Пали канон

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Палијски канон)

Пали канон је збирка списа тхеравада будизма, који су сачувани на пали језику. Канонска књижевност на пали језику састоји се од „три кошаре“, због чега се такође назива типитака (санскрит: трипитака).

Типитака укључује три збирке:

 1. Винаја питака Збирка текстова који се односе на правила понашања унутар монашке заједнице (сангха) - заједнице монаха (бхиккхуа) и монахиња (бхиккхуни). Далеко више од пуке листе правила, Винаја питака садржи такође приче којима се описује настанак сваког правила, па тако добијамо детаљан опис на који начин је Буда решавао проблем одржавања хармоничних односа унутар многобројне и разнородне духовне заједнице.
 2. Сутта питака, Збирка говора (сутта) које су у разним приликама и поводима изговорили Буда и неколицина његових најближих ученика. Садржи суштину учења тхеравада будизма.
 3. Абхидхамма питака Збирка текстова у којима су основни доктринирани принципи изложени у Сутта питаки, прерађени и реорганизовани у конзистентан систем погодан за истраживање феномена ума и материје. Садржи седам филозофских расправа које детаљно, систематично и уз обиље техничких термина разматрају Будино учење.

Винаја питака је далеко више од пуке листе правила. Садржи такође приче којима се описује настанак сваког правила, па тако добијамо детаљан опис на који начин је Буда решавао проблем одржавања хармоничних односа унутар многобројне и разнородне духовне заједнице. Састоји се из четири дела:

 1. Суттавибханга - Овај део садржи комплетан скуп правила за монашку заједницу. Правила су сажета у Патимоккху и има их 227 за монахе и 311 за монахиње.
 2. Кхандхака (Махавагга) - Укључује неколико текстова налик на сутте, између осталог Будин опис периода непосредно после пробуђења, његове прве говоре групи од пет монаха и приче о томе како су се неки од његових најпознатијих ученика прикључили монашкој заједници и потом и сами достигли пробуђење.
 3. Кхандхака (Ћулавагга) - Овај део садржи даљу разраду монашке етикеције и дужности, као и правила и поступке за разматрање прекршаја који се догоде унутар монашке заједнице. Такође ту је и прича о томе како је установљен ред монахиња и детаљан опис првог и другог сабора.
 4. Паривара - Рекапитулација претходних поглавља, са сажетком правила класификованих и прекласификованих за различите сврхе упућивања у њих.

Сутта питака, други део Типитаке, састоји се од преко 10.000 сутта или говора, које је изговорио Буда или неко од његових најближих ученика, током 45-годишњег ширења учења. У њој су такође сабрани и стихови других чланова монашке заједнице.

Суте су груписане у пет збирки (никауа):

 1. Дигха никаја - Збирка дугих говора
 2. Мађђхима никаја - Збирка говора средње дужине
 3. Самјутта никаја - Збирка по теми груписаних говора
 4. Ангуттара никаја - Збирка бројчано груписаних говора
 5. Кхуддака никаја - Збирка кратких књига

Спољашње везе[уреди]