Педро Алварес Кабрал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Педро Алварес Кабрал
Pedro Álvares Cabral - steel engraving by American Bank Note Company.jpg
Педро Алварес Кабрал
Датум рођења1467.
Место рођењаБелмонте
 Португал
Датум смрти1520.
Место смртиСантарем
 Португал

Педро Алварес Кабрал (порт. Pedro Álvares Cabral; око 1467. — 1520) је био португалски истраживач и поморац, који је 22. априла 1500. године први открио Бразил.

Откриће Бразила[уреди]

Реплика Кабраловог брода Anunciação у Бразилу

Рођен је у Белмонтеу у Португалу, као трећи син Фернана Кабрала, гувернера једне провинције у Португалу. Мајка му је припадала потомцима првог португалског краља.

Португалски краљ Мануел I сматрао је да Педро треба да настави рад Васка да Гаме, па му је дао задатак да дође до Индије и успостави сталне трговачке односе. Добио је и задатак да покрсти становништво на било који начин, па и кориштењем силе. Пошто су се надали успостави трговачких односа, трговци из Фиренце су као свој допринос експедицији опремили бродове. Експедицији су се прикључили и свештеници. Експедиција се састојала од 13 бродова и 1500 људи. Међу капетанима бродова били су Бартоломео Дијас, Перо Ваз де Камиња, Санчо де Товар и Николау Коељо. Васко да Гама је дао потребне упуте за ту експедицију.

Флота је испловила 9. марта 1500. из Лисабона. До Зеленортских острва је пловио уз афричку обалу. Након Зеленортских острва дошло је до олује. Један од капетана флоте је био присиљен да се са својим бродом врати у Лисабон. Кабрал је одлучио да избегне олују у Гвинејском заливу, па је настојао да плови у југозападном смеру. Дошли су 22. априла 1500. до Бразила. Кабрал се искрцао 23. априла. Целу флоту су усидрили у луци Порто Сегуро. Кабрал је закључио да новооткривена земља лежи источно од линије из Тордесиљаса, по којој је папа поделио свет на шпански и португалски. Мислио је да је то неко острво, па је новој земљи дао име Острво правог крста. Острво је прогласио португалским поседом. Одмах је послао један брод са капетаном Гаспаром ди Лемосом у Португал да јави ту важну вест.

Наставак путовања до Индије[уреди]

Кабрал је наставио путовање 3. маја 1500, да би остварио циљ мисије, да се дође до Индије. При крају маја приближавали су се Рту добре наде, где их је снашло велико невреме. Изгубили су 29. маја 1500. четири брода укључујући и онај на коме је био Бартоломео Дијас. Кабрал је имао упола мању флоту од оне која је испловила из Лисабона. Дошао је 15. јула до Софале у Мозамбику и 20. јула до Мозамбика. У Мозамбику је био лепо дочекан. Упловио је у Килву 26. јула, али ту се није могао нагодити са локалним владарем. Срдачно је дочекан 2. августа у Малинди у Кенији. Ту је нашао и познаваоца мора, који ће му показати пут до Индије. Брод којим је командовао Дијего Дијас одвојио се у невремену и открио ново острво Мадагаскар. Кабрал је наставио према Индији да би трговао са бибером и другим зачинима.

Стигао је у Каликуту (Кожикоде) 13. септембра 1500. По договору са муслиманским владарем успоставио је трговачку постају у Каликуту. Међутим, избио је сукоб са арапским трговцима, јер су они до тада имали монопол на трговину са Индијом. Муслимани су упали у Кабралову постају и побили много Португалаца. Кабрал је за одмазду са бродова два дана пуцао на град и заробио неколико муслиманских мањих бродова са посадама.

У Кочину и Кануру јужно од Каликута закључио је уносне споразуме. Раџа од Кочина га је лепо примио и прихватио, да се ту успоставе португалске трговачке постаје и да се започне трговина са Португалом. Кабрал је 16. јануара 1501. кренуо натраг у Португал. У Португал је стигао 23. јуна 1501. са само 4 брода од 13, колико их је кренуло на пут.

Његов лик се налази на бразилским кованицама од 1 сентава.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]