Пророк Валам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Валам на магарцу Рембрант, 1626

Пророк Валам (хебрејски: בלעם‎) је био старозаветни пророк града Ситима (на Горњем Еуфрату), који је, према Библијском предању, саградио Моавски краљ Валак за одбрану од Јевреја, који су се утаборили у степама Трансјордана на Јерихону.

Валам по жељи цара Валака долази да прокуне Јевреје. На путу среће анђела са исуканим мачем који га одвраћа од пута. Жеља за новцем и похлепа терају га даље насупрот Божје воље. Тада Бог проговара кроз магарца не би ли га уразумио, али Валам се не зауставља, тера магарца даље и измишља разлоге за наставак пута. Бог, на крају ставља речи у уста и тако он благосиља, уместо да прокуне народ Израиља.

Старозаветна Књига Бројева о томе сведочи: ”А Господ метну речи у уста Валаму, и рече врати се к Валаку и тако му реци. И врати се к њему, а он стајаше код жртве своје паљенице и сви кнезови моавски. А он отвори причу своју, и рече: Из Арама доведе ме Валак, цар моавски с планине источне, говорећи: Ходи, прокуни ми Јакова, ходи, наружи Израиља. Како бих клео оног кога не куне Бог? Или како бих ружио оног кога Господ не ружи? Јер сврх стена видим га, и с хумова гледам га. Гле, овај ће народ наставати сам, и с другим народима неће се помешати. Ко ће избројати прах Јаковљев и број од четврти Израиља? Да бих ја умро смрћу праведничком, и крај мој да би био као њихов! Тада рече Валак Валаму: Шта то радиш од мене? Ја те дозвах да прокунеш непријатеље моје, а гле, ти благосиљаш једнако. А он одговори и рече: Зар нећу пазити и говорити оно што ми је Господ метнуо у уста? ” (Број 25)

Пророк Валам је познат и по томе што је међу првима прорекао долазак Господа Исуса Христа из племена Јаковљева: "Видим га, али не сад; гледам га, али не изблиза; изаћи ће звезда из Јакова и устаће палица из Израиља, која ће разбити кнезове Моавске и разорити све синове Ситове." (Број 24,16-17)

Спољашње везе[уреди]