Браман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили насељено место у Француској, погледајте чланак Браман (Француска).

Брахман (санскрит: ब्रह्म bráhman) је хиндуистички концепт свеобухватног битка, који је основа свих бића, твари, времена и простора и свега постојећег у свемиру. Главни атрибути брахмана су вечан, постојан, непоколебљив, постојећи сам по себи, пун, нематеријалан, неограничен простором и временом, незахватљив чулном и разумском спознајом[1]. Сваки облик засебног постојања је идентичан с њим, из њега потиче и њему се враћа.

Cquote2.png
Будући свепрожимајући, браман није ограничен простором; будући вечан, није ограничен временом, а будући по природи све, није ограничен ни једним објектом. Стога је браман бесконачан у сва три погледа. Браман који је постојање (сат), свест (ћит) и блаженство (ананда) јесте Стварност. Онај ко зна брамана тако сам постаје браман. Браман је нерођен. Стога се он не рађа поново.
Cquote2.png
 
— Шри Видјарања[2]

Брахман се као крајња стварност не сме бркати с посебним бићима, јер је, будући свеобухватан, далеко више од било које ограничене манифестације. Стога, није чудо што се брахман понекад поистовећује с небићем.[3] Ко схвати „пуноћу“ и непоколебљивост „брахмана“, уживаће пуно и непоколебљиво благостање (Ћхандогја-упанишад, III, 12, 9). „Патња је све што је различито од тог брахмана“ (ид. III, 5). У хиндуизму се просветљенима сматрају они који увиђају да је браман идентичан с атманом (индивидуалним сопством).

Принцип брахмана треба строго разликовати од божанства Брахма у хиндуизму.

Извори[уреди]

  1. Брахман, Филозофијски речник, Матица хрватска, Загреб 1984.
  2. Панћадаши-Веданта у петнаест књига, стр. 63, 65.
  3. Биће и небиће, Енциклопедија живих религија, Нолит, Београд, 2004. ISBN 86-19-02360-8

Види још[уреди]