Пређи на садржај

Прва истарска бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
Прва истарска бригада
Југословенска партизанска застава
Постојање24. септембароктобар 1943;
1. април 19441945.
Место формирања:
Истра
Формација3 батаљона
десетина за везу
пратећа чета
Јачина683 борца[1]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
ОдликовањаОрден народног ослобођења
Команданти
КомандантВитомир Широла
Политички комесарДрагомир Бенчић

Прва истарска народноослободилачка бригада „Владимир Гортан формирана је 10. априла 1944. наредбом Оперативног штаба за Истру, а постројена на Учки још 1. априла 1944. године. У саставу бригаде налазила су се три батаљона. У тренутку оснивања, имала је 683 борца. У састав бригаде ушао је и италијански батаљон „Пино Будицин“. Од 29. августа 1944. године, ушла је у састав новоформиране 43. истарске дивизије НОВЈ.

Прва бригада под тим именом била је први пут формирана 24. септембра 1943. године, након капитулације Италије и привременог ослобођења Истре од стране НОВЈ. Постојала је до октобра 1943. године, када је престала с деловањем услед немачке офанзиве.

Командант бригаде био је Витомир Широла, а политички комесар Драгомир Бенчић, обојица народни хероји.

Борбени пут бригаде[уреди | уреди извор]

Бригада је вршила акције на подручју целе Истре. Током јуна 1944. године, извршила је нападе на непријатељске гарнизоне у Лупоглаву, Пићну и Грачишћу, Шумберу и Св. Недјељи, а дејствовањем у Лабинштини, проширила је ослобођену територију.

На темељу одлуке о извлачењу партизанских јединица из Истре, ноћу 23/24. августа 1944, бригада је прешла пругу РијекаТрст и, формирањем 43. истарске дивизије, ушла у њен састав.

Дејствовала је на подручју Горског котара, Истре, Словеначког приморја и Кордуна. У завршним операцијама за ослобођење Југославије, водила је борбе у позадини на комуникацији СењОгулинГенералски Стол, те у подручју БосиљевоГомирје.

Почетком априла 1945. године, избила је на комуникацију ДелницеЛокве, а према Истри је кренула 25. априла из Чабарске Полице преко Илирске Бистрице и Подграда. У ноћи 29/30. априла, уништила је немачки гарнизон у Мраковшчини, а 6. маја предао јој се гарнизон у Пазину. Њене јединице су 8. маја 1945. свечано ушле у Пулу.

Одликовања[уреди | уреди извор]

Спомен-плоча посвећена Првој истарској бригади у Жмињу

Прва истарска бригада је одликована Орденом народног ослободођења, а њен италијански батаљон „Пино Будицин“ Орденом заслуга за народ са златном звездом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Војна енциклопедија, 667. стр.

Литература[уреди | уреди извор]