Орден народног ослобођења

С Википедије, слободне енциклопедије
ОРДЕН НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА
Орден народног ослобођења на изложби „Одликовања из архива“ у Историјском архиву Београда
Додељује  СФРЈ
ТипОрден народног ослобођења
Додељује сејугословенским држављанима
Додељује се заистакнуте заслуге у организовању и руковођењу Устанком и стварању и развијању Социјалистичке Федеративне Републике Југославије
Ратни периодНародноослободилачка борба
Статуснедодељује се више
Установљен15. августа 1943.
Прво одликовање24. јула 1944.
Задње одликовање?
Укупно одликованих262
Важносни ред одликовања
Следеће (више)Орден јунака социјалистичког рада Орден јунака социјалистичког рада
Следеће (ниже)Орден ратне заставе Орден ратне заставе

Орден народног ослобођења (словен. Red ljudske osvoboditve; мкд. Орден на народното ослободување) било је одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, пето у важносном реду југословенских одликовања.

Установио га је Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито, 15. августа 1943. године Указом о одликовањима у Народноослободилачкој војсци Југославије.

Орден је био одликовање за грађанске заслуге, а додељивало се за „истакнуте заслуге у организовању и руковођењу Устанком и стварању и развијању Социјалистичке Федеративне Републике Југославије“. Орден је дизајнирао вајар Антун Аугустинчић 1945. године. Као и сва прва одликовања СФРЈ и ово одликовање се најпре израђивано у Совјетском Савезу, а касније у загребачкој фабрици „ИКОМ“. Изглед знака Ордена народног ослобођења измењен је крајем 1945. године. Одустало се од овалне форме која се носила о врпци на грудима и која је израђивана у Совјетском Савезу у корист стилизоване двоструке звезде петокраке, димензија 48 х 50 mm која се, причвршћена шрафом и матицом носила на левој страни груди, самостално. Средишњи медаљон, урађен у рељефу представља персонификацију побуњeних грађана свих узраста и професија, уоквирен је класјима жита, са црвеном петокраком у горњем левом крају и дворедим, латиничним натписом „народно ослобођење” у дну овала.

Овим одликовањем одликовано је 262 особа. Револуционар Никола Груловић је био једина особа, два пута одликована овим орденом. Међу носиоцима одликовања налази се и 21 страни држављанин, којима је ово одликовање додељивано у периоду од 1945. до 1947. године.

Видите још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]