Орден народног ослобођења

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ОРДЕН НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА
Orden narodnog oslobođenja.jpg
Орден народног ослобођења на изложби „Одликовања из архива“ у Историјском архиву Београда
додељује  СФРЈ
Тип
Орден народног ослобођења
Додељује се југословенским држављанима
Додељује се за истакнуте заслуге у организовању и руковођењу Устанком и стварању и развијању Социјалистичке Федеративне Републике Југославије
Ратни период Народноослободилачка борба
Статус недодељује се више
Статистика
Установљен 15. августа 1943.
Прва награда августа 1944.
Задња награда ?
Укупно 262
Важносни ред одликовања
Виша награда
Орден јунака социјалистичког рада
Орден јунака социјалистичког рада
Нижа награда
Орден ратне заставе
Орден ратне заставе

Орден народног ослобођења (словен. Red ljudske osvoboditve; мкд. Орден на народното ослободување) било је одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, пето у важносном реду југославенских одликовања.

Установио га је Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито, 15. августа 1943. године Указом о одликовањима у Народноослободилачкој војсци Југославије.

Орден је био одликовање за грађанске заслуге, а додељивало се за „истакнуте заслуге у организовању и руковођењу Устанком и стварању и развијању Социјалистичке Федеративне Републике Југославије“. Орден је дизајнирао вајар Антун Аугустинчић 1945. године. Као и сва прва одликовања СФРЈ и ово одликовање се најпре израђивано у Совјетском Савезу, а касније у загребачкој фабрици „ИКОМ“. Орден се носио на левој страни груди, окачен на одећу помоћу шрафа с матицом, пошто није имао имао врпцу (прва руска одликовања су имала врпцу).

Овим одликовањем одликовано је 262 особа. Револуционар Никола Груловић је био једина особа, два пута одликована овим орденом. Међу носиоцима одликовања налази се и 21 страни држављанин, којима је ово одликовање додељивано у периоду од 1945. до 1947. године.

Види још[уреди]

Литература[уреди]