низом партнерских установа из свих сектора, како на подручју општине, тако и у ширем окружењу. Самостално организује бројне књижевне сусрете и промоције књига.У пригодним програмима припремљеним за те прилике, представљају се, не само значајних писци и други умјетници из локалне заједнице и окружења, него активно учешће у програму узимају и чланови наших секција.

Организација[уреди | уреди извор]

Основне организационе јединице Библиотеке су:

  • Дјечије одјељење
  • Одјељење за одрасле

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Култура”. Општина Шековићи. Приступљено 15. 5. 2017. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]