Пређи на садржај

Општина Гази Баба

С Википедије, слободне енциклопедије
Гази Баба
Гази Баба

Грб
 

Застава
 
Основни подаци
Држава  Северна Македонија
Седиште Скопље
Становништво
Становништво 72.617
Густина насељености 655,03 ст./km2
Географске карактеристике
Површина 110,86 km2


Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.gazibaba.org.mk

Општина Гази Баба је једна од општина Града Скопља у оквиру Скопског статистичког региона у Северној Македонији. Седиште општине је истоимена четврт Гази Баба у оквиру Скопља.

Име[уреди | уреди извор]

Име општине потиче од османског песника Ашик Челебија из 16. века, који је, између осталих места, служио као кадија у Скопљу и кога су знали као Гази Бабу. Према легенди, гази-Баба се борио против побуњених хришћана, док му Срби нису одсекли главу, да би је онда он лично пронео Скопљем до брега на коме ће бити сахрањен. Поштован је као светац, не само међу муслиманима. Старо тулбе је изгорело "педесетак година" пре 1938, одмах је подигнуто ново. На гробу се гатало игром "чиф-тек" ("пар-непар") - гомилица камења би била подељена бридом длана на две, ако би она изабрана имала паран број каменчића, жеља би се остваривала.[1] Турбе је руинирано у земљотресу 1963.

Положај[уреди | уреди извор]

Приградски део општине

Општина Гази Баба налази се у северном делу Северне Македоније. Са других страна налазе се друге општине Северне Македоније:

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Рељеф: Општина Гази Баба већим делом заузима Скопско поље ито његов средишњи и северни део. Северни део општине је на јужним обронцима Скопске Црне Горе.

Клима у општини је умереноконтинентална.

Воде: Цело подручје општине је у сливу Вардара.

Становништво[уреди | уреди извор]

Општина Гази Баба имала је по последњем попису из 2002. г. 72.617 ст., од чега у седишту општине 15.182 ст. (22%). Општина је густо насељена, посебно градско подручје.

Национални састав по попису из 2002. године био је:

Насељена места[уреди | уреди извор]

У општини постоји 15 подручних јединица, од тога 6 у саставу града Скопља као градске четврти, а 9 као приградска насеља:

Четврти града Скопља:

Приградска села:

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]