Пређи на садржај

Рат у Абхазији (1992—1993) — разлика између измена

Дана [[3. септембар|3. септембра]] 1992. године, у Москви је договорен прекид ватре. Према споразуму, грузијске снаге су дужне да се повуку из округа Гагре. Грузијска страна извршила је имплементацију споразума и оставила своје позиције. Као резултат тога, локално грузијско становништво Гагре је остало без одбране. Прекид ватре је убрзо прекршен са Абхаске стране. Хиљаде добровољаца паравојних јединица, углавном Чечена и Козаци из Милитаризираног Савеза планинских народа Кавказа (КПНК) и Абхазијске војске, опремљена са [[Т-72]] тенковима, БМ 21 Град ракетних бацача, Сухој [[Су-25]] напада авиона, и хеликоптера крши примирје. Грузија је оптужила [[Русија|Русију]] да снабдева абхазијске снаге опремом, јер никада раније није била опремљена том опремом. Абхаске и КПНК снаге, напале су град Гагра [[1. октобар|1. октобра]]. Мање грузијске снаге остају у граду које су кратко браниле Гагру пре повлачења, а онда се прегруписале и повратиле град. Абхаске и КПНК снаге реконсолидивале су се и покренуле још један напад за заузимање Гагре [[2. октобар|2. октобра]]. Руска морнарица је почела блокаду поморске луке у близини Гагре. Коришћени су бродови: "СКП-Безукоризненнии", "КИЛ-25", "БТХ-38", "БМ-66", "Головин", "Ландинг 345", потом авијација "529" ("Су-25", "СУ -27 ")," МИ- и ПВО 643". Пуком је командовао први заменик министра одбране Руске Федерације, Г. Колесников који је учествовао у заузимању Гагре. Руски танкер "Дон" испоручио је 420 тона горива сепаратистичким снагама у Гудаути.
 
Хиљаде грузијских војника и цивила побегло је на север након уласка Русије у рат. Након абхазијског освајања Гагре, они који су остали су насилно протерани, а убијено је укупно 429. људи. Један грузијскигрузијска жена је подсетио гледају њен муж мучен и покопан жив:
 
''Мој муж Серго је вукао и везан за дрво. Абхазијска жена по имену Зоја Тсвизба донела је послужавник са пуно соли на њој. Узела је нож и почела да наноси ране на мог мужа. Она је тада бацила со на његове ране. Мучили су га десет минута. Потом су приморали младог грузијског дечака (убили су га након тога) да копа рупу са трактором. Они су поставили мог мужа у овој рупи и сахранила га живог. Једино чега се сећам да је он рекао, пре него што је покривен са шљунком и песком, био је: "Брини се о деци!"''
 
== Види још ==
4.421

измена