Омер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Омер
Датум рођења 585.
Место рођења Мека
Датум смрти 7. август 644.
Место смрти Медина
Отац Khattab ibn Nufayl
Супружник Umm Kulthum bint Asim, Umm Kulthum bint Ali, Atikah bint Zayd ibn Amr ibn Nufayl
Потомство Abdullah ibn Umar, Asim ibn Umar, Hafsa bint Umar
Халиф
Период 634644.
Претходник Абу Бекр
Наследник Осман бин Афан

Омер (арап. عمر بن الخطاب‎; око 580. — 7. август 644) је био други халиф (634—644) и Мухамедов таст. Сунити га убрајају у групу четири праведна халифа. Шиити га сматрају једним од узурпатора.

Детињство, младост и прихватање ислама[уреди]

Рођен је у Меки. Када је Мухамед први пут проповедао нову веру ислам, Омер се супростављао Мухамеду и истицао се у кажњавању муслимана. Према једној причи Омер је намеравао да убије Мухамеда, а онда је чуо да је његова сестра прешла на ислам. Када је видео сестру како чита Куран наљутио се и ударио је. Покајавши се, тражио је да прочитати суру, коју је она читала. Толико је био надахнут њоме, да је прихватио ислам истога дана.

Живот у Медини и Мухамедова смрт[уреди]

Био је 622. на хиџри (прва емиграција) у Медини. Учествовао је у биткама код Бадра, Ухуда и Кајбара, у нападу на Сирију и низу других сукоба. Омерова ћерка Хафса се 625. удала за Мухамеда, тако да је постао Мухамедов таст. Мухамед је после две недеље болести умро 632. у Медини. Омер је одбијао да дозволи да сахране Мухамеда тврдећи да ке Мухамед само одсутан из свога тела и да ће се вратити. Абу Бекр је тада био одсутан и кад се вратио из Медине на то је рекао да је Мухамед само преносник поруке, а преносници порука су умирали и пре њега. Након тога је Омер дозволио сахрану. Сунити сматрају да та епизода показује Омерову дубоку љубав према Мухамеду. Шиити кажу да се Омер само претварао и да је одгађањем покопа само купио време потребно да би се Абу Бекр вратио из Медине и узурпирао власт од Алије.

Халифат Абу Бекра[уреди]

Абу Бекр је изабран као нови халиф на састанку групе људи. Омер је помогао избору Абу Бекра јавно му дајући подршку. Сунити и шиити имају различито виђење о легитимности тога састанка и легитимности избора халифа. Абу Бекр је веома кратко владао. Већина његовога халифата протекла је у Рида Ратовима, у којима је ратовао против племена, која су напустила ислам након Мухамедове смрти. Абу Бекр је 634. пре своје смрти Омера прогласио својим наследником. Шиити сматрају да то само потврђује заверу Абу Бекра и Омера да прави Мухамедов наследник Алија не постане халиф.

Халиф[уреди]

За време Омерова халифата царство се ширило на велико пространство. Заузели су од Сасанида:

Заузели су од Византије:

У бици код Јармука мала муслиманска војска је победила много већу византијску војску и трајно је окончала византијска власт јужно од Мале Азије. Друга мала муслиманска војска постигла је велику победу у бици код Кадисјаха око 636., близу обала Еуфрата. За време битке Сасанидска војска је доживела велики пораз, а убијен је и персијски генерал. После дуге опсаде муслимани су 637. заузели Јерусалим. Према неким причама Омер је у Јерусалим ушао на покоран начин шетајући крај магарца на коме је седио његов слуга. Православни патријарх Јерусалима Софроније му је предао кључеве града. Затим је одржао молитву на месту бившега јеврејскога храма. Касније је ту саграђена велика џамија. Западни историчари те приче сматрају каснијим измишљотинама. Омер је ушао у Јерусалим вероватно годину дана након предаје града.

За време његове власти основани су гарнизони у Басри и Куфи. Проширио је и реновирао 638. Велику џамију у Меки и Џамију пророка у Медини. Започео је и процес доношења исламскога закона. Наредио је 639., да се године почну бројати од Хиџре.

Смрт[уреди]

Умро је 644. као жртва атентата ножем. Убио га је немуслимански персијски роб, за кога се каже да је имао особно нешто против Омера. Омер је умро након два дана и сахрањен је крај Мухамеда и Абу Бекра. Група угледних муслимана, коју је одабрао Омер пре своје смрти је изабрала Османа ибн Афана као новога халифа.

Литература[уреди]

  • Donner, Fred, The Early Islamic Conquests, Princeton University Press, 1981
  • Guillaume, A., The Life of Muhammad, Oxford University Press, 1955
  • Madelung, Wilferd, The Succession to Muhammad, Cambridge University Press, 1997
  • G.LeviDellaVida and M.Bonner "Umar" in Encyclopedia of Islam CD-ROM Edition v. 1.0, Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands 1999

Спољашње везе[уреди]

Lua грешка in mw.wikibase.entity.lua at line 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.