Народна библиотека Соколац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Народна библиотека Соколац
Народна библиотека Соколац
Оснивање1926.
ЛокацијаСоколац
Источно Сарајево
 Република Српска
Врстанародна
АдресаЈове Јанковића бб

Народна библиотека Соколац је јавна и централна библиотека општине Соколац. Налази се у улици Јове Јанковића.[1] Библиотека врши стручни надзор и организује рад у библиотекама Основне школе, Средње школе, Високе школе за услужни бизнис и Психијатријске болнице у Сокоцу.

Историјат[уреди]

Народна библиотека Соколац основана је 23. јануара 1926. године и од тада успјешно задовољава потребе ученика, студената и осталих становника општине Соколац. Библиотека прикупља и стручно обрађује, чува и обнавља библиотечку грађу, пружа помоћ при избору и коришћењу библиотечке грађе, води каталоге и другу документацију о библиотечкој грађи, води евиденцију о корисницима и коришћењу библиотечке грађе, самостално и у сарадњи са другим библиотекама образује и чува завичајну збирку, организује културне манифестације и друге облике активности за развијање интереса за библиотечку дјелатност.[2]

Организација[уреди]

Данас Народна библиотека Соколац располаже са разноврсним фондом од 26.300 књига, распоређеним у четири одјељења:

  • Дјечије одјељење садржи око 8.400 библиотечких јединица намијењених дјеци од предшколског до узраста завршног разреда основне школе.
  • Одјељење белетристике на својим полицама има око 15.100 књига свих жанрова из књижевности разних земаља.
  • Одјељење стручне књиге и серијске публикације располаже фондом од 2.300 јединица из више области љдског знања.
  • Одјељење завичајне збирке броји око 500 јединица и интензивно се ради на прикупљању грађе на подручју општине Соколац.

Види још[уреди]

Референце[уреди]