43. истарска дивизија НОВЈ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
43. истарска дивизија
Borci 43. divizije na Učki 1945.jpg
Делови 43. дивизије на Учки фебруара 1945.
Постојање29. август 1944.
Место оснивања:
Чабар
ФормацијаПрва истарска бригада
Друга истарска бригада
Трећа истарска бригада
Јачина3.392 борца[тражи се извор]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
ОдликовањаОрден народног ослобођења
Орден братства и јединства
Команданти
КомандантСаво Вукелић
Политички комесарЈосип Скочилић

43. истарска дивизија НОВЈ формирана је 29. августа 1944. године Чабру, Горски котар. Први командант дивизије био је Саво Вукелић, а политички комесар Јосип Скочилић.

У састав дивизије ушле су Прва, Друга и Трећа истарска бригада. У тренутку оснивања, имала је 3.392 борца. У саставу Прве бригаде дејствовао је италијански батаљон „Пино Будицин“. Од новембра 1944. године, у састав дивизије ушао је артиљеријски дивизион.

Оперативна подручја дивизије, осим Истре, била су Горски котар, Хрватско приморје и Покупље до Карловца, а у марту 1945. и подручје Жумберка. Дивизија, као јединица Једанаестог корпуса НОВЈ, ушла је 2. марта 1945. у састав Четврте армије ЈА.

Током завршних операција за ослобођење, дејствовала је у позадини нерпијатељских линија, нападајући њихова упоришта и комуникације. Укидањем Једанаестог корпуса дошла је под непосредно заповједништво Четврте армије. Након 24. априла 1945. године, њене су јединице почеле да улазе на територију Истре.

Прва је бригада у ноћи између 29. и 30. априла заузела непријатељска упоришта Мраковшчину и Материју, а 5. маја опколила је Пазин. Друга се бригада 28. априла 1945. налазила западно од линије ПостојнаРакек, а 5. маја заједно с Трећом бригадом водила је мање борбе на линији ТополовецПомјан. Трећа је бригада у ноћи између 19. и 20. априла прешла ратиште на линији МлакаРијека, а следеће ноћи и пругу Трст–Ријека, те једним делом својих снага осигуравала јединице Девете дивизије, а другим деловала на подручју БузетБујеКопар.

Литература[уреди]

Portal NOB 1.svg Део искључиво посвећен Народноослободилачкој борби.