Народна библиотека „Иво Андрић“

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Народна библиотека „Иво Андрић“
Народна библиотека „Иво Андрић“
National library Ivo Andric.jpg
Зграда Народне библиотеке „Иво Андрић“
Оснивање1922.
ЛокацијаВишеград
 Република Српска
Врстанародна
АдресаУжичког корпуса 6

Библиотека „Иво Андрић“ у Вишеграду је градска јавна установа. Основана је 1922. године као институција која броји 388 свезака, а од 1953. године постала је народна библиотека. Располаже са 41.000 књига. Просторије библиотеке налазе се у згради Дома културе Вишеград.

Историјат[уреди | уреди извор]

У складу са својим опредјељењима, „Просвјета“ је 1922. године основала 65 библиотека, међу којима и вишеградску. Прва вишеградска библиотека имала је 388 свезака. Већ од 1933. године у Вишеграду ради стална библиотека са 500 свезака и 80 сталних чланова. Познатије међуратне приватне библиотеке имали су учитељица Јозефина Папо, трговац Бранко Бранисављевић, љекар Елијас Овадије, апотекар Јардо Коза и љекари Теодор и Драга Илић. Вишеградска библиотека је успјела преживјети тешке ратне дане и очувати књижни фонд, дочекавши 1953. годину, када је званично формирана Народна библиотека, у којој су први библиотекари били Васо Вранић и Драгутин Лаловић. Након њих, библиотекарка Милојка Микавица удахњује душу вишеградској библиотеци, која се изградњом Дома културе пресељава у нове просторије. Већ 1957. године почиње серија селидби, што уз мала средства за повећање књижног фонда успорава њен развој.

Библиотека 1987. године прераста у Спомен библиотеку „Иво Андрић“. Тако данас, са шест подручних одјељења, броји преко 41.000 наслова, са просјечним годишњим бројем од 1.000 чланова. Драгоцјени дио је и Спомен збирка књижевника и нобеловца Иве Андрића, која броји више од 500 наслова и периодичних публикација, на преко 30 страних језика. Библиотека је добила бројна признања, међу којима и Плакету „Ђорђе Пејановић“- Друштва библиотекара Републике Српске. Сједиште овог Друштва је у Вишеграду, гдје се сваке године, уз „Вишеградску стазу“, одржавају сусрети библиотекара Републике Српске.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Званична страница општине Вишеград”. Архивирано из оригинала на датум 9. 2. 2015. Приступљено 31. 1. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]