Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Биографија 44

С Википедије, слободне енциклопедије

Феличе Ђимонди (итал. Felice Gimondi; 29. септембар 1942.) је бивши италијански професионални бициклиста у периоду од 1965. до 1979. године. Рођен је у Седрини, бициклизмом је почео да се бави вршећи доставе, аматерску каријеру почео је 1962. а 1964. возио је на Олимпијским играма и завршио је на 33 месту. Након победе на трци Тур де л’Авенир (аматерској верзији Тур де Франса), почео је професионалну каријеру. Већ у првој години освојио је Тур де Франс. Поред Тура, Ђимонди је три пута освајао Ђиро д’Италију, где је завршио девет пута на подијуму, по чему је рекордер. Освајањем Вуелта а Еспање 1968. Ђимонди је добио надимак Феникс и постао је други возач који је освојио све три Гранд тур трке, пре њега то је успео само Жак Анкетил.

Поред успеха на гранд тур тркама, Ђимонди је био успешан на класицима, двапут је освојио Ђиро ди Ломбардију, по једном Милано—Санремо и Париз—Рубе. Двапут је био национални шампион у друмској вожњи и једном светски шампион. Светско првенство у друмској вожњи освојио је 1973. када је искористио неслогу Белгијанаца Фредија Мартенса и Едија Меркса. Пре освајања Светског првенства, имао је по једну сребрну и бронзану медаљу.

Два пута је пао на допинг тесту, током Ђиро д’Италије 1968. и Тур де Франса 1975. Каријеру је завршио 1979. а касније је био председник бициклистичког тима Бјанки, специјализованог за МТБ дисциплину.