Нови светски поредак

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Задња страна грба Сједињених Америчких Држава, натпис novus ordo seclorum погрешно тумаче заговорници теорије завјере као нови свјетски поредак

Нови светски поредак (лат. Novus Ordo Mundi; енгл. New World Order) јесте теорија завере која се односи на план моћне и тајанствене организације. Најчешће се односи на илуминате и на ковање завере према коначној светској доминацији преко аутономне тоталитарне светске владе, која ће заменити сувереност држава и донети друкчију деобу власти у борби за светску власт.

У новом светском поретку, многи значајни догађаји су проузроквани од стране врло моћне организације. У овом случају, историјски и текући догађаји могу се још разумети као актуелна завера у владавини светом, која се остварује преко комбинације политике, финансија, социјалног инжењеринга, контроле ума и пропаганде културе страха.

Ово је теорија која је постала популарна након 1990. године. Према теоретичарима завера, ова организација је помогла, можда и изазвала да се догоде Први и Други светски рат, Вијетнамски рат, Напади 11. септембра 2001. и рат против тероризма.

Према теорији, она такође има одлучујући утицај на светску привреду и намерно узрокује инфлације и кризе; тајни агенти који раде за нови светски поредак налазе се на високим положајима у влади и индустрији. Такође, под својом контролом имају утицајне медије, који имају задатак да држе људе у незнању.[1] Теоретичари такође сматрају да нови светски поредак исто тако има под контролом међународне и глобалне организације попут Европске уније, Уједињених нација, Светске банке, Међународног монетарног фонда и предложене Северноамеричке монетарне уније.

У теорији, ова организација завереника жели доћи до једне светске валуте и једне светске владе. Неки теоретичари завере тврде да људима желе усадити РФИД чипове у склопу контроле, или чак вештачки смањити људску популацију.

У неким теоријама такође се наводи да су у нови светски поредак укључена и друга тајна друштва, као што су масони.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Criminalization of the State”. Global Research. Приступљено 28. 4. 2013.