Основна музичка школа „Милоје Милојевић” Крагујевац

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна музичка школа
„Милоје Милојевић”
Крагујевац
Типдржавна
Основана1948.
ЛокацијаКнеза Милоша 5,
Крагујевац
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.mskragujevac.rs/

Основна музичка школа „Милоје Милојевић” Крагујевац је основана 19. августа 1948. године решењем Министарства просвете Србије. Школа носи име Милоја Милојевића, српског композитора, музиколога и музичког критичара.[1]

Први директор је био Миливоје Крстић, професор, са завршеном музичком академијом у Београду у класи Јосипа Славенског. Почела је рад са само неколико инструмената, три стручна учитеља, са несигурном материјалном егзистенцијом и честим најавама да ће бити пресељена. Град је 27. јула 1950. године поред основне, добио и Средњу музичку школу. Пресељењем у зграду старе Општине школа добија боље просторне услове за рад, а њихови професори и ученици са војним музичарима, отварају прво послератно концертно доба у граду.

Деценија афирмације и велииког успона Музичке школе настаје у периоду од 1962. до 1973. године, када школа седам пута узастопно освајала прва места на Републичким такмичењима и Фестивалима музичких школа и проглашавана најбољом у Србији.

Након 23 године постојања Музичка школа је добила своју сталну кућу. Она је изграђена 1971. године средствима општине, „Црвене заставе” и Фонда за уређивање грађевинског земљишта.

Педагошки успон настаје и са утемељивањем школе хармонике што ће изузетно допринети да се по звуку тог инструмента, достигнућима професора и њихових талентованих ученика, школа прочује по земљи и свету. Већ дуги низ година нема јој равне на том инструменту, а ученици одсека хармонике, донели су школи преко 1000 награда и признања међу којима и прва освојена места на најпрестижнијим европским и светским такмичењима.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna muzička škola “Miloje Milojević. Edukacija. Приступљено 26. 2. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]